Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (Cinemart)

(více)

Recenze (883)

departed 

všechny recenze uživatele

"You gave me the only parachute" "I thought there was another one" Ouch. To muselo bolet. Stejně tak jako mě při sledování tohohle monstrózního výkalu, který se rozjíždí docela dobře, ale celou dobu jede v průměrným tempu a nakonec dojíždí do stanice slátaná magořina, kterých jsme tu měli v minulosti přehršel, takže proč neudělat nějakou znovu. Jediný pozitivum beru jako zakomponování Jekylla/Hyda do příběhu relativně v dobrém kontextu. Jinak bych tohle nedoporučil komukoliv, kdo má rád svůj čas a ví, jak s ním lépe naložit. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Mumijové, mumijačky a mumijáčata mě normálně úplně mioc neba, páč mě prostě neberou. Tadleta mumije mě baví hlavně kvůlivá Tomovi, páč je to borec, jede si svůj závod s časem, a ať se nasadí do čeho chce, tak to má smysl, a nesere mě to. Tzn.: Mumije (tadleta) mě baví a to moc, takže si to klíďo shvízdnu nyní znovu. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Múmiu už objavil v deväťdesiatom deviatom Brendan a to rozhodne véééľmi vydarene, vtipne a sexi. Z toho sa dalo usudzovať, že toto už nebolo potrebné. Navyše Tomáš, tak nejak riešil doposiaľ iné úlohy než archeológ zlodej v službách Kleopatry, teda další náznak chybného kroku? Do tretice nízke hodnotenie miestnych pseudokritikov na csfd. Pravdou je, že rola nezodpovedného podvodníka mu sadla. Tomino zohnal Russela a je..vú Annabelle, no a múmiu hrala z prvu hnusná škrata, ktorá mi ale prišla desne sexi neskôr v tetovanej sivozelenej podobe. Vlastne bola úplne nádherná. Napriek neopodstatnenému statusu zbytočného filmu, nazbierali teda dostatok dolárov (štandardný znak Tominových filmov) a natočili kvalitné dobrodružno-fantasy dielko. Ak ku tomu pripočítam 748394848 predstáv s všemožne polohovateľnou Annabelle, je film viac ako len pozerateľný. A aby sa nezabudlo, extra body dávam za nápad a prevedenie dvojitých zreničiek. Opäť raz konštatujem, nepočúvajte miestne hodnotenia. Klamú. ()

Taffey 

všechny recenze uživatele

Crowe a Cruise v takové sračce? Nechutné. Že po tom skočil obtloustlý Russel, který drahnou dobu nenatočil nic kloudného, to chápu. Ale Tom? Nevěřil bych. ()

olmikee 

všechny recenze uživatele

Velice milé překvapení. Od Mumie jsem moc nečekal a trailery mě nijak zvlášť do kina nehnaly, ale výsledek je překvapující. Film svižně utíká už od první scény až do té poslední a rozhodně jsem se nenudil. Občasný humor se taky povedl a bylo ho akorát, akční scény jakbysmet. Postava Ahmanet v podání Sofie Boutelly je dost děsivá na to abychom jí to uvěřili a Jakyll v podání Russella Crowa je taky super, ovšem mohl dostat víc prostoru – i tak ho ale využil na maximum. Celkově nemám moc co vytknout, potom, co mě ten film skoro nezajímal, se těším na další filmy z Monster Universe. Cruise prostě nemůže šlápnout vedle! ()

kelto44 

všechny recenze uživatele

Ked vynecham herecke obsadenie (Tom Cruise, Russel Crowe), hudbu, a to ze sa vobec pozeram na mumiu tak to je len obycajna takmer dvojhodinova nuda, kde sa bud nic nedeje alebo sa deje akurat tak hovno. /40%/ ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Čakal som síce niečo iné ale rozhodne nie som sklamaný. Podarené otvorenie Dark Universe aspoň čo sa môjho názoru týka. Cruise je asi jediný slabší článok tohto filmu. Akoby nevedel, či má hrať či nemá. Zvyšný v pohode obzvlášť Boutella a Crowe ako doktor Jekyll boli výborný. Efekty dobré ale to už je v Holywoodskych filmoch samozrejmosť. Takže na plné hodnotenie to chcelo lepšieho Cruisa a lepší humor pretože ten čo tu bol je strašne trápny. PS: Občas som sa parádne ľakol. ()

mar11 

všechny recenze uživatele

Ale jo, Cruise to svým charismatem utáhne, zvláště když bojuje s oživlými mrtvolami nebo když vtipkuje, tak je to fajn. Jinak nová Mumie díru do světa asi neudělá, ale svého diváka si určitě najde. ()

Danny723 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný remake. Předchozí Mumie s Weiszovou a Fraserem byly lepší. Dokonce i ten třetí díl. Tady jsem si kolikrát připadal, že nikdo neví jestli se ten film bere vážně nebo ne... ()

mark9th 

všechny recenze uživatele

Tak nič trestuhodné sa nestalo, rovnako ako nič svetoborné. Stále platí, že ak sa povie múmia prvé čo vás napadne bude ''The Mummy'' s Brendanom Frajerom, nie táto s Cruisom. Avšak ako taký začiatočný diel nadchádzajúceho ''Dark Universe'' celkom ujde. PS:.Rusellov Mr. Hyde bol dosť trápny. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem neměl od tohoto filmu příliš velká očekávání, musím říct, že jsem byl příjemně překvapen. Tématika Mumie již byla zpracována několikrát a ne vždycky jsou remaky původních filmů ku prospěchu. V každém případě to není žádná nudná podívaná a už vůbec ne propadák, ve snímku se vyskytuje celá řada vtipných scén a na své si přijdou i fanynky největších hvězd amerického Hollywoodu, protože ve snímku se kromě Toma Cruise v hl. roli objevuje i Russell Crowe v roli dr. Jekylla. Je jasné, že v dnešní době mají filmaři k dispozici úplně jiné možnosti a technologie, které mohou při realizaci svých filmů využíít, než jak tomu bylo před dvaceti lety, kdy vznikala trilogie o Mumii s Brandenem Fraserem a Rachel Weisz v hl. rolích. Nicméně jak jsem již avizoval v úvodu, myslím si, že těch remaků už v celé řadě filmů bylo dostatek a tvůrci by měli přijít už s něčím novým. Podle mého názoru v tomto směru stará dobrá klasika vítězí nad remaky a je čas přijít s něčím jiným. Uvidíme, čeho se v dohledné době dočkáme. Každopádně úplně zlé to nebylo a já hodnotím tento snímek třemi hvězdami. ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Miluju tématiku starého Egypta, starší verze Mumie z roku 1999 je pro mě akční hororová klasika. Zdejší Mumie se spíš snaží připomínat snímek z třicátých let. Tento film by měl sloužit jako rozjezd univerza z Dark Universe a podle mě na začátek vcelku dobré. Jak jsem již někde četl, Tom Cruise ve s.ačkách nehraje a mám za to, že tohle není ten případ. Sofia Boutella je jako záporačka výborná, k tomu jí to sekne a vyžívá se v tom (to již dokázala v Kingsman). Russell Crowe jako Dr. Jekyll nezklamal, i když to chtělo více prostoru na plátně. Slabina filmu je v Annabelle Wallis, jak se mi líbila v Tudors, tak zde byla jako pěst na oko. Ostatní postavy jsou ve filmu nepodstatné. Jsem velice zvědavý, zda Universal Studios rozjedou tento vesmír nestvůr a příšer, za mě by si to zasloužilo obnovení, v první polovině dvacátého století to byli klasiky filmu. Tento film za mě za 4*. ()

unique 

všechny recenze uživatele

Velmi podprůměrný filmový zážitek. Na tento film jsem se opravdu těšil a zklamán jsem takovým způsobem, že se z toho musím vypsat. Úvodní scéna ve stylu Uncharted mě monstrózně nudila, ale naštěstí si tvůrci po zbytek filmu takovou akci odpustili, výrazné neherectví Jakea Johnsona a snaha jeho postavy o odlehčení se u mě setkala s odporem a byl jsem velmi rád, že nedostal více prostoru. Mumie v podání Sofie Boutelly byla opravdu atraktivní, nicméně chybělo mi více flashbacků a budování postavy. Když to porovnám s Imhotepem z Fraserovské Mumie: u předešlé série bylo naprosto jasné, odkud Mumie pochází, čím si prošel, jeho motivy i touhy. Těšil jsem se na více hororovosti (2x zopakovaná scéna s CGI havětí mě opravdu neohromí), chybělo nějaké mučení, více detailů např. z mumifikace nebo vysávání života z těch, kteří se po té stanou nestrašidelnými zombíky. Celkově chyběly detaily, temnota pro mě není tmou, která má zamaskovat levnější CGI. Patos v posledních dvou scénách mě popudil, ale nepřekvapil, prostor pro nové universum a případné pokračovaní tu je (SPOILER!)ale nejspíše už se nedočkáme sexy Sofie v roli Mumie(KONEC SPOLERU!). Dr. Jekyll/pan Hyde byl zatím letošním nejvýraznějším WTF momentem, Russell Crowe totiž už nějaký ten pátek není Gladiátor a o dva roky starší Tom Cruise vedle něj vypadal jako jeho syn. Opět narážíme na špatné CGI a navíc dostaneme porci nudné bojové choreografie ve dvou místnostech oddělených sklem. Navíc pokud doslova rozdvojená osobnost (a k tomu špatně obsazená) vede ústředí boje proti Zlu, tak se rapidně snižují šance na její úspěch. Film je pro mě nepovedenou kombinací (spíše slátaninou) a)série Fraserovské Mumie, ale oproti ní tady chybí citlivá nadsázka, výrazné postavy a slušné tempo b)série Mission Impossible, protože Tom Cruise hraje téměř ve všech posledních filmech postavu Ethana Hunta c)Ligy výjimečných, protože sice kombinuje postavy, ale nedává jim žádný prostor vyniknout a obojí je díky nevyužitému potenciálu pouze zklamáním d)vykrádá prvky z dobrodružných filmů Lary Croftové, Indiany Jonese, Jacka Huntera a Flynna Carsena. 1* dávám za opravdu šmrncovní volbu Mumie a hvězdné obsazení ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Zacatek pusobil jako videoherni Uncharted(takovy soucasny Indiana Jones) s prijemnym nadechem tajemna. A Cruis do role ukecaneho grazlika/vykradace hrobu prekvapive dobre sednul. Perfektni byl predevsim vzajemny humor s Annabelle Wallis, ktery pripominal Cruisovo starsi Knight and Day. Pak se ale podelalo skoro uplne vsechno. Scenar snad musel vyjet z generatoru s parametry typu - mumie, Cruise, Londyn, honicka/akce, finalni souboj. A koho proboha napadlo nainjectovat Russella Crowea v roli doktor Jekylla. Tohle nebylo hodne Maxima Decima a Buda Whitea. Jinak se vse deje presne tak, jak divak ocekava. Emoce tu nebudi temer nic, zajem o dalsi dej jakbysmet. Nastesti, tematika a postuchovana hlavnich charakteru bavi, a vyprava/CGI mela take sva prijemna mista. Bohuzel, nikdo zrejme netusil, jaky film vlastne toci a vyjel z toho ukazkovy vyrobek automaticke montazni linky. Strasne rad bych nekdy videl film na podobne tema v rukou schopneho vypravece, konzervativniho odpurce CGI a mistra atmosfery. Jo a hlavne jineho scenaristy, producenta a majitele studia. ()

JajinkaBec 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli v tomto případě nešlápla star v podobě Toma Cruise lehce vedle, ale faktem je, že právě jeho umění a charisma tak nějak povyšuje všechno na vyšší úroveň. Na rovinu si řekněme, že je to splácanina několika filmů dohromady - stejně jako žánrů. Ve výčtu "Akční / Dobrodružný / Fantasy / Horor" chybí ještě Romantika a přiznejme si, že to už je krapítek moc. Nicméně to odsejpá, občas solidně leká a závěr je přiměřeně nečekaný, takže zábava na dvě hodinky zkrátka a dobře ideální. Potěší nenápadné odkazy na původní Mumii - já našla třeba dle mého názoru hodně podobný úvod nebo Knihu Mrtvých. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Jak to shrnout... V první půlhodině se to slušně rozjíždí, všechno šlape jak má, jsem natěšenej.. Uprostřed se z toho stává nudná sračka o ničem a nakonci to opět nabere grády a vrcholí celkem kvalitním a pro mě především naprosto nečekaným vyústěním, který mě velmi příjemně překvapilo... Začátek a konec zaslouží čtyři hvězdy, ale unylost a impotence zbytku to sráží sotva na tři a to ještě přimnouřim oči. ()

vieriX 

všechny recenze uživatele

Napětí, akce, potenciální možnost otevřít nové universum příšer to všechno tu je a kupodivu se mi to hodně líbilo i když postava Toma Cruise dopadne tak nějak neslavně a netuším jaké plány do budoucna by s ní mohli být. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Indiana Cruise, par zombiku, aquamumie, akce ala Tom, metro, mystično, pohádka, radoby komedie. Všechno smíchat, prohníst a vyleze z toho tahle zpatlanina, na kterou se dá dívat, ale kokotina je to hrozná. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama