Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 310)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Silné v detailech. Coenovci nabízí něco víc než jen příběh o rázné holce, která chce pomstít svého tátu. Umí to podat tak jak jsme to ještě neviděli. A Jeff Bridges měl dostat zlatého plešouna až letos za ikonickou roli maršála Cogburna. Jinak výborně zahrané (opravdu skvělá Hailee Steinfeld) a prohláškované dobrodružné drama, které překvapí tam, kde to nečekáte. Tvých padesát dolarů je pryč a whiskey zadržená jako důkaz je taky pryč. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Na první pohled přímočará a velmi vtipná (!) žánrovka. V jádru pokus o jakousi re-dekonstrukci westernových mýtů, kdy se v příběhu orámovaném nespolehlivým vypravěčem jednotlivé postavy jen stěží vyrovnávají pověsti, kterou se o sobě snaží šířit (z toho vychází i většina humorných situací). Vyhlášený šerif je stárnoucí ožrala, namistrovaný texas ranger je roztomile nejistý floutek, hlavní kriminálníci a záporáci jsou buď nešťastní chudáci nebo překvapivě nejčestnější postavy ve filmu a čtrnáctiletá holka má sice opravdovou kuráž, ale musí pochopit, že za všechno v životě se pyká, jakkoli (ne)spravedlivé se to může zdát. A čekáte snad, že ji to v jejím zatvrzelém přesvědčení zlomí...? ________ Nehodnotím zatím plným počtem, protože, ač je i tady mistrovské řemeslo Coenů nepopiratelné, přece jen v kontextu jejich tvorby osobně nemůžu zařadit mezi to nejlepší. Vše se ale velmi lehce může časem změnit. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už ta první scéna jak zastaví vlak a je záběr na celé městečko mě stačila k tomu, že si sliny udělaly menší trek z mé pusinky ven. Fakt nádhera. Trošku jsem se bál toho dětsko - dívčího prvku, aby se z Opravdový kuráže nestala nekořeněná omáčka pro jemnocitný dámičky, ale má obava se ukázala od začátku jako naprosto zbytečná. Nejen že jsem od prvních minut žuchnul do příběhu jak jeskyňář do Macochy, ale ony i jednotlivé scény byly jak trip do filmařskýho ráje. Scény jako souboj na koních, vyjednávání o ceně za poníky, setkání Mattie a Toma, přestřelka u chajdy a nebo sestřelování housek nebo čeho ve stádiu silné opilosti navždy vejdou do paměti každého westernového fandy. Westernům hrozně sluší velké plátno, rozlehlá krajina, ze které je slyšet dusot koní, dívat se do očí nebo do oka chlapům z dobře fungujícím tlukoucím orgánem nebo prostě jenom vidět, jak se práší od koňských kopyt, to všechno je možná jen nepatrná součást příběhu, ale za to hrozně intenzivní a málokdy jsem víc vděčný vynálezu zvanému kino jako právě při Opravdové kuráži. A herci ? Asi takhle, seřaďte se slečno Steinfeld a pánové Bridges a Damon, zasloužíte si totiž za svoje herecké výkony vyznamenání s čestnou dělostřeleckou salvou navrch. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Smysluplný remake. Coeni vzdávají originálu poctu, ale zároveň si uvědomují jeho chyby a rozhodně je neopakují. Vyvarovali se zdlouhavého úvodu, ty tam jsou vycíděné barvotiskové krajinkářské záběry i celková naivita. Tady vládne zaprášená drsná atmosféra, kde se pro ostré slůvko nej(e)de daleko. Coeni vsadili vše na postavy, což se jim vyplatilo, protože narozdíl od originálu jim dodali hloubku (Wayne byl prostě Wayne s páskou, zatímco Bridges je Cogburn a tak je to tu se všemi) a ani žádnou neodsunuli na vedlejší kolej. Díky tomu fungují především emoce, které v předloze poněkud absentovaly. A i přes výtečné výkony představitelů všech těch badass macho typů si pro sebe celý film krade (a největší "koule" má) čtrnáctiletá Hailee Steinfeld. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western není zrovna žánr, který bych vyhledával, ale tenhle film jsem chtěl vidět minimálně kvůli oskarovým nominacím. Nakonec jsem byl překvapenej, jak se mi na film naprosto pohodlně koukalo, i když jsem věděl, že je to vlastně remake. Jeff Bridges byl opět parádní a dialogy měli šťávu. Prakticky jako obvykle. Už to sice není takový, že western dělá drsný chlapy, jako to bylo tenkrát, kdy film byl ještě hlavně barevnej a minimálně digitální. Teď nejdrsnější postava prokecá půlku filmu a stejně se na to dobře kouká. Možná je to jiný, možná je to ten důvod, proč se mně to tak líbilo. Zajímalo by mě, jestli ale na takový úspěch dokáže někdo navázat dál. Westerny ještě nejsou na vymření nebo už je to tak špatný, že se musí dělat remaky, aby se opět zalíbil? ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Pri vytváraní mesta Fort Smith sa nepoužili žiadne počítačom generované špeciálne efekty. Mesto Granger v Texase bolo použité ako náhrada vo filme, pretože niektoré časti mesta stále zachovávajú mestské plánovanie obdobia so širokými ulicami. Výtvarný tím venoval veľkú starostlivosť detailom: falošné budovy boli postavené medzi existujúcimi budovami a existujúce budovy boli natreté alebo prestrojené s fasádami, aby získali správny vzhľad obdobia; na uliciach sa rozsypal piesok, aby sa dosiahol vzhľad blátivých ciest; telefónne stĺpy z 20. storočia boli buď odstránené alebo prestrojené na stromy. Keďže sa film odohráva v zime, lístie jedného stromu, ktoré sa objavilo v záberoch počas scény obesenia, muselo byť odstránené ručne. Nakoniec bol postavený malý úsek železnice pre vlak, ktorý bol dovezený z múzea. (Pat.Ko)
  • Rooster (Jeff Bridges) označuje LaBoeufa (Matt Damon) ako "brush popper" a neskôr ako "waddie". Tieto termíny sú v americkej histórii Západu používané na označenie kovbojov. (Pat.Ko)
  • Keď Rooster Cogburn (Jeff Bridges) vyťahuje kukuricový chlieb zo svojej tašky a hádže ho do vzduchu, vidíte, že niekoľko kusov chleba padne z jeho tašky na zem. Avšak keď je poskytnutý široký záber, na zemi nie je žiadny kukuricový chlieb. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno