Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood pro mě jako režisér dozrává bohužel až v posledních letech, což mi teď dokázál Dokonalej svět, kterej má silnej námět ale Eastwood s nim naložil trochu divně. Costner je takovej nevyjádřenej a to mi tam nešlape. Ta část s policajtama, v čele s Clintem je jakoby to byla komedie a ač to byl zřejmě záměr, mně to nesedí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak jako svět není dokonalý, tak ani Dokonalý svět patrně nebude dokonalým filmem, ale za ta léta, co na ty pohyblivé obrázky koukám, jsem zjistil, že ač jsem si rozhodně rozšířil filmové obzory a dnes zabrousím prakticky do všech filmových zákoutí, tak s největší chutí se stejně vždycky vracím k těm, které prostě vypráví nějaký ten příběh a řeší  takový ty obyčejně neobyčejné hodnoty kolem našich vesměs obyčejně neobyčejných životů a přesně takovým filmem je Eastwoodův Perfect World.  Necháte se pohltit vyprávěním, skvělou hudbou, špetkou napětí i humoru a celá tahle road movie vám uběhne jako třeba koledování s děckama.  A slzy na konci, který  prostě musely přijít, nejsou laciný. Tak zase za pár let na viděnou. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Po Milion Dollar Baby teprve mé druhé setkání s režisérskou tvorbou Clinta Eastwooda, a musím uznat, že tento pán opravdu umí. Neuvěřitelně silný snímek o přátelství dvou naprosto odlišných lidí asi nemohl být natočen lépe, a i když tu nenajdete žádnou akci, napětí nebo štědré dávky humoru, stejně prodřepíte celých sto čtyřicet minut u obrazovky s otevřenou pusou. Kvalita filmu je způsobena jednak skvělou režií, kdy na sebe jednotlivé scény plynule a promyšleně navazují, jednak vysokou dávkou emocí a jednak skvělými hereckými výkony. Nejvíce bych asi vyzdvihl Kevina Costnera, který sice hraje nebezpečného zločince, ale vaše sympatie si získá téměř okamžitě a vy mu budete po celou dobu držet palce. Proč to ale muselo tak špatně skončit? Asi to bylo dopředu dáno a mohl jsem to čekat, ale i tak mě to zasáhlo jako přílivová vlna a já jsem se musel běžet do kuchyně vysmrkat. A když mě nějaký film dokáže takhle dojmout a oslovit, tak plné hodnocení beru jako povinnost. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš rád emočně silné, symbolismy přetékající filmy, ale Dokonalý svět je mezi nimi výjimkou. Nedovedu si to vysvětlit, ale nejspíš to bude neuvěřitelně propracovaným a do dokonalosti dovedeným vztahem mezi oběma ústředními hrdiny, dvěma vyhnanci, životem nepřiliš hýčkanými "chlapci", kteří sami dobře nerozumí tomu, co a proč dělají, ale což je hlavní, dokáží porozumět sobě navzájem. Costner i Eastwood jsou pro mě spíše postavami ze dna filmového světa, ale tady se oba nadchli k vynikajícímu, ať hereckému či režijnímu, výkonu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát Clint hraje vedlejší roli a v hlavní roli se skví Kevin Costner. Vím, že se opakuji, ale Clint je bůh. To prostě dokáže jen on a Kubrick abyste fandili chladnokrevnému vrahounovi. Road movie o zločinci a malém jehovovi jedoucími napříč Texasem s guvernérovým karavanem v zádech :-) Ta nadsázka a naprosto se nehodící humorné situace (viz. pokažený megafon). Nádherný závěr. Smutný, jasný od začátku, přesto ho nečekáte. Skvělý film, kde jen trochu zamrzí překvapivě zdržující monology hrdinů. A ten nechutný český dabing. Ten jsem těžce vydýchával. PS: Všimněte si, že Kevin utíká z basy takřka stejně jako Clint z Alcatrazu :-) ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)
  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno