Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 076)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Atmosfera, vrazedne tempo, skvela gradacia a kompaktnost. To su hlavne atributy intenzivneho zazitku zo sledovania District 9. Bokom od velkych studii, viac-menej velka sloboda pri natacani a mladicka dravost debutujuceho rezisera robia z celeho filmu silnu adrenalinovu (B)-jazdu, ktora pre mna asi tak z 80% celkovej stopaze vykazovala podobne silnu atmosferu, aku svojho casu ponuklo zaverecnych cca 7 minut Greengrassovho United 93. Hlavne vsak vyraza dych plynulost a hladkost v prechodoch medzi zanrami a stylmi. Trefna socialna satira i uveritelny tragicky pribeh (a prerod) jednotlivca, prvky sci-fi a riadne nadupany akcny film s vybornymi bojovymi sekvenciami - to vsetko dostanete v jednom baliku za smiesny rozpocet, ktory synergicky jednotlive dielce casti spaja do vzrusujuceho noveho celku. A hoci sa par logickych otaznikov najde, je to zanedbatelne voci tomu, s akou istotou a nekompromisnostou sa na vas vali jeden zaber za druhym. District 9 strka v mojich ociach vsetky doteraz videne letne blockbustre (od Wolverina, ST az po G.I.Joe) zahanbene do kuta. Treba si ho uzit o to viac, o co vacsia je pravdepodobnost mozneho sequelu ako i faktu, ze Blomkamp si uplietol na seba tymto skvelym pocinom bic a podobnu nezavislost a slobodu pri natacani uz asi nikdy mat nebude ... . 9-10/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V případě sci-fi snímku District 9 si dovolím volně parafrázovat komentář uživatele Rob Roye: ,,Bezprostřední autenticita a intenzita dění bohužel mnohdy NEpřebíjí vše, co se dá Districtu vyčítat." Všepřebíjející je ovšem vyznění celého snímku - čirá beznaděj, tahle podoba pohledu na temnou tvář budoucnosti lidstva je mrazivá (bez té sci-fi metafory se ale z pohledu kteréhokoli velkoměstského slumu může bohužel jednat i o aktuální současnost) a nanejvýše sugestivní (a také mnohem zajímavější než pozitivně koncipovaná sci-fi o kontaktu vyspělé lidské civilizace a vyspělé civilizace mimozemské), leč úplně nevytěsní stále se vracející otázku - jak se může někdo krýt snad čtvrt hodiny v širokospektrální přímé palbě jen pomocí kusu plechu a nedostat ani jeden zásah? Nevím, nějak se to ve mně sváří... Každopádně District 9 je skutečný ORIGINÁL. Apropos děkuji tímto kolegovi Rob Royovi za umožnění citace...:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kreveťáci by jistě rádi (s)kupovali Whiskas, ale já osobně bych si pro příště raději zaplatil vstupné za film, který má jasno v tom zda chce být na koleně dělaným béčkovým sci-fi kde se znouze stává ctnost, E.T. mimozemšťanem, Transformery, Potomky lidí či Válkou s mloky. Neříkám, že by to nešlo spojit v jeden celek, ale určitě ne tak, že co čtvrthodinu násilně změním žánr, zapomenu na vše předchozí a maniakálně do toho "šejkuju" kamerou ukradenou z pokladen v Albertovi. Držel jsem se tedy Blomkampem nastoleného trendu a do patnácti minut zapomněl, že jsem to vůbec kdy viděl. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Polovinu tohohle filmu dělá už jen to perfektní prostředí ghetta v Johannesburgu. Blomkamp se nebojí extrémů a skvěle ho využívá takže docela důležitou složkou děje jsou nelegální obchody lidských uprchlíků s ufony či mezidruhová prostituce atd. Samotná mateřská loď je skvělá a akční scény jsou výtečné a je hrozná zábava sledovat účinky ufonských zbraní (u mě vede elektrorozsračkovávač). Hlavní herec je vybranej dobře a i postavy jsou príma, že fakt jedou na sebe a až ke konci dojde k přátelství člověka-mutanta s ufonem. Fakt dobrej film. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jistě, měli jsme tu postupně Potomky lidí, [Rec] a Monstrum. Něco takového tu je ovšem poprvé. Zatímco první půle představuje plnohodnotný myšlenkový antipod k většině existujícím klišé – vesmírná loď tiše mlčí, nebojuje, a nepřistane nad N.Y., ale nad Johannesburgem, mimozemšťané mají daleko k análně-vlastnickým sadistickým agresorům apod. –, půle druhá pojednává o vykoupení člověka. Ve své boholidské Osobě obnovuje a léčí Wikus naše poškozené a nemocné lidství. Doklad prospěšnosti tvůrčí svobody režisérské a scenáristické, od Orsona Wellese doposavad neaklimatizovaný úkaz, pak obě půlky zastřešuje. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Bezprostřední autenticita a intenzita dění přebíjí vše, co se dá Districtu vyčítat. Infernální akce na konci je jeden z nejvíce pohlcujících zážitků (emocionálně-adrenalinových), co jsem kdy v kině dostal. 100%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Wikus van de Merwe z Oddělení mimozemských záležitostí (MNU) a mám za úkol spolupracovat s kreveťáky nejen jménem MNU, ale jménem celého lidstva …. JE MNOHO TAJEMSTVÍ V OKRSKU 9! Jak zajímavé je pohrávat si smyšlenkou INTEGRACE NÁVŠTĚVNÍKŮ. V reálném světě MÁME MNOHO SPOLEČNÉHO. (,,Musí prostě odejít. Nevím kam. Hlavně ať odejdou.“) I když to předpokládám nebylo hlavním cílem filmu. Tím snad měla být snaha pobavit, která v mém případě našla naplnění. Ačkoliv nejsem příznivcem filmů ,,v dokumentárním stylu“, tak zde mi to vůbec nevadí, protože ten styl je jinej, než třeba v Monstru atd.. . Je tu vše co mám rád: emzáci, akce, napětí, syrové efektní ,,fujtajbl“ záběry a také závěr, který pobaví. A přestože existují doslova tisíce rozličných teorií jak emzáci vypadají, jaké jsou jejich cíle a priority na naší planetě oceňuji, JAK SNADNO se s tím tvůrci vypořádali. Spousta záběrů a hudba mi připomínala jiné filmy, které mám rád, tak proč by District 9 měl být výjimkou? Vždyť je určen (hlavně) POUZE PRO LIDI! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Moc by mně překvapilo, pokud by tomu bylo jinak než: O 3 roky později… ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Kreveťáci byli roztomilí :-) Prvních 60 minut totální nuda a já si rval vlasy, co jsem to zase sehnal za sračku..... po té hodině se to ale rozjelo a alespoň byla i nějaká akce. Ale abych z tohoto filmu spadl na prdel, tak to ani náhodou. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Originalita a myšlienka je úspech filmu...........Soundtrack Clinton Shorter: 1. District 9 ,2. I Want That Arm ,3. She Calls ,4. Exosuit ,5. Harvesting Material ,6. Heading Home ,7. A Lot of Secrets ,8. Back to D9 ,9. Wikus Is Still Running ,10. Get Him Talking ,11. Prawnkus , ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nemám co říct! Začátek moc slibně nevypadal, Říkal jsem si Ách joo... Dokumentární příběh u ufounech, jestli to takhle bude pokračovat dál, tak to vypnu! Naštěstí po první hodince, se z toho stal Film, Jaký jsem očekával! Plný napětí, Zvratů, Akce, brutality, Fakt nářez! Pořád mi, ale nejde do hlavy Proč zrovna Krevety?? :D ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

když jsem viděla trailer, čekala jsem nadupaný akčnák.. takže jsem z "dokumetárního příběhu" nebyla příliš nadšená.. na druhou stranu musím uznat, že to je vynikající nápad :-) opravdu si člověk myslí, že se tohle děje :-) ale pak druhá polovina filmu nabrala směr, který jsem předpokládala :-) přeměna hlavního aktéra změnila můj názor na tento film.. k tomu sympatiční "kreveťáci", kterým začnete fandit a vojsku by jste nejradši nakopali zadek :-) a roztomilej prcek rozehřál můj mateřský pud :-) sečeteno odečteno.. film jsi určitě nenechte ujít :-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Konečně se někdo po dlouhé době rozhodl natočit žánrový film bez toho, aby se podřizoval žánrovým klišé, aby je zesměšňoval či snad, nedej bože ten dnešní mor, bořil. Ne, on na ně prostě víceméně zapomene a když náhodou nějaké použije, tak neotřele. A navíc, divák to ani nečeká, protože tolikrát se ve svém očekávání, co přijde, spletl, že již neočekává a nechává se unášet proudem, který si zahýbá na všemožné strany. A dále - kritika rasismu již není lacinou dojímanou, ale břitkou satirou, v níž postavy, včetně té hlavní, nehrdiny s bázní a hanou, pronášejí větičky jak z projevu nacistických pohlavárů či politiků z dob rozkvětu apartheidu a chovají se jak zfetovaná guerillová komanda ze subsaharské Afriky. To mohu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokumentární náhled znehodnocený nesmyslnými pohledy "mimo", bizarní nadsazenost vedlejších linií a do očí bijící logické nesmysly. Plus jedna solidní akční scéna. Tenhle scénář se zkrátka zakopal po deseti minutách, když lidi rozškatulkoval na svinské vojáky, šílené vědátory a rituálně smýšlející Nigerijce. Navíc jedinou sympatickou postavou je upozaděný mimozemšťan Christopher, který převyšuje sobeckého Wikuse snad ve všem. Každý bojový střet musí provázet nějaký krvavý efekt, prostitutky spí s mimozemšťany (??) a Blomkamp se tím vším evidentně trefuje do vkusu divácké i kritické většiny, která se mu klaní za špinavou atmosféru. Mně ale ani trochu, takže za těch pár solidních (i když posléze velmi brzy utopených) nápadů jen takhle. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ak je slávny režisér múdry, snaží sa ísť dopredu. Experimentovať, hľadať nové cesty a okrem svojej vily a okrem víl pre svoju rodinu, financovať i provokatívne pokusy začínajúcich chudobných filmárov s fantáziou. Niečo také urobil Peter Jackson (ktorý mal v rovnakom roku v hre aj „vlastné“ PEVNÉ PUTO, to ale nebol príliš dobrý film), keď štúdio odmietlo dať jeho zverencovi, začínajúcemu režisérovi Blomkampovi, stomiliónový rozpočet na adaptáciu krvavej počítačovej hry „Halo“ a tak mu sám z vlastného vrecka vyplatil hravú sci-fi DISTRICT 9 (alias celovečernú verziu Blomkampovho kraťasu). A je to paráda, ani sa mi sem viac písať nechce. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedním z pozoruhodných aspektů „District 9“ je, kterak se ho diváci i recenzenti zoufale snaží ocejchovat (má to prvky z toho a tamtoho, je to béčko, akčňák, sci-fi, drama atd.). V základu této snahy je tendence napasovat něco osobitého do tradičních škatulek, nekonfrontovat se s tím a získat vůči tomu nadřazený pohled. Jak příznačné pro film, který mimo jiné tematizuje rasismus, přesněji řečeno jeho živnou půdu v lidské omezenosti a egocentričnosti. „District 9“ je v prvé řadě nová zkušenost, nová mediální forma vzniklá z již existujících dílů, která coby celek představuje mnohem více než pouhý součet svých částí. Je to dokument, fikce, žánrový film či autorské dílo? Takovéto otázky nás mohou nasměrovat dál, ale pokud u nich zůstaneme jsou pouze zavádějící a zpátečnické. Prvky různých formátů se spojily do symbiózy, z mišmaše postmoderny vzešla kyberpunkově nadřazená forma mediální existence. Jednotlivé formáty se vzájemně prostupují - stejně jako ve zdejším vyprávění na jedné straně dokumentární záběry mluvících hlav coby médium infovize prostupují existenci hrdiny a současně hrdinův dramatický příběh coby schematická fikce prostupuje životy osob z realistických záznamů. Výsledek přináší vzrušující zážitek ze sledování něčeho naprosto nového a bořícího hranice dosavadních konceptů. „District 9“ je na poli kinematografie vpravdě zjevením. ___ Více v recenzi pro Cinepur. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, je jasny, ze mame co delat s vyjimecnym sci-fi, ale ze bych si z toho sed na prdel, tak to urcite ne. Problem je, ze kazda slozka filmu je perfektni, ale vzdy ji jeste neco malo k dokonalosti chybi. Pribeh. Na jednu stranu opravdu genialni myslenka na uteceneckej tabor mimozemstanu, ale jinak celej pribeh si jede vicemene v predvidatelnym a nijak zvlast originalnim duchu. Prvni pulku je to navic dost stereotypni az nudny, coz ale bohate vynahradi druha masakralni pulka. Taky je skoda, ze mimozemstani nemaj nejakou propracovanou mytologii, takle o nich clovek vi tak maximalne to, ze zerou kocici konzervy. No a konec je sice solidni, hlavne po ty akcni strance, ale dost otevrenej a rozhodne by si film zaslouzil pokracovani. Dale styl natoceni. To je hlavni vec, cim se tohle sci-fi odlisuje od jinejch, cely to pusobi realisticky, syrove, ale misty i bohuzel lehounce lacine a neustaly prostrihy na nejaky rozhovory zacnou po case otravovat. Triky. Tady neni co resit, ty jsou perfektni, az bohuzel na tu hlavni zalezitost - mimozemstany, ty bohuzel vypadaj spis jak nejaky srandovni panacci, coz ale neni uplne vina triku, ale spis designu postav. Hudba. Sice hezky podkresluje dej, ale je taky zaroven dost nevyrazna. No a herci, zadna znama drzka, ale typek v hlavni roli hraje paradne, akorat by mel zapracovat na artikulaci, obcas dost mrmlal. Takze jak uz jsem psal na zacatku, jeste trochu doladit jednotlivy slozky a meli bysme co delat s revolucni sci-fi zalezitosti, takle se pouze jedna o vysoce originalni, maximalne zajimavy, v druhy pulce perfektne akcni a masakralni (rozstrikovani pomoci zbrani mimozemstanu je dokonaly) sci-fi, na kterym je ale videt, ze Blomkamp mel omezenej rozpocet a nedostatek zkusenosti, i kdyz to vyvazuje obrovskym talentem. Takze jenom lepsi 4*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Svižná a napínavá sci-fi. Velmi se mi libílo, jak nenásilně Blomkamp vyřešil přechody mezi "televizními záběry" a "normálním dějem". Kdyby to bylo o chlup temnější a méně akční, byl bych radši. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z výborných ohlasů jsem čekal přiliš. Takže zklamání. Určitě se jedná o dobrý nápad, ale trochu moc humoru a akce v druhé půlce to nakonec pokládá na lopatky. Místy je z toho pouhá akční blbina. Haldy mimozemšťanů a zbraní, zrychlující kamera, zázračně míjející kulky. Vážně, tvůrci se měli držet polodokumentárního stylu, vzbudit dojem vážnosti, a to působivější to mohlo mít dopad. Za celou dobu mě napadlo hned několik nelogičností, nedotažených nápadů. Hlavní hrdina se mi zpočátku líbil, pak mě ale začal spíš iritovat. Náhlý zlom v jeho chování mi přišel lehce přitažený za vlasy. Mnohem víc se mi zamlouval též emzácký CLOVERFIELD. Nad triky ale klobouk dolů, těžko uvěřit do jak malého rozpočtu se to vešlo. A přes všechny mé výtky, přeci jen to působí čerstvým dojmem. ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama