Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (493)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bylo by to za čisté čtyři a možná bych uvažoval i o plném bodování, kdyby si film odpustil pár dialogů hodících se spíše do přednášek o politické korektnosti na úsvitu 21. století než do prostředí o 100 let staršího. Percy Fawcett byl sice znám tím, že s domorodci jednal mírně a respektem, ale rozhodně nevedl řeči zpohodlnělého intelektuála naší doby, který se džungli přiblíží nejvíce skrze obrazovku svého HD televizoru. Film si také události poněkud upravuje v zájmu autorova pohledu (např. poslední výpravy se účastnili tři muži, kromě Fawcetta a jeho syna ještě Raleigh Rimell, který ve filmu vůbec není zmíněn). Když se přes toto přenesu, stále The Lost City of Z zvládá být tou pravou dobrodružnou podívanou ze staré školy (tedy nezkaženou popkornovým Indijána Džounsem) o zaplňování bílých míst na mapě a pátrání po neznámém. Doma mám starou knihu ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů a během čtení o výpravách a dobrodružstvích známých i téměř neznámých mužů, kteří v průběhu tří tisíc let přispěli k poznání našeho světa, jsem zažíval stejné pocity jako u tohoto filmu. Jeho nejsilnějšími stránkami jsou prvotřídní hudba, vytříbená kamera, atmosféra a dobří herci (Patizón má ode mne opravdu palec nahoru). Je skutečně škoda, že podobných filmů vzniká takové minimum. Ještě jedno musím filmu přiznat, opět mi připomněl dle mého vůbec nejlepšího zástupce tohoto žánru, a to zde již uživatelem DaVid'82 zmíněné Měsíční hory. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Starosvětský příběh, který častokrát náznakově připomíná to nejambicióznější od Spielberga. Pomalé, důsledné, režisérsky pedantské. S důrazem na vyjmečnou atmosféru počátku 20. století s ultra charizmatickým hlavním hrdinou. Objevovatelké poselství větší než u Šamana a obrazově podobně brilantní jako The New World - jemuž se i nejvíce podobá. Obsahově však nesrovnatelné filmy. Gray se drží faktů a hmatatelných věcí. Mallick hraje na pocity, filozofuje pomocí hry obrazu a zvuku. Z je přece jen trochu konvenčnější, středněproudý film pro lidi kterým nevadí absence akce ve prospěch hutného příběhu, ačkoliv s tempem a rytmem snímku je to občas napováženou. 2.20 je na danou látku a zvolený koncept příliš dlouhá stopáž, která působí v druhé polovině, po všech odkrytých kartách, dost monotónně. ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Děj snímku reflektuje téměř třicetileté období života “amazonského Davida Livingstonea“, Percy Fawcetta. Během něj sváděl boj nejen s nehostinnou amazonskou divočinou, ale i s nepřáteli v zákopech první světové války a nakonec i ve vlastní rodině, kdy se jeho dlouhá nepřítomnost podepsala na vztahu k jeho dětem i manželce. Ztracené město Z se stalo jedním z příjemných překvapení letošního Berlinale. Režisér Gray představil velkolepou historickou podívanou, která je obohacená o téma destruktivní snahy dosáhnout kýženého cíle a vyniká vykreslením psychologicky zajímavých charakterů (jeden z nejlepších výkonů kariéry zde podává například Robert Pattinson). Film je díky své komplexnosti, stylistické nápaditosti a téměř transcendentálnímu konci milým zpestřením v žánru dobrodružného biografického filmu, který se v posledních několika letech přemístil hlavně na televizní obrazovky. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství v nejkrystaličtější formě. Mapování míst kam nevkročila civilizace a hledání bájného města ze zlata. Obdivuhodná je zde snaha držet se skutečností za každou cenu. Piraně, kanibalové, pozůstatky starých civilizací a džungle v roli nepřítele i velké lásky. Herecky zde není co vyčítat. Hunnam výborný, chytrý, vůdcovský a správně pohlcený, Patizón v perfektní roli zarostlého hláškaře. Typ filmu, který rezonuje a probouzí chuť objevovat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má spoločného viac s Herzogovými eposmi o posadnutosti uprostred džungle a prekvapivo s tohtoročným Mlčaním, ako s akčnými, kvázi exotickými hollywoodskymi dobrodružstvami. Grayov scenár ide proti klasickej dramaturgickej výstavbe, založenej na gradácii a nesnaží sa strhnúť dejom, ale pohltiť atmosférou a hĺbkou toho, že prostredníctvom jeho filmu začneme premýšľať nad našou civilizáciou. Kto je v rámci vývoja ľudstva tým konečným zetkom, necháva na divákovi a po filme o tom môžete filozofovať, koľko chcete. Ale radšej sa vyberte do džungle a pokiaľ tam okrem krokodílov a hadov nikoho nestretnete, určite spoznáte samých seba a aj svet viac, ako pri monotónnom mestskom živote. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (17)

  • Charlie Hunnam byl v době natáčení o 20 let mladší než skutečný Percy Fawcett v době poslední výpravy. (Kaufman)
  • Kniha Davida Granna vyšla v ČR pod názvem „Ztracené město v Amazonii“ v roce 2010. (Kaufman)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama