Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Channing Tatum, kdysi tanečník hip hopu (film Let’s Dance), nyní drsný Říman. Jamie Bell, kdysi baleťák (film Billy Elliot), nyní otrok se srdíčkem na pravém místě. Musí vám být jasné, že tady se žádné plejády geniálních hereckých výkonů nedočkáte, ani brilantní myšlenky či inteligentních dialogů. Má to ale švih, je to vtipné (i když to vtipné být nemá, ale to až jindy) a souboje v sobě skrývají dokonce i nějaké to napětí. Takže palce nahoru! ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako historický film tohle dopředu rezignovalo. Jako pořádná řežba (Centurion) nemá nárok. Jako meditativní cesta (Valhala Rissing) o prozření je to směšné. Jako chlapácký film o putování dvou mladíků za orlicí totálně selhává. A ten brakový závěr a hloupoučká pointa je ještě o třídu slabší než Král Artuš. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Historická dobrodružná věc, jaké se bohužel už netočí, bez bombastického zachraňování světa, luštění skrytých hieroglyfů na Deklaraci nezávislosti a bez přemoudřelých akčních ženštin. Chlapské přátelství, rodinná čest a čelení překážkám. Jé, to byl balzám na duši. Nebál bych se to skoro přirovnat ke vztahu Aubreye a Maturina v Master and Commander, i když na jednodušší úrovni (předloha je pokud vím určená mládeži). Kromě až moc naivního konce, kde se na pomoc přidávají legionářští důchodci za životní jistoty mě fakt potěšilo, že někdo má odvahu přijít s takhle staromilsky pojatým filmem, ozdobeným vynikající kamerou. Samozřejmě se člověk neubrání srovnání s nedávným Centurionem, vedle kterého Orel vypadá jako jeho pokračování. Nicméně přístup Macdonalda a Marshalla je jiný, Marshal je úspornější a soustředí se čistě na živočišný boj několika vojáků o přežití, Macdonald si vedle hrdinského úkolu víc všímá okolní přírody, více pracuje s psychologií a mění atmosféru scén. Úvodní Testudo - lepší želvičku jsem ještě neviděl. Škoda, že je film PG-13, tím ztrácí v živelnosti, když by k tomu prostředí naopak sedělo řádně zemité řezání v protikladu k digitální krvi ve sračkách typu 300. Na závěr - Orel i Centurion jsou dle mého srovnatelně dobré filmy, každý ovšem trochu jiný. Oba mi ovšem padly do nálady. P. S. zcela se ztotožňuju se salahadinovým komentářem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není tomu tak dávno, co jsem viděl film o Deváté legii. Ten s názvem Devátá legie byl příšernej, ale také se tu před nedávnem objevil film Centurion, který o tom samém příběhu vyprávěl taky a už se na to docela dalo i koukat. Nakonec mě ale překvapil hlavně tenhle film, který pokračuje v příběhu, kde Centurion skončil a nutno dodat, že strašnej není prakticky vůbec. Američani si topí pod kotel a začínají se zajímat o Římské legie. Dobře dělají. Ve filmech je to konečně zase něco jiného a rozhodně to zaujme. Mě to zaujalo a doufám, že si toho pod pracky narvou víc. Nějaký velkofilm by mi třeba vůbec nevadil. Tady v tom případě jsem třeba vůbec nevěděl, že nějaký takový film vůbec vzniká. Ale je to dobře. Konečně také Američani pitvají něco jiného. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem Centuriona 2, to jsem ale netušila, že Orel Deváté legie je dílem Kevina Macdonalda, který mě ještě žádným svým filmem nezklamal. A nestalo se tak ani tentokrát. The Eagle rozhodně není žádnou přímočarou rubačkou z historických časů. Skvělá kamera a jeden z nejlepších soundtracků, co jsem za poslední dobu slyšela, dodávají příběhu taky nějaký ten psychologický přesah. Pořád úplně nevím, co si mám myslet o herectví Channinga Tatuma, který na mě v každém filmu hledí těma svýma štěněčíma očima a jiná emoce se v jeho obličeji hledá dost těžko. Nicméně musím uznat, že tady podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Tempo vázne hlavně v polovině filmu v prostředí kmene, kdy film trochu ztratí ze své původní syrovosti a nepřikrášlenosti. Film se ale ke svému dřívejšímu feelingu vrátí poměrně záhy, takže můžu dát s čistým svědomím 4*. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Během Putování Marca (Channing Tatum) a Escy (Jamie Bell) venkovskou krajinou si lze všimnout třmenů. Ty se ale v Evropě až do 7. století vůbec neobjevovaly. (Conspi)
  • Ve filmu se vyskytuje historická nepřesnost. Není žádný dochovaný důkaz o tom, že by římští legionáři nosili koženou variantu zbroje lorica segmentata. (Buster)
  • Jméno hlavního hrdiny je Marcus Aquila. Aquila je latinský výraz pro orla. (neff)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno