Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo znesiteľný Gayus Tatumus a prekvapivo zle obsadený Jamie Bell v nechcenom, ale vlastne presnom škótsko-maďarskom pokračovaní Centuriona - Tatum hrá Westovho syna a Mark Strong staršiu verziu Fassbenderovej postavy. Až na to, že toto si dáva Centuriona na olovrant - síce škoda PG-13, k barbarskej sekanici sa šťava vždy zíde, ale čo sa týka príbehu, celkovej konzistentnosti a historickej atmosféry, Eagle určite vládne. K tomu dostatok akcie, svižné tempo, FANTASTICKÁ kamera a výborný soundtrack. Spokojnosť za 7/10. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický snímek, jehož nejlepší pasáž se rozjíždí se samotným putováním a pátráním Marcuse s Escou po Orlovi Deváté legie. Poté příběh nepostrádá určité napětí, tajemství a gradaci děje. Vše je sice více či méně předvídatelné, ale jako velký zápor bych to nekvalifikoval. V zásadě jde totiž o nenáročnou podívanou, takovou jednohubku v duchu starověkého světa. Možná, že kdyby hlavní postavu hrál někdo jiný, než Tatum, byl by film lepší. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

První třetina jednoznačně nejlepší. Nástup k jednotce, hraniční pevnost, všudypřtomná mlha a kosa... O tomhle období něco vím a stále musím obdivovat tu civilizaci, která podobné pevnůstky či zimní tábory měla skoro až na našem území... Tady u u nás bubáků se měnila v zemnici slepice za hrnec, a tam už měl důstojník rozpis služeb jednotlivých vojáků v pevnosti a hřál se v místnosti s vymakaným horkovzdušným vytápěním :-)) V Rakousku se našel svitek, kde si žena jednoho z důstojníků stěžuje kámošce do Říma, že je v Austrii kosa a že už se těší až toho jejího muže zase přeloží do Itálie :-)) Na hranici s Britanií to muselo být ještě o řád hustčí! - Zpět k filmu. - Od nápadu udělat single záchrannou misi pro zástavu kamsi do barbarské Britanie za Hadriánův val, se z filmu stal sice krásný, avšak pouze etnograficko-přírodopisný snímek zachycující kmeny pastevců a nádherné scenerie hor, jezer, divokých hvozdů a zelených luk. Cesta zpět s naháněči byl standard a ničím neohromila. Závěr se ZZ Top legionáři a rádoby morální políček synáčkovi římského politika mne dokonce iritoval. A poslední věta snímku - ,,tak co dál?", mu definitivně sebrala čtvrtou hvězdičku o které jsem uvažoval. Takovéhle kecy očekávám v Kobře 11 nebo Xeně, tady to zamrzelo. Proč si to jen tak podělali... Ano nabízí se srovnání s Centurionem i Pojídači mrtvých. Jsou to snímky tematicky , i prostředím podobné. I přes drobné výhrady však snímek doporučuji zhlédnout. U mne je to za 3 orly. * * * ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší z filmů o IX. a jiných ztracených legiích, které se s posledních letech prohnaly kinosály. Stylem i barevnými filtry jsou sice zaměnitelné, zejména Centurion a Orel, u tohoto jsem se ovšem nenudil ani chvíli. Svižný rozjezd, emoce, napětí, akce, zneklidňující nejistota, velká gesta i překvapení, to všechno tam bylo. A jako třešnička ten dokonale casablankový závěr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není tomu tak dávno, co jsem viděl film o Deváté legii. Ten s názvem Devátá legie byl příšernej, ale také se tu před nedávnem objevil film Centurion, který o tom samém příběhu vyprávěl taky a už se na to docela dalo i koukat. Nakonec mě ale překvapil hlavně tenhle film, který pokračuje v příběhu, kde Centurion skončil a nutno dodat, že strašnej není prakticky vůbec. Američani si topí pod kotel a začínají se zajímat o Římské legie. Dobře dělají. Ve filmech je to konečně zase něco jiného a rozhodně to zaujme. Mě to zaujalo a doufám, že si toho pod pracky narvou víc. Nějaký velkofilm by mi třeba vůbec nevadil. Tady v tom případě jsem třeba vůbec nevěděl, že nějaký takový film vůbec vzniká. Ale je to dobře. Konečně také Američani pitvají něco jiného. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Tvůrci byli nadšeni z přístupu hlavních protagonistů Channinga Tatuma a Jamieho Bella k nácviku bojových scén. Oba rychle zvládli techniku boje, jízdu na koni a dokonce i sjíždění vodopádů. Ve výsledku proto takřka nepotřebovali kaskadéry a téměř všechny náročné scény zahráli sami. (dan.pacino)
  • Aby odlišili Římany od obyvatel Británie, rozhodli se tvůrci obsadit do rolí Římanů americké herce, Brity naopak hrají výhradně Britové. (Taninaca)
  • Předlohou snímku byla kniha "Orel Deváté legie" z roku 1954 od oblíbené britské spisovatelky Rosemary Sutcliffové, jejíž jméno je spojováno s dobrodružnými a historickými romány pro děti. (Conspi)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama