Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 121)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na Cowboys & Aliens jsem se hodně těšil. V hlavních rolích Daniel Craig (který když se nesnaží parodovat Jamese Bonda, umí i hrát) Harrison Ford (herecká legenda, kterou obdivuju už hodně let) a Olivia Wilde (pro její krásu šel bych světa kraj… nebo se odstěhoval do New Yorku, kde bydlí), režie se ujal Jon, od kterého se mi i (poměrně kritizovaná) dvojka železného muže líbila… jo, měl jsem své důvody, proč se těšit a proč si myslet, že mě to nemůže zklamat. Bohužel jsem se spletl. Z herců si svůj standard udržel jen Ford, Olivia mě sice nezklamala, ale její postava byla strašně odhadnutelná a jen díky herečce mi to jakž takž nevadilo. Asi po hodině filmu jsem na něco kápl - Craig mi tu vadil. Jemu jakoby nikdo neřekl, že má být tahoun nebo že hraje hlavní postavu. Že by měl mít nějaké charisma, že by měl za film vystřídat víc než dva ksichty… zkrátka a dobře, já ho jako herce fakt mám rád (krom bondovek) ale tady mi přišlo, jakoby ani on sám nechtěl tuhle roli hrát a podle toho to taky tak vypadalo. Plusové body za Olivii, Harrisona a prostředí starého západu. Minusové za Craiga, nudnou hudbu (vzpomněl jsem si, jak jsem před pár dny zhlédl Sherlocka a jak mě hudba vtáhla do děje a podkreslovala ho, tady mi místy přišlo, jako bych sledoval němý film) a za nudu jako takovou. Možná jsem se těšil až moc nebo to Jon až moc přepískl, nevím. Ale tohle je film jednou a stačilo. 50 %. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi ambiciózny a sľubný projekt, ktorý nakoniec rozbila žánrová nekompaktnosť. Zatiaľ čo vo westerne "Zabitie Jesseho Jamesa..." poeticko-duchovný motív zapasoval a úplne jednoducho splynul s obrázkami neľútostných zabijakov, tu spojenie žánrov scifi/western nefunguje ani náhodou (a to sa experimentom nevyhýbam). Mohla z toho vzísť vynikajúca komorná dráma - vzťahy medzi postavami sú zo začiatku vynikajúco zadefinované a rovnako i napínavé mimozemské dobrodružstvo. Najviac ma iritoval bláznivý prechod od dobre zabehnutej westernovej konverzačky k bezduchej vyvražďovačke bez jedinej, vkusne naaranžovanej vizuálnej scény. Nechápem, ako to mohli tvorcovia tak pokaziť a pripraviť divákom ďalšiu porciu nezmyselnej zábavy. Pri väčšej snahe mohlo ísť o skvelý hororový zážitok na štýl Votrelca - čo ma pri pohľade na tú áčkovú produkciu (Spielberg, Howard) fakt mrzí. PS: Tvorcovia sa vyjadrili, že sa pri tvorení emzákov inšpirovali votrelcom a predátorom?! Minimálne hlavu by si mali dať transplantovať. Neuveriteľné, že monštrá spred dvadsiatich rokov vyzerali desivejšie, hrôzostrašnejšie než tie súčasné predigitalizované! ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Wow, ona tam fakt není ani špetka humoru. Kovbojové a vetřelci v této podobě nemohli dopadnout dobře, ani kdyby se za kameru postavil sebevětší génius. S vážnou tváří natočit film, v němž parta kovbojů a indiánů strašnou haluzí odvrátí invazi mimozemšťanů, kteří na Zem přiletěli těžit zlato, jejda spoiler, to je na pozvánku do Bohnic. Kdyby to alespoň vypadalo nějak vizuálně pěkně, ale ne - C&A jsou dvě hodiny šedi, nudy, nezajímavosti. A ani ti ufoni se příliš nepovedli. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kovbojům a vetřelcům může být jedno, že jsou hrozivě klišoidním a tupým akčním blockbusterem, primární účel se totiž Jonu Favreauovi opět podařilo splnit na výbornou: bavit se, bavit se, bavit se. Dlouhému, ale rozhodně ne nudnému dobrodružství nechybí vtip, neohrožený hrdina-drsňák, sličná kráska, ani typická tatíkovská postava, o kterou se postaral výborný Harrison Ford. U mě maximální spokojenost. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tolik slavných producentských a scénáristických jmen v titulcích (Spielberg, Howard, Brian Glazer, Alex Kurtzman, Roberto Orci), tolik desítek milionů dolarů v rozpočtu, a přesto tolik promarněného (lépe řečeno odfláknutého) materiálu. Prvních zhruba dvacet minut ještě laská divákovo očekávání, protože Daniel Craig málo mluví, přesně střílí a má nekonečně pronikavý pohled. V malém městečku si ho ale coby hledaného grázla všimne šerif a než se náš milý hrdina stačí protáhnout v kovové cele, nastoupí letka mimozemských lodí. A divák začíná žasnout!! Nikoli vizuálem, nikoli gradací či napětím, nikoli z herecké party (řada postav hraných známými herci je tu zbytečných, nebo nevyužitých), nikoli z kvalitních dialogů. Nic takového tu totiž nenajdeme a žánrová nevyrovnanost je jen jedním ze základů neúspěchu. Pochybný kůň to byl tak už od samého začátku, protože propojení westernu a sci-fi prostě není úplně správná kombinace. Nezodpovězené otázky a prostá báchorka tak budou diváka provázet až do finále, které je stejně jako předešlé dění na plátně natočené bez chuti a jakékoliv invence. Za to, že snímek působí jako rychle natočený beztvarý produkt, může měrou vrchovatou i Jon Favreau, jehož dokonale sterilní režie mi vadí dlouhodobě – sorry, zbožňovatelé Iron Manů, ale nezaznamenal jsem od něho snad jediný skutečně zajímavý režijní nápad. Poctivý film pro „celou“ rodinu se nekoná, jít na to do kina, tak ani oči Olivie Wilde by prokletí drahého lístku za mizerný film neubránily!! ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Film je natočený podle stejnojmenného komiksu Scotta Mitchella Rosenberga. (Terva)
  • Keď sa Jake Lonergan (Daniel Craig) rozpráva prvý krát pri bare s Ellou Swenson (Olivia Wilde) a nalieva si whisky, má v poháriku naliate, no v nasledujúcom zábere si doňho nalieva z fľaše opäť. (Lukoh)
  • Americký spisovateľ Steven John Busti žaloval tvorcov filmu za to, že údajne pracovali s nápadom, ktorý mu ukradli. V žalobe tvrdí, že štúdio DreamWorks kúpilo práva na údajný plagiát jeho príbehu. Podľa Stevena bol príbeh vymyslený už v roku 1994 a zverejnil ho v komiksovej antológii "Bizzare". Štúdio sa rozhodlo prípad nekomentovať. (Greenpeacak)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama