Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

jeziska 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnej film. Pamatuju si, že po skončení jsem seděla několik minut jako opařená a jediný, co jsem dokázala říkat bylo "ty vole". Kdybych mohla dát 10 hvězd, tak bych je dala právě tomuhle filmu. ()

Tomoso18 

všechny recenze uživatele

Palec hore pre tento historický film... Dvojica Firth - Rush vytvořila úžasnú atmosféru dní predchádzajúcich druhej svetovej vojne. Film postupne naberá na intenzite a vrcholí famóznym príhovorom 1/4 světa... Prostredie jasne odrážalo spoločenskú situáciu vo VB v medzivojnovom období, čo mozem len kvitovať. ()

Elmont 

všechny recenze uživatele

Hrozně silný příběh, který málokoho nechá chladným. Colin Firth převádí neuvěřitelný herecký výkon, Helena Bonham Carter je jedním slovem výborná (jak jinak) a Geoffrey Rush? Nevšední terapeut a velká opora. Nic nemůžu vytknout! Britové dokazují, že mají v záloze ty nejlepší herce! ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Příběh tohohle skutečného příběhu vás i přes svojí zdánlivou nedějovost zcela vtáhne do děje. Je bezdebatní pravdou že film je postaven jen na dvou postavách a vše ostatní je jen jakýsi doplněk, ale je postaven skvěle! ()

jinglesska 

všechny recenze uživatele

Nádherný film ! Rozhodně doporučuji vidět v originále, protože dabing to jen celé zkazí :-) Úžasný výkon Colina, ráda se podívám znovu :-) ()

MikEycek 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a Geoffrey Rush, jediný důvod, který bohatě stačí proto, abych tomu napálil 5 hvězd. Výborně natočený a zahraný film. ()

Socirel 

všechny recenze uživatele

Natočit film kde jeden dobře zahraný týpek učí mluvit druhého dobře zahraného týpka, který je mimochodem britský král za pár drobných a vydělat na tom balík je prostě plán génia. Není to sice špatné, občas jsem se bavil, ale občas natahovačka a od závěrečné řeči jsem čekal trochu víc, ale chápu, že je těžké najít manévrovací prostor v životopisném dramatu, lepší 3*. ()

Karoleec 

všechny recenze uživatele

Film Oscarových kvalit. Králova řeč mě vrhla na sto třináct minut do historie, v níž potkáte koktavého a nejistého Alberta, který se po nečekaných událostech a také nezodpovědnosti svého bratra, stane ze dne na den králem. Každým dalším shlédnutím mám ten film radši a radši – ten příběh, který je vykreslen s neuvěřitelnou přesností a decentností, tu souhru Colina Firtha a Helen B. Carter, tu historickou výpravu i hudbu, která dokázala prodat divákovi každou scénu. C. Firth i H. Carter opět ukázali, proč patří mezi hereckou špičku. Brečící scéna Alberta byla famózní, jako kdyby jste se té tísnivé, zoufalé atmosféry kolem budoucího krále mohli konečky prstů dotknout a pocítit jeho strach, zoufalství a úzkost. Vše vypadalo tak uvěřitelně, chvílemi jste propadali strachu, za chvíli bezmocnosti a po pár vteřinách už jste s hlavním hrdinou vdechovali vzduch odhodlání. Tom Hopper dokázal ve filmu zužitkovat naprosto všechno, Britové jsou v tomhle zkrátka extratřída, bez debat pět hvězdiček! ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Keď sa stretnú Colin Firth a Jeffrey Rush, už táto kombinácia sama o sebe sľubuje skvelý filmový zážitok. Hooperovi sa naplno podarilo využiť ich herecký potenciál a vytvoriť príbeh, ktorý nadchne, motivuje a dodá síl a odvahy. A hurá, konečne sme mali možnosť opäť vidieť Helenu-Bonham Carter v normálnej filmovej polohe. Bola by škoda, keby ostalo jej herecké umenie zaškatuľkované v kategórii bizarných Burtonovských podivínov. ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Colin si Oscara zasloužil oprávněně. Pro dokonalost už jen chyběl Oscar pro Rushe, protože byl neméně výrazným článkem filmu. Nicméně - kvalitka za kvalitkou střih od střihu. Aneb když se Brit do filmu pustí, věstí to něco dobrého. ()

zucchini 

všechny recenze uživatele

Zatímco na jedné straně Lamanšského průlivu vládne brilantní řečník Adolf Hitler, tak na té druhé sedí na trůně král, který se obává, že mu jednou historie přisoudí přezdívku Jiří Koktavý. Naneštěstí žije v době, kdy je nutné národu adresovat živé projevy prostřednictvím rádia, což je pochopitelně pro člověka stiženého řečovou vadou obrovská noční můra. Naštěstí se však ještě stihnul o pár let vyhnout televizní epoše, a tak mu může při jeho rozhlasových vystoupeních asistovat jeho terapeut Lionel Logue vyznávající značně neortodoxní metody. ()

PavolJay 

všechny recenze uživatele

Solídny film, pri ktorom som sa aj zasmial. Rozhodne ho však neradím k nejakým klenotom kinematografie. Je to proste len dobrý film. ()

Puxxx 

všechny recenze uživatele

Helena Bonham Carter, Colin Firth, Geoffrey Rush sami o sebe stačili na to, aby z toho urobili minimálne pozerateľný zážitok a podarilo sa nepomerne viac. Oscarové nominácie i udelené Oscary koniec koncov hovoria pri hodnotení tohto filmu dostatočne výrazne. Navyše rámec, v ktorom sa dej odohráva tiež výrazne prispieva k jeho úspechu. Skutočné Anglicko, exteriérové i interiérové. Videl som ho s titulkami i dabovaný a veru sa neviem doteraz rozhodnúť, čo bolo lepšie. 5 hviezdičiek. ()

Lalaith22 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní dílo. Co se týká Oscara, tak v podání Colina Firtha sázka na jistotu. To ale nijak nesnižuje to, že jeho výkon je naprosto dech beroucí. Je kouzelné sledovat jeho přerod v krále. Režisérovi se velmi dobře podařilo, aby divák soucítil s králem, kdy ze začátku filmu se člověk nejprve sám stydí za ukázané koktání, poté postupně hlavnímu hrdinovi fandí a kdy se divák dozví o jeho dětství, tak už je na sto pro na jeho straně. Na závěr pak naprosto úžasné finále, když George V. přednese svůj slavný projev, pak nenechá chladným nikoho a člověk má opravdu husí kůži. ()

J1R1K04 

všechny recenze uživatele

Nejlepší konverzační film, co jsem zatím viděl (uvidíme po Howardově Frost/Nixon). Skvělá dobová atmosféra, herecký koncert trojice Colin Firth, Geoffrey Rush a Helena Bonham Carter a nádherné nasnímané záběry. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Nabudúce si to musim určite pozrieť v originále. Vyborne herecké výkony Colina Firtha a Geoffrey Rush a do tretice Helena Carter. Britská elegancia sála od počiatku do konca. Krásny vizuál, hudba, aj to časové obdobie vyobrazene nadštandardne. Keď pozriem orig.... pridám * ináč je to len 80% ()

opatstviolov 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který mě ale až tolik nezaujal. Ani pěkná kamera a fantastický Colin Firth mě nedokázali udržet v pozornosti. 6/10 ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama