Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mám rád Clinta ako herca (Drsného Harryho zbožňujem!) ale s Clintom režisérom mám fakt problém (až na pár vzácnych výnimiek!). Vadí mi jeho pátos, amerikanizmus a hrdinstvo vždy namiešané so značnou dávkou mierneho primitivizmu. Ideálnou ukážkou je Flags of our Fathers ale aj druhá polovica tohto dielka, ktorú som doslova pretrpel a vravel som si, že by to chcelo už len hrdinský happyendový záver s americkými vlajkami a objímaniami ..No a hádajte ako to skončilo?! Bŕŕŕ. Každopádne prvá polovica je znesiteľná, hoci drsňák Clint sa snaží byť tak drsný, že Rambo je pri ňom sráč:) Tak nudne a sterilne zrežírovanú a s prepáčením dementnú "prestrelku" ako v druhej polovici som už dlho nevidel! Slabý odvar Full Metal Jacket (ak sa to vôbec dá porovnávať), ako vojnový film neakceptovateľné a ľahko zabudnuteľné... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Najmä koncept filmu, ktorého záver znehodnotil dobré dojmy, bol pomerne veľkým prešľapom. Prvé dve tretiny filmu - skvelá zábava, Eastwoodov seržant Highway bol na neudržanie, charakteristický bol hlavne ostrý a urážlivý humor bez rešpektu voči pravidlám, až som mal miestami pocit, že to celé smeruje k paródii vojenského výcviku. V závere sa to však celé mení v amerikanizmus najhrubšieho zrna a reklamu americkej armády. Keď som si to premietol spätne, tak si to viem predstaviť ako súčasť nejakého prvoplánového proma, ktoré si však nezachovalo žiadnu dôstojnosť. Záverečné bojové scény sú titiž natoľko primitívne a naivné, že aj totálny pacifista by vedel posúdiť ich nulovú hodnovernosť. Keby to nebolo také do-očí-bijúce, tak by bol môj postoj trošku benevolentnejší, ale po tom skvelom úvode, pretože ten sa tvári ako výsmech vojenskej mašinérii a potom facka. Škoda. 75%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Eastwood tentokrát oblékl svého obvyklého drsňáka do vojenského mundůru. Ty scény z (po)manželského života mi přišly jak z jiného filmu, jinak je to poctivá klasika na téma drilu ve vojenském výcvikovém táboře se skutečným nasazením na závěr. V Eastwoodově filmografii se řadí někam do mírného nadprůměru. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama