Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kvalitní životopisné filmy a to hlavně proto, že ukazují všem lidem, čeho všeho jsou schopní lidé, kteří to mají v životě daleko těžší. Musí se vyrovnat s věcmi, které nám přijdou naprosto normální, které ani nevnímáme. A taky je pro mě osobně neuvěřitelné, jakou představivost Temple Grandin má, jak každý předmět vnímá jinak. A Claire Danes se této role obdivuhodné ženy zhostila na výbornou. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Film měl našlápnuto na víc, protože v sobě nese hezké poselství a obsahuje nejméně 2 dobré postřehy o působení na chování savců, tedy nejen dobytka, ale i lidí, obecně. Bohužel však film pracuje s divákem jako s primitivem, kterému je třeba všechno stokrát vysvětlit a dvěstěkrát názorně ukázat. Celé to nakonec shodí patetický závěr s účastí hlavní hrdinky na konferenci, který má na svědomí sešup z původně zamýšlených 4 hvězdiček na 3. Já fakt nevím, proč musí každý druhý druhý americký film končit veřejnými projevy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle, nestydím se říct, mě fakt dojalo. I když je to o krávách, je to taky hodně o autismu. Ani nevím, o čem víc. HBO vyprodukovalo vynikající životní příběh, i když krávy tam hrajou fakt velkou roli. A člověk by si řek "co to je za námět - krávy a autismus"? Ale já nevěděl, že to bude o krávách a autismu. Nevěděl jsem to. A odměnou mi byl filmovej skvost. Skvěle zahranej a natočenej. Fakt jsem věřil, že Claire Danes je dcerou Julie Ormond. A že je autistická. Tahle průkopnice krav a autismu si to zasloužila a má můj obdiv. Jsem rád, že po Temple Grandin někdo sáhl... i když ona na sebe normálně sahat nenechá... Po prvotním nadšení jsem si uvědomil, že přestože to byl skvělej film, nemůžu ho dávat na stejnou úroveň jako ostatní filmy, kterejm dávám 5 hvězd. Proto musím dát jen 4. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* pět hvězdiček dávám výjimečně a tento životopisný film mě přesvědčil, že si je opravdu zaslouží. O autistech se filmy točí už drahnou dobu a většinou mají vysokou úroveň, ale myslím že tento je dokáže lehce převálcovat i díky tomu, že má živoucí předlohu. Hlavně je její příběh podán poutavě, uvěřitelně a s nadsázkou, která se vždy objeví při odlišném vnímání našeho světa. Bez velké trpělivosti a pokory rodiny a blízkých lidí kolem Temple Grandinové by se však takového úspěchu nikdy nedočkala. Proto hlavně oni si zaslouží pochvalu a tento nenápadný snímek doporučuji všemi deseti. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Templina matka při projednávání přijetí na speciální střední školu říká, že Temple (Claire Danes) se pro uklidnění zavírá do přístroje. Ta však přístroj sestrojí až při pobytu na farmě v létě před univerzitou. (verrien)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)
  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama