Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Film z něhož sálá honosnost a tradice britského impéria. Na stranu druhou, král je vyobrazen jako človek s obyčejným problémem a až posléze vychází napovrch další úskalí, s nimiž se musel vypořádat. FIlm nepostrádá silný příběh, ale zároveň se neomezuje jen na něj a dokáže nabídnout mnohem více. Herecké výkony patří k tomu nejlepšímu, co se v roce 2010 urodilo. A řemeslo filmu se vyznačuje až jakousi touhou po dokonalosti, která však naštěstí nezastiňuje lidskou rovinu filmu. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Je to mezi 4 a 5 *. Výborně natočeno, zobrazit např. tolik napětí při projevu je opravdu umění... Výborný, typicky britský film, špičkové herecké výkony, dobrá kamera i hudba. Není příliž co vytknout - 90% ()

schebman.m 

všechny recenze uživatele

Pokud hodnotím aktuální adepty na získání oskara, tak u mě na celé čáře vítězí toto drama, s mnoha komediálními okamžiky. Sám nedokážu pochopit proč, když jde o něco, co se nás v podstatě netýká, je to něco z historie a vzdálené krajiny..ale prostě jsem byl fakt dojatej, když Král začal číst svůj závěrečný proslov. Klobouk dolů před herectvím hlavních představitelů, hlavně Colina Firtha, Geoffreyho Rushe, ale také ve velké míře Heleny... Doufám, že Oscar za hlavní roli je tímto daný. ()

07matto07 

všechny recenze uživatele

Naozaj oscarové, netušil som že Briti sa až takto vyšvihnú ale je to vynikajúci film, tých 12 nominácií si zaslúži...všetko tip-top Hodnotenie: 91% ()

jobina 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem můj milovaný anglický humor, ten zde naprosto chyběl. V tomto filmu by však působil značně nepatřičně. Na vážnou notu zaměřený film, kde jde především o zachování důstojnosti a symbolu osobnosti, ke které je možné vzhlížet. Colin Firth je pro mne skutečně “angličtější džentlmen” než původně zamýšlené obsazení. ()

pedrossa 

všechny recenze uživatele

Plnej počet si šetřim, ale tady nemůžu jinak. Ti dva to hrajou tak, že mi padala brada až na zem. A v kombinaci s příběhem, kterej sám by mě sestřelil, to je prostě zážitek, jakej už jsem dlouho předlouho neměl. Bravo. ()

wookiee 

všechny recenze uživatele

Tento film mě jednoznačně na celou stopáž přikoval k obrazovce a v hlavě mě dobrý dojem pustil až druhé ráno, což se mi nestává opravdu často, mé hodnocení tedy také neuděluji právě mnoha výtvorům stříbrného plátna a sice 5*. Firth coby člen královské rodiny a poté i panovník sám s téměř "božím trestem" natolik přesvědčivý, až to bere dech. A jeho sekundant Rush není ani půl kroku pozadu za tímto výborným hereckým výkonem. Já gratuluji a děkuji. ()

Hall_Wolf 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film roku 2010. Kam se hrabou všechny ty fejsbuky, labutě a děcka. I týden po shlédnutí ve mě film neustále rezonuje! Colin Firth byl dokonalý. ()

mombasamomo 

všechny recenze uživatele

Film mě překvapil svou komornosti, nejsou zde žádné velkolepé scény, což je vzhledem k tomu, že se jedná o královskou rodinu dost překvapující. S příběhem muže - následníka trůnu, který má o sobě pochybnosti se dá velmi snadno ztotožnit. Vše bylo natočeno citlivě a v sevřené formě, tento snímek bych přirovnala k žule, možná je chladná, ale zatraceně pevná. ()

fler 

všechny recenze uživatele

Po nedávném shlédnutí Black Swan jsem myslela, že letos už mě nic do kolen nedostane. Omyl. Sice zcela jiným způsobem, ale přece. Colin Firth vždy patřil k mým nejoblíbenějším hercům, a teď mi znovu vyrazil dech.. A nejen on, celý snímek je tak perfektně propracovaný, že nezbývá než doufat v nějakou tu cenu..100% ()

Freiheit 

všechny recenze uživatele

Dobrý film s dobrými herci a dobrým závěrem. Nic víc. Herci to zvládli na jedničku a celkovému vyznění filmu určitě pomohl i filmařsky zvládnutý závěr, kdy divák fandí ... ale to nemění nic na tom, že první polovina (možná i více než polovina) byla celkem nudná a divák ... nefandí ... S hudbou to film taky nevyhrál, protože ta tvoří jen jakýsi podkres filmu, což při absenci zajímavější kamery a při prapodivné nebarevnosti filmu stahává film do průměru. A jen samotné herecké výkony v tomto filmu na vyšší hodnocení nestačí. Zdejší vysoké hodnocení filmu zůstává v tomto případě nepochopeno. ()

Pascale 

všechny recenze uživatele

Krásné filmové pohlazení! Nádherný "obyčejný" lidský film! A vynikající Colin Firth! Skoro až jsem na něj koukala s otevřenou pusou! Jestli za tohle nedostane Oscara, tak už teda vážně nevim! ()

stuj 

všechny recenze uživatele

V půli filmu jsem zaváhal, zda dát 3 nebo 4 hvězdy, jelikož mi přišel film najednou nějaký slabší. Koneckonců zakládá se ale na opravdovém životě, tak nemůžeme čekat nějaké speciální události a extra překvapivé věci. Ale úroveň se naštěstí relativně brzy vrátila a při závěrečném projevu vystoupala snad nejvýš, co mohla, takže 4 hvězdy dávám bez zaváhání. Ten konec byl opravdovou královou řečí. ()

yenda1 

všechny recenze uživatele

Několikát jsem se přistihl, že s otevřenou pusou Bertiemu pomáhám, ať se konečně vymáčkne. Smutné scény střidají veselejší. Zvláště povedená byla scéna s řečnícím Hitlerem. Motiv vývoje vztahu pacient - neortodoxní "doktor" důvěrně známý a taky poutavý. Nedůvěra, prozření, cvičení, hádka, odpuštění a nakonec přátelství na celý život. Většina hýká blahem (asi po právu) nad výkonem Firtha, ale mne se nejvíc líbil Rush. Těšil sem se na každou scénu s ním. Jinak film hezký, ale tolik jako akademii mne nenadchnul. ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je skutečně lahůdková Oskarka! Už dlouho jsem se tak nepobavil a nikdy bych nevěřil jak napínavý může být takovýto druh filmu. Pro mě hrdina s opravdovou kuráží byl Geoffrey Rush. Ale celá trojíce hl. hrdinů byla skvělá. Skvěle napsané, zrežírované i zahrané! Tleskám ve stoje a dávám 100% a to i přes to, že Guy Pearce prostě nemůže být starším bratrem Colina Firtha ()

tomick33 

všechny recenze uživatele

Zcela oprávněná oscarová nominace. Colin, Geoffrey a Helena se přetahují o to, kdo film herecky ovládne, i když neuvěřitelně uvěřitelně koktající hlavní hrdina asi přeci jen uzmul taktovku pro sebe. Když v půlce snímku zazní Lionelovou ordinací "shit, shit, fuck, fuck and...tits", trhám si koutky v úsměvu, konečná scéna s projevem na rádiových vlnách počátku druhé světové války pak mrazí až do morku kostí a jedno oko nezůstane suchý, stejně jako to královnino. Hooper svým komorním snímkem se skromným rozpočtem totálně kope do rozkroku všechny kolegy z Hollywoodu, kteří dojí producenty měrou nemalou a výsledek přitom většinou stojí, až na pár efektů, za kulový. Doporučuji! ()

pleva 

všechny recenze uživatele

Málokterému filmu bych uvěřil, že ho natočili před válkou, ale tady je to tak nějak přirozené. Britská kinematografie je lepší a lepší a začíná nebezpečně čnít nad celou Evropou. Starosvětsky působící, konzervativní a příjemné podívání. (jediná drobnost neladící úplně starosvětsky je Guy Pierce, který je v něčem příliš moderní), ()

RoryWhite 

všechny recenze uživatele

Obávala jsem se, že tento film je omyl filmových kritiků, ale šeredně jsem se mýlila. Jestli si některý z nominovaných filmů zasloužil Oskara, tak to byl právě tento snímek. Nejpůsobivější scéna z celého filmu je závěrečná řeč Colina Firthe. Byla jsem nekompromisně vtažena do děje. Najednou jsem cítila přesně to, co zřejmě cítili lidé v té době. Jako bych seděla, vyděšená vedle rádia a jen poslouchala králův projev… zaplavil mě zvláštní pocit nostalgie… Báječné herecké výkony! Tleskám a dávám 5 hvězdiček. ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama