Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Největší průser je v tom, že od začátku víme, že vrahem je samotný Ďábel. Kdyby nás tvůrci trochu nechali věřit tomu, že v tom výtahu je jeden z uvězněných nějakej vraždící magor, odhalování jejich minulosti a celá atmosféra by byla úplně na jiné úrovni. Takhle jen čekáme, až všichni zdechnou, protože je jasné, že všichni zdechnou, a zajímá nás až co se bude dít potom. Ale nelze tomu upřít zajímavý a zručně natočený příběh. Příjemný horůrek s ideální stopáží. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O tom, že stísněné výtahové prostory dokáží filmařům posloužit jako velmi vděčné hororové téma, jsem byla přesvědčena již v nepříliš kladně hodnoceném filmu Blackout. I v tomto případě zůstává základní dějové schéma téměř nepozměněno. Skupinka lidí, z nichž ani jeden není tím, kým se zdá, a jak se v průběhu děje ukáže, nejsou to vůbec žádní svatoušci, se setká ve výtahu. Jenže jakmile se zasekne, začne se odehrávat boj o život. Někdo z nich totiž započne krvavou likvidaci ostatních "účastníků výjezdu", která nikdy není vidět, neboť před každou vraždou záhadně vypadne světlo. Já byla po chvíli docela ráda, že nevidím, co se vlastně děje. Žádnou postavou si nemůžete být jisti, a jak říká Dr. House: "Všichni lžou." Jenže tady jde o mnohem víc, jak také vytuší jeden chlapík, který sedí za kamerami, které tuto partu lidí ve výtahu sledují. Mezitím se postupně začnou jejich osudy proplétat a rozvíjet, až nakonec vyústí v nečekané rozuzlení. Úvod filmu mi svým provedením připomínal úvodní sekvenci Zrcadel. Atmosféra je budována velmi zdařile, perfektní hudba, herci typově pasují do svých postav výborně a vytvořili tak skupinku jednotlivců, z nichž mi každý přišel podivný, prolhaný, nesympatický a hodný titulu "vraha." Každá další vražda je děsivá a "kvalitně" provedená. A všichni se po ní vždy tváří tak vyděšeně a šokovaně, že už jsem opravdu netušila, kdo z nich to je. A nyní ta, často zde tak oslavovaná i zatracovaná pointa. Po celou dobu sledování jsem se těšila a byla zvědava, jaká bude ona finální podoba "Ďábla" i celkový konec. Pointa mě totálně dostala. Nepamatuji si z blízké doby žádný horor, který by mě dokázal tak náhle vyděsit, vyloudit ze mě hlasitý výjek s následným, vulgárním konstatováním šokující situace a rozbušit srdce na maximum na několik dalších okamžiků. Někteří měli v oné pointě jasno hned, jiné nepřekvapila, jiné překvapila. Mně způsobila docela slušný šok a to jsem povaha hodně otrlá:) Takže už jen za to, nemohu udělit méně než čtyři hvězdičky. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Já vím, proč nejezdím (rád) výtahem s cizími lidmi. Nikdy totiž nevíte, kdo jsou, co mají za sebou a jestli náhodou jeden z nich není samotný pán zla… :-) Devil je zpočátku hodně parádní atmosférický horor (místy jsem se opravdu bál) s ne moc známými herci (což je dobře, podporuje to atmosféru). No co vám budu povídat, už v polovině filmu jsem vymýšlel krásný komentář, který obhájí plný počet, jenže od takové poloviny filmu napětí postupně klesalo, atmosféra už nebyla tak krásně "hororová", co na začátku, a já se přestával bát. Navíc, to rozuzlení… no, řekněme, že jsem si přál, ať to skončí trochu jinak (nechci tu spoilerovat, schválně jestli vy dobře odhadnete, kdo je kdo). Nicméně na ploše 80 minut je tohle přímo zázrak. Dowdle se u mě dost solidně zapsal a jsem zvědavý, jaký projekt si vybere příště a jestli znovu spojí síly se Shyamalanem (který napsal vcelku dobrý scénář). 80 % s tím, že za nějaký čas si tuhle (ne)jízdu výtahem dám určitě znovu. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Neoriginální horor se slušným potenciálem, který však tvůrci roztrhali na cáry. Do pusy si kadí už samotné pojetí látky - slovo Ďábel nám vnucuje název, vnucuje nám ho věřící sekuriťák, vnucují nám ho i jisté hororové momenty. Pět lidí ve výtahu + Ďábel. Problém je, že příběh na pětici v zaseknuté kabině solidně kašle a věnuje se radši nepřesvědčivým dohadům okolo, což filmu typu "skupinka lidí - hádej kdo je vrah" zrovna dvakrát neprospívá. Nakonec však stejně zjistíte, že je to jedno, protože děj obsahuje tuny znásilněné logiky a neuspokojivé rozuzlení, korunované nesympatickým a nepříliš dobře hrajícím obsazením. Chování a dialogy jsou jakékoliv, jen ne věrohodné. Mezi klady patří určitě hudba a několik dobrých nápadů, líbilo se mi i objasňování identity jednotlivců ve výtahu. ----- Na závěr několik SPOILERujících bullshitů: Proč se ďábel vybavuje s posledním přeživším, když všechny předchozí beze slova zabil? Na základě čeho si tohoto vyvoleného vybral? Proč se skupinka nezkusí důrazněji dostat na střechu výtahu, ačkoliv ví, že tam někdo spadl a později rovněž ví, že má patrně vysílačku? Proč se uvnitř v tak vypjaté situaci pohybuje jen jeden policajt? ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

Blu-ray/// Obsazení 4/10 Děj 8/10 Atmosféra 9/10 Prostředí 9/10/// PLUS: výborná atmosféra, hudba a zvuky, kamera, záběry na venkovní budovy, déšť, celkem pochopitelné chování postav a řekl bych že je i výhoda v obsazení méně známých herců MÍNUS: někdo by přesto uvítal známější tváře, (pozor spoiler) v kom se skrývá samotný ďábel jsem poznal hned od začátku, je to ta postava u které si říkáte jestli tu není zbytečná(konec spoileru), asi by mi nevadilo kdyby tu bylo víc postav a bylo to o čtvrthodinky delší***(Celkem 77%)***Jakékoliv filmy s ďáblem jsou pro mě od počátku nestravitelné a nudné. Tento je jiný. Dokáže vybudovat výbornou atmosféru, baví, je zajímavý a obejde se bez zbytečných klišé (neříkám nezbytných). Navíc je dobře technicky natočen, viz. úvodní titulky/// PS: Z určitého důvodu mi to připomíná sérii Nezvratný osud. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Film se odehrává ve Philadelphii a detektivové jsou z policejního oddělení ve Philadelphii. Jde o jeden ze Shyamalanových trademarků. (becki_tu)
  • Ústřední budova mrakodrapu se ve skutečnosti nenachází ve Philadelphii, ale v kanadském Torontu, a jmenuje se Bay Adelaide Centre. (Koldyn)
  • Ve filmu je několik odkazů na „ďábelské“ číslo 666: číslo budovy je 333 (666/2), číslo výtahu je 6 a výtah zastaví na patře 23 z celkových 42 (2*3=6, 4+2=6). (becki_tu)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama