Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Clint Eastwood příjde s vojenskou peckou, u které se zasměju jako se mně povedlo naposled snad jenom u jednotky M.A.S.H. 4077. Pořád to ale není špatný film. Bojové nasazení má klasický nápad, klasické zpracování, naprosto totožně klasický průběh a o stupeň víc ještě klasičtější závěr. Vlastně je to naprostý průměr. Ten vyvyšuje samotný Clint Eastwood, který jako seržant má jisté, trošičku vostřejší metody, a jeho četa mu na to z vysoka sere. Z toho pak vzniká kopa dobrých, ale i špatných situací a největší problém je v asi samotný četě. Nedokázal jsem jí vystát. Herci sice předváděli naprosto klasický vosery, ale předváděli je tak, že jsem prostě pořád musel fandit víc tomu Clintovi, který měl po celou dobu filmu fakt snahu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Americká vlastenecká agitka obhajujúca veľmi rozporuplnú inváziu USA do Grenady (zjavné a viacnásobné porušenie medzinárodného práva). Potiaľto je to veľmi špinavý film. Druhou stránkou je príbeh starnúceho vojnového vyslúžilca v priamej konfrontácii s jeho blížiacim sa dôchodkom a rozvráteným manželstvom. Popri nezabúdaní na tvrdý výcvik morálne aj fyzicky pohodlnej skupiny drzých prieskumníkov a vyrovnávaní sa s podrazmi od zákerného veliteľa, chce mať mariňák aj akú-takú perspektívu do budúcna. Paradoxne najväčšou prekážkou získania istoty do budúcna je on sám a jeho nátura. Na cvičisku fajn, no v súkromí treba naštudovať nejaké tie ženské magazíny:) Do toho kadencia trefných a drsno humorných hrdinových hlášok, prednášaných typickýcm chraplákom s prižmúrenými očami. Odhliadnuc od nepriehliadnuteľne propagandistickej militaristickej stránky filmu ide o dobre šľapajúci a zábavný film z vojenského prostredia. ()

Reklama

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Taková správná chlapácká komedie na zabití nudy. Clintova postava opět jako přes kopírák. Zatrpklý starší chlap, který se non-stop tváří nasraně. Tady ze sebe navíc sype hlášky typu: "Co kdybych tě vohnul přes stůl a vrazil ti ho do prdele? Načež potenciální oběť sexuálního napadení, která patrně neví nic o anatomii lidského těla, odpovídá otázkou: "Vo čem to mluvíš?" Kdybych to neviděl s tím otřesným dabingem, možná bych hodnotil i lépe. Zajímavost: Věděli jste, že Clint svým pohledem během natáčení zranil skoro dva tucty lidí? ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Snímek o rebelském mariňákovi byl ve své době zřejmě koncipován jako esence pravého chlapství, s odstupem času se ale stal místy-nechtěnou komedií nadupanou homoerotickými hláškami a scénami, kde Eastwood pravidelně ve snaze vymýtit ze svých svěřenců zženštilost osmdesátkové módy nutí svůj oddíl svlékat se do šortek a vytrhává jim náušnice. Clint ve snaze působit drsňácky chraptí jak Christian Bale v módu Batmana. Neváhá jako správný patriot odmítnout pašovaný doutník z Kuby, vyřeší problémy nemožného oddílu způsobené vedením bývalého skladníka, zvládne vojenskou operaci a ještě zvládá řešit rodinné situace svěřenců a svojí bývalou. U dnešního diváka musí Heartbreak Ridge působit jako zlý sen - je příliš dlouhý a zasazen mimo svůj původní koncept armádu dokonale zesměšňuje. Pro milovníky guilty pleasure nutno vidět. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu je odvozen od bitvy o Heartbreak Ridge z korejské války, známé také jako bitva o Wendengli. Bojovalo se mezi 13. zářím a 15. říjnem 1951. (Marek06)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama