Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Recenze (84)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ikona ruské literatury v trochu jiném světle, než jak ho možná známe z hodin literatury. Nevím do jaké míry jsou jeho poslední dny věrohodné, ale zcela jistě vím, že život s ním nebyla procházka růžovým sadem. Už jen vzhledem k jeho sňatku s ženou ze zcela jiného prostředí muselo nutně docházet k mnoha nedorozuměním a Levočkovy nevěry a potažmo tak trochu psychické týrání na své manželce určitě k ideálnímu manželství nepřispělo. Tím nechci negovat mnohdy zcela jistě nepatřičné chování jeho ženy, jak bylo patrné z The last station. Já byla osobně nesmírně nadšená z brilantních hereckých výkonů, kde zazářila hlavně Helen Mirren, to byl její mistrovský výkon za který dávám jednu hvězdu navíc. Jinak jsem čekala, že to bude mít přece jen trochu větší spád, protože místy to bylo docela nudné a možná kratší stopáž by tomu jen prospěla. Co mně tentokrát bylo proti srsti, tak to byl anglický jazyk, který mně k filmu o Tolstém vůbec nesednul. U jiných filmů jsem celkem v klidu (Anna Karenina), ale tady když Levoček říká své manželce "I love you" a ještě k tomu s následným kokrháním a kdákáním, tak to mě doslova odbouralo. Celkový dojem byl až na poslední třetinu trochu odtažitý, ale ten herecký koncert stál za to. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takový filmeček bez chuti, bez zápachu. Žádná z vyobrazovaných událostí se mnou emocionálně nehnula. A přitom je tam láska, zoufalství, spisovatel - tvůrce, James McAvoy, samé pěkné věci, ze kterých by srdce mohlo krvácet. Nestalo se. Sterilní. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla prvotřídní herecká onanie. Divím se, že zůstalo jen u dvou nominací, tenhle film zkrátka po formální stránce nemá ani jednu chybičku. Herci, výprava, kamera, hudba, kostýmy - to vše na jedničku s hvězdičkou. Trochu to skřípe po obsahové stránce a hlavně je Last Station bez jakéhokoliv spádu. To mi zabránilo dát plné hodnocení, jinak jsem byl maximálně spokojen. Tolstého jsem nečetl, s jeho díly jsem však obeznámen a o jeho posledních dnech života jsem nyní obeznámen také. Film je tudíž i něčím přínosný, avšak ke klasickým životopisným filmům má hodně daleko. U podobných snímků je to vždy buď a nebo. Vychvalovat film do nebes pro precizní zpracování, nebo jej zatratit pro nudu a nezáživnost. U mě zvítězila první možnost. Projekcí vůbec nic nezkazíte, naopak se dovíte něco nového v perfektní formě, musíte ale přetrpět místy nezáživné dění na obrazovce. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Odkaz Tolstého je tak ohromný a závažný (mj. zcela zásadně ovlivnil Gándího a skrz něj M.L. Kinga), že není divu, že ho úplně nepochopili ani jeho nejbližší. Alespoň podle tohoto dojemného a podle všeho historicky nadstandardně věrného snímku. Ten není ani tak o Tolstém samotném, ale pozoruje spíš způsob, jakým byly myšlenky tohoto mudrce vnímány jeho romantickou, paranoidní manželkou Sophií; jeho nejbližším politickým druhem, Chertkovem a mezi těmito dvěmi znesvářenými mlýnskými kameny zmítaným asistentem, Valentinem Bulgakovem, který vychází z příběhu jako ten, který odkaz ruského klasika pochopil nejpřesněji. Kromě lahůdkových výkonů čtyř hlavních představitelů (Plummer, Mirren, McAvoy, Giamatti) je pro mě největším kladem filmu Hoffmanův autorský (režie a scénář) přístup k tématu, kdy se snaží dívat se na spor o Tolstého odkaz objektivně a obě strany (tj. šlechtickou rodinu v čele s manželkou a Tolstoyisty v čele s Chertkovem) představuje v odstínech šedi. Neomylným (téměř) zde zůstává pouze umírající a životem vyčerpaný Tolstoy, který se z tohoto světa probudil tím, že poznal pravdu skrze lásku. 80% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

… aneb když máte pět vynikajících herců a skvělý námět, nemůže z toho vzejít špatný film. K tomuto filmu jsem se dostal tak, jako k filmu Single Man - nebýt dvou nominací na Oscara v hereckých kategoriích, zřejmě by kolem mě "jen prošel". A stejně jako u Single Mana, jsem rád, že se tak nestalo. The Last Station je skvělý snímek, který mapuje poslední dny velikána Lva Nikolajeviče Tolstého. Ale snímek nám neukazuje Tolstého jako symbol geniality, či počestného života. On jej polidšťuje tím, že se nám jej snaží ukázat takového, jaký opravdu byl. Jako člověka, kterého lidé uctívali jako proroka, ale on sám se tak necítil. Jako člověka, který sám říká "ujišťuji vás, že sám nejsem dobrým tolstojovcem". Prostě a jednoduše, dělá z ikony obyčejného člověka, ALE, což je velmi důležité ale, nedělá to proto, aby jej nějak potupil, to ne. Podle mě to dělá proto, aby divák se s ním dokázal ztotožnit, s jeho názory i ideály. A to se mi právě na tomto filmu tolik líbilo. Navíc, jak už jsem zmínil, herecké obsazení se vyvedlo na jedničku s hvězdičkou - Christopher Plummer zde předvádí obdivuhodný výkon, stejně jako Helen Mirren. James McAvoy zůstává trochu ve stínu, nicméně v ničem nezaostává, stejně jako Paul Giamatti. A jako krásná třešnička na už tak dokonalém dortu je Kerry Condon, která od dob Římu ještě více zkrásněla a stále neztrácí odvahu se nám předvést více neoblečená… :-) Co si budeme nalhávat, tomuto filmu se nikdy nepovede dostat se povědomí diváků tak, jak by si to určitě zasloužil. Umím si totiž představit, jak si při něm může někdo říct, že se tu vlastně nic neděje atd… Já osobně jsem ale rád, že jsem jej viděl a opravdu se mi líbil. Mnohem radši bych zrovna The Last Station viděl v nominacích na Oscara, než např. Precious, ale co se dá dělat. Za mě čistý plný počet. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Po pozdním zhlédnuté tohoto filmu žasnu, jaktože Helen nebyla hlavní kandidátkou na výhru Oscara. Že vyhrála před dvěma lety? No a co? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek posledních dní L. N. Tolstého zřejmě dost věrně popisující skutečnost, jak ji znám ze snad věrohodných pramenů. Jen k Tolstého manželce jsou filmaři o poznání shovívavější. Pěkné je, jak hezky po rusku takový film zahráli Američané. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerné herecké výkony, obzvlášť Helen Mirren, a tiež výprava a hudba. Najväčšou slabinou je scenár, ktorý pokrivkáva za technickou stránkou, čo je naozaj na škodu veci. Celkový dojem z filmu je teda slabší, bez výrazných emócií, či vedomostného obohatenia – radšej by som si o Tolstom pozrela nejaký kvalitný dokument. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vážné unylé drama o Tolstojově stáří, ale tohle byla velmi zajímavá a dokonce humorná sonda do celého jeho okolí. Možná bych jen místy vytkla větší pomalost. Nicméně příběh, scénář i hudba se skvěle doplňují a herci tady kopou za tu nejvyšší ligu. A protože mám slabost pro historické dramata, zvlášť ty biografické, tak musím dát 4,5*. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Nebýt pět vynikajicích herců a zajimavý námět tak dám snad odpad. Do 112 minut nacpat život Tolstého tak aby snímek neztrácel na kvalitě je asi nemožné. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem čekala více životopisného materiálu, než jsem dostala, cítím se ochuzená o obšírnější svědectví časů a života jednoho z velikánů světové literatury, i když slova Bulgakova objasnila nakonec to podstatné - totiž že Tolstoj chtěl být lidskou bytostí a ne ikonou, jen zaneprázdněn svými ideály nepostřehnul, jak ho v ni jeho zaslepení stoupenci přeměňují, už zcela bez zásad, které jejich idol uctíval, neboť každá víra se bez lásky mění ve fanatismus a skutečně věrně milující bytostí tak zůstává jeho celoživotní láska, mimochodem, jako vždy skvělá - Helen Mirren. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Vanity, fuss and noise. Čím vlastne trpel vzťah Leva Nikolajeviča a Sofie? Márnivosťou, ješitnosťou a lomozom? Dozvedel sa to vôbec niekto? Je paradoxné (a autorsky trestuhodné), ak ma ako diváka zaujíma viac vzťah sekretára Bulgakova k Máši než titulnej dvojice?! JE! James McAvoy každopádne späť do mojej TOP10, pozdvihuje podpriemerný film na pozerateľný, hoc rýchlo zabudnuteľný biograf. Škoda nevyužitého potenciálu. Vanity, fuss and noise?! Veľmi voľne vyložené... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšie prirovnanie je príjemný. Takéto životopisné filmy mám rád. Nevydierajú, sú zasadené do pekného prostredia a postavy na plátne ožívajú a mi máme možnosť si ich zamilovať. Samozrejme k dokonalosti to má ďaleko. Film, je takmer bez dramatických situácií. Životné múdrosti predávané z hrdinu na hrdinu tu tiež budeme ťažko hľadať. Ale Mirren a McAvoy sú herecký bezchybný. A kvôli nim dvom som si ten film chcel vlastne pozrieť. Hoffmanov problém je snaha o priame zobrazenie, bez nápaditosti. A to je problém filmu. Herci sú dominantný, vizuálnosť diela upadá. Ale stále je to nadpriemerné dielko. Síce na jedno použitie, ale minimálne navnadí siahnuť po Tolstojovom diele. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Herecky precizní! Christopher Plummer je úžasný! I prostředí, faktografie, vše je výborně. Jediné co mi vadilo byla slabší režie a pomalejší spád. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KEBY SOM MAL ŽENU, AKO STE VY, VYSTRELIL BY SOM SI MOZOG Z HLAVY! ...ALEBO BY SOM ODIŠIEL DO AMERIKY." __ Dlho som čakal aby som si mohol pozrieť tento film. Najvýraznejším dôvodom bola skutočnosť, že môj obľúbenec Christopher Plummer tu bol až na staré kolená prvý krát nominovaný na Oscara a predovšetkým som bol zvedavý na jeho výkon. I keď je rozhodne hlavnou postavou filmu Tolstého žena Sofia, povedal by som, že Plummer tu rozhodne nehrá druhé husle a na rozsah jeho postavy mi je skôr divné, že nebol v hlavnej kategórii, ale vo vedľajšej. I keď samozrejme určiť dominantnejšieho mužského hlavného predstaviteľa je tu troška problém. Pokiaľ ide o samotný film je pravdou, že z tempa tu rozhodne rozviate vlasy mať nebudete, na druhej strane, keď je raz taký obsah, nie je čo riešiť. Skôr mi vo filme chýbalo lepšie vystihnutie zemitosti a ruskej nátury. Avšak absolútne fantasticky sa na film pozerá od začiatku Tolstého poslednej púte až po jej koniec. Keď umiera je vidieť, že odchádza skutočný velikán a aj osobne som skoro zaňho uronil slzičku. Práve pri konci som uvažoval o plnom hodnotení, no to by taký musel byť celý film, nie len posledných 30 minút. (194. hodnotenie, 27. komentár k filmu) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, z hlavní čtyřky by si každý zasloužil nominaci, ale bohužel jejich výkony nejsou podpořeny kvalitnějším materiálem.. chvílemi byl příběh studený jak psí čumák, což je velká škoda. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Povinná četba pro fanoušky Tolstého, ale i literatury a historie obecně. Provedením je to standardní, životopisné drama, které neriskuje, sází na jistotu. O příčku výš to ale zvedají herecké výkony (u mě to zase vyhrál Giamatti - McAvoy, Plummer a Mirren jedou v těsném závěsu), film zachraňuje taky okouzlující hudba a kamera, od poloviny ale hlavně vykreslení bouřlivého vztahu spisovatele a jeho choti. Oproti běžným šablonám tady máme model pozdní fáze manželství, v kterém pod nánosy únavy a zahořklosti stále bobtná obětavost a mladické okouzlení. Místy je to trochu sentimentální, ale funguje to. Moc hezká práce. ()

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama