Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (883)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"No tak, synku. Přemýšlej o tom. Zkáza. Chaos. Záhuba. Ženský na nás poletí." Z vykopání další mumie jsem měl jisté obavy, ale ono to nebylo tak špatné. Zlá princezna Ahmamet mě bavila, zmatený Morton i "dobrácký" Jekyllohyde měli taky své chvilky a já jsem v tom slušném tempu, které snímek poměrně brzy nasadil, ani neměl čas napsat vědeckou práci na téma: Jak vypnout mozek při blockbusteru. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Toto chystané Dark universe ma rovnako ako väčšina súčasných blockbusterov prakticky vôbec nezaujíma, aj keď nejakým jeho budúcim príspevkom možno šancu dám, ale na Múmiu som bol celkom zvedavý, za čo ale môže výhradne Tom Cruise, ktorý si buď nevyberá zlé projekty, alebo ich svojim vplyvom zmení na obstojnú žánrovú zábavu a to je presne tento prípad. Bez neho by to bol len ďalší sterilný blockbuster, ktorých je plno, len by bol možno trochu temnejší, ale takto ma to celkom bavilo. Hlavne spočiatku si film drží prekvapivo vysokú úroveň, je to dynamické a rozmanité, úvod v Egypte, akcia v Iraku a prvý vážny stret s vplyvom múmie. Potom sa film ukľudní, tempo sa zmierni a celkovo jeho zaujímavosť a zábavnosť trochu klesne, čo sa už nezmení až do konca a aj finále by som si teda predstavoval trochu veľkolepejšie a zaujímavejšie, ale ani toto nebolo zlé. Výraznejšie hluché miesta tu nie sú, občas sa nájde nejaká slušná sekvencia a hlavne Tom Cruise to svojou živelnosťou drží neustále dostatočne nad vodou. Obsadenie nie je najhoršie, bez Cruisa by to ani nemalo zmysel, ten ma tu bavil po všetkých stránkach, ale sadla mi aj jeho partnerka Annabelle Wallis a ani záporáčka nie je zlá. Oproti tomu Cruisov priateľ ma vôbec nezaujímal a po premene bol dokonca otravný a Russell Crowe síce sám o sebe nie je zlý, ale táto jeho postava ma vôbec nezaujímala a tak aspoň viem, že keď si ju zahrá v hlavnej úlohe, ja pri tom nebudem. Akčná stránka mi neprišla zase tak moc výrazná, pár akčných sekvencií sa tu nájde a vôbec nie sú zlé, len sa mi zdalo, že sa až moc často zbytočne odohrávajú v noci, prípadne v tmavých priestoroch a takéto scény ma ani moc nezaujímajú. Ale aj tak časť v lietadle sa mi páči, akcia v Iraku je tiež dobre zvládnutá, len mohla byť dlhšia a ešte sa občas nájde niečo zaujímavé, ale už väčšinou len nejaký kratší úsek z dlhšej akcie. Humor nie je výrazne nápaditý, ale práve vďaka Cruisovmu prístupu som sa celkom zabával. Režijne to tiež nie je zlé, len mi vadila tá častá tma. Ale aj tak to na ten blockbusterový priemer stačí. Takže Mummy stojí a padá čisto na Cruisovi, bez neho by ma to nezaujímalo, ale s ním som sa bavil a povýšil ho o dosť vyššie. A za tú jeho neustálu živelnosť sa prikloním k lepšiemu hodnoteniu. 70% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Už mi dávno žiadny film nepripomenul, aké je skvelé, keď faktor dobrodružstva funguje. Prvá pólka filmu disponuje so skutočným napätím a očakávaním diváka, čo sa stane v ďaľšiom momente. Hlavne pasáž s odkrývaním "väzenia" a lietadlovej prepravy ma zašrubovalo do sedadla. Od vstupu do laboratória to začne byť nekonkrétne, miestami nechcene smiešne, a scenár zrazu nevie, čo chce divákovi povedať, a hlavne, čo je potreba vysvetliť, aby to dávalo zmysel. Malo to našlapnuté výborne, no skončilo to pre mňa viac, než rozpačite. Scenár, scenár, scenár... Pravdepodobne sa všetko vysvetlí až v ďaľších dieloch, a s tým aj tvorcovia počítali. Len aby nebolo neskoro... | Atlas Praha, 7.6.2017 | ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Lucerna/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// PLUS: první návštěva kina Lucerna, otevírá se nám nový filmový vesmír, Tom Cruise "současná hollywoodská hvězda" kvůli které jdu na film, překvapila mě postava Dr. Jekylla a její obsazení, ale proč ne, občas žánrově tíhne k hororu, vaše drahé polovičky vás budou strachem objímat MÍNUS: celkově efekty (klidně by tu mohlo být víc destrukce) a spousta tmavých scén kde není mnoho vidět, upřímně postavu Toma Cruise by mohl hrát kdokoliv a jako herec na sebe strhává velkou posornost a je to téměř jeho film, což se k Mumii příliš nehodí, slabší režie, předvídatelný scénář, nic co by mě překvapilo./// Shrnutí: Částečně se drží zavedené značky, ale všeobecně oprašuje námět a snaží se nakopnou nový "monster" makrosvět. Větší účinek bude mít film až v sérii dalších filmů pro které si otevírá vrátka, jako samostatný film je zapomenutelný a původní filmy nepřekonává./// Celkem 63%/// ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně debilní slátanina, která aplikuje často naprosto nekontinuální můstky k propojení scén a časových linií, absolutně nezvládá funkčně ani stylisticky propojit střídající se charaktery výpravy (od fantasy hororu až po nahláškovanou dobrodružnou komedii, wtf) a v místě, kdy by měla bez keců gradovat a diváka alespoň vizuálně bavit, se zavírá do jedné místnosti s jednou z nejzbytečnějších postav, která kdy byla áčkovým hollywoodským hercem hrána. Tady nemohl pomoci ani jinak sympatický Cruise, něco tak matného, nenápaditého a divně sestříhaného je ostudou v posledních letech prosperujícího Universalu. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně po příletu plukovníka Greenwaye (Courtney B. Vance) zmiňuje seržant Nick Morton (Tom Cruise), že vojenská hodnost jeho parťáka Vaila (Jake Johnson) je desátník. V závěrečných titulkách je však uveden jako seržant Vail (Sgt. Vail). (M1k3k)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama