Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (220)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Malá anketní otázka: Vysílá to TV NOVA v prajmtajmu - myslíte, že to může být kvalitní adaptace kultovního sci-fi románu? Potřebujete-li ke správné odpovědi nápovědu ve formě možností A), B), C), pak s vámi nejspíš něco není v pořádku, ale budiž: A) Ne. B) Ani náhodou. C) Leda hovno. Správnou odpověď se dozvíte v závěru komentáře. První část filmu se ještě v mlžných obrysech drží předlohy - hlavní hrdina je vědec, zkoumající agresivní mobilní rododendrony s mrštným oslepujícím pestíkem a chlípně tvarovanou bliznou. Přísámbohu, u nás v prdelovických lesích tato flóra existuje - loni mě nějaký trifid tak lísknul větví přes hubu, že mám dodnes jizvu... (kontrola v zrcadle) hm, tak ne - povislá pleť, beďary a vrásky jizvu zamaskovaly, bohudík, fakt mě hyzdila! Přírodní světelná show na obloze způsobila, že se lidstvo stalo poněkud omezeným v rozhledu; potížím unikli jen ti, co si divadlo na nebi nechali z různých důvodů uniknout. V tomto ohledu mě překvapilo, jak málo mužů koukalo, zato čučely skoro všechny děti a kojenci zírali úplně všichni! Někdo se snaží pomáhat, někdo vycítí svou příležitost chopit se moci a stát se arcipadouchem. Situaci komplikují lidožravé keře, které opustily farmy a vyrazily za potravou do velkých měst. Scénárista vše zabalil do otravně akčně-romantické vaty, polepil ekoagitkou, přilípnul i nějaké to náboženské blouznění, ozvláštnil spoustou zajímavého chování a nepravděpodobných náhod. V druhé části už jsem vskutku zmírala trapností i smíchy. Asi nejvíce se mi líbilo, jak "přirozeně" se reportérka, stíhačka hlavního hrdiny, dostala přesně tam, kam potřebovala. Nadšeně jsem chrochtala při jejím útěku lesem, ono je tak úžasně logické prchat před autem po silnici a ještě si svítit baterkou, aby řidič svou kořist dobře viděl - bezpečnost především! Už té paní chyběla akorát reflexní vesta a na prdeli cykloblikačka. Nebudu to protahovat, jistě netrpělivě čekáte na výsledek ankety. P) je správně! P jako Ptákovina, Pitomina, Pytlovina, Pee-čovina! Ani Brandon tomu nepomohl, možná proto, že mu chyběla Brenda, Dylan a další dyliny z Beverly Hills - a hodili by se sem náramně! Pokud John Wyndham nebyl zpopelněn, pak jistě urputně pracuje na opuštění své hrobky, aby mohl tvůrce této frašky umlátit vlastní lebkou. 36% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět věrnou adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších sci-fi románů? Ani ne. Nic nového by totiž nenabídla, jen by nabourala mou představu. Britská televizní minisérie naštěstí není adaptací, spíše volnou modernizací, která do 21. století přivádí nejen kulisy v nichž se odehrává, ale také samotný příběh, vystavěný znovu podle současných trendů a vypravěčských postupů. Postavy stejně jako příběh jsou akčnější, atmosféra apokalypsy je ponurá a temná, filmové zpracování využívá slušných digitálních triků, barevných filtrů i dalších současných filmařských nezbytností, i když, na druhou stran, také řady současných klišé. Navíc příběh, který se po úvodu, poměrně věrném předloze a na televizní poměry docela působivém, začíná postupně od originálu odklánět až ke zcela novému příběhu, nabízí možnost podívat se vše z trochu jiného úhlu, když se soustředí na boj Masena s moci chtivým psychopatem Torrencem a na různé komunity přeživších a mechaniky jejich fungování. Přes skepsi, s níž jsem k novému Dni trifidů přistupoval, jsem byl nakonec spokojen, těch několik lapsů a nedostatků jsem v pohodě zkousl a ten zbytek si užil. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Ťažko pozerateľné béčko s hnusne lacným vizuálom a nevydareným scenárom. Do úvodu skočíme tak po hlave, až som si myslel, že omylom pozerám druhú časť a nie prvú. Nechápem, prečo to spravili takto narýchlo, keď mali k dispozícii obriu trojhodinovú stopáž. Poteší pár dobrých apokalyptických výjavov, drsná a špinavá atmosféra a fajn výkony Jasona Prietleyho (!), Briana Coxa a Joey Richardsonovej, prví dvaja však majú pomerne malý priestor. Inak ma to strašne nebavilo, nudné postavy, divné dialógy, blbé scény. Vrcholom je Dougray Scott, ktorý kedysi mal hrať Wolverinea, ale vyfúkol mu to Jackman. Scottova divná, naštvaná charizma by sa k Wolverineovi MOŽNO hodila, ale tu je katastrofálny a jeho obsadenie do hlavnej titulnej kladnej úlohy je ako keď si urobíte akvárko s gupkami a po dvoch dňoch doňho je*bnete anakondu. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, zda tvůrci vůbec četli knižní předlohu (která je vynikající) a zda měli mozek, protože tolik naprostých blbostí se ve filmu opravdu moc často nevidí. Z trifidů udělali krvežíznivou zmutovanou chobotnicí...kořeny kytka opravdu nemá na to, aby s nimi chňapala po lidech...a i když některé kytičky papají trošku živočišné potravy, stále jsou to kytky a tohle jim nestačí...při pohledu na bílé mrtvoly omotané kořeny jsem se válela smíchy, tohle bylo opravdu moc. A hudba se snažila z filmu udělat jeden velký trailer....škoda slov, s předlohou to má společná snad jen jména hrdinů a slovo trifid. 3/10 ()

THE_Mirec odpad!

všechny recenze uživatele

V živote som videl veľa bizardností,ale aby sa po uliciach prechádzali "TULIPÁNY" a vraždili ľudí a potom ich žrali,čéče tak to je iná káva.Strieľať do rastlín to je tiež veľmi dobrý nápad,asi zabudli že už praľudia používali oheň.Aj herci sa výkonom nepretrhli.Druhú časť som dopozeral z nutnosti ako to skončí,no jednoducho kravina na entú"ODPAD" ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)

Reklama

Reklama