Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Romantická historická freska, které by velice slušel širokoúhlý rozměr a snad i propracovanější výprava, přičemž krásných hradů jsem si užil do sytosti, ale kostýmy už působily levnějším dojmem. Příběh, ve kterém Robert Taylor skvěle ztělesnil bájného hrdinu, výrazněji neotálí. Hrdina tu má krasavice hned dvě, zejména Elizabeth Taylor je nádherná, a jak už to tak bývá, obě se zamilují. Aby taky ne. Ivanhoe je krásný, čestný, statečný, a v momentě kdy jej podpoří Robin v kápi se svoji družinou, pardon armádou, tak je pro napínavé dobrodružství zaděláno, což se projeví hlavně v bitevních scénách obléhání hradu, které (až na ty šípy) ani trochu nepůsobí, jako by bylo nasnímáno v počátku 50. let a které jsem si taky náležitě užil. Zkrátka skvěle zpracované story, ve kterém každá, i záporná postava, má své místo a pádné opodstatnění. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keby som sa trochu viac orientoval v dávnej európskej histórii, asi by som lepšie rozumel deju, kto s kým proti komu a tak. Inak som vnímal len konkrétne súboje, nenávisť a nie celkom záživné dialógy. –––– Zaobstaraj si prútený košík. Rozsypem naokolo anglosaské vnútornosti. –––– K akému bohu sa modlí Žid za kresťana? – K tomu, ktorý stvoril obidvoch. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Chronicky známy romantický príbeh z čias dávno minulých. Zub času sa síce podpísal aj pod všeobecnú naivitu snímku (z nášho pohľadu smiešne dobývanie hradu...), no veľa zachraňuje skvelý casting, ktorý sa skrátka vydaril na jednotku. Všetky postavy sa tak dostali do správnych rúk a všetkým spolu to náramne pristalo. Škoda tej všeobecnej čistoty (čo sa mi do stredoveku moc nehodí) a uhladenosti. Na druhú stranu sa tu celkom prekvapujúco vydarili osobné súboje, v ktorých akoby spomínaná naivita išla bokom. Slabý nadpriemer. 70/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac menej to isté dobrodružstvo, čo legendárny Robin Hood z rokov tridsiatych. Iba o niečo menej svižnejšie a zábavnejšie. Ale iba o kúsok. Naivita razí z každého patetického dialógu, ale tak kto by si rád nevypočul reči 20 ročnej Elizabeth Taylor, ako je do niekoho bláznivo zaľúbená. Niekoľko súbojov na koňoch a hlavne dynamicky nakrútené a dnes už celkom vtipne pôsobiace dobývanie hradu sú triumfami filmu, kde vás asi politické pletky budú zaujímať zo všetkého najmenej. Ale oproti takým o pár rokov novším Vikingom mi toto pripadalo ako druhá liga. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V žánri romantického dobrodružného filmu absolútna špička. Bez hluchého miesta. Poznámka: pri pozeraní som si spomenul na text rovnomennej piesne hudobnej skupiny Stromboli: "Když se rodu sláva do knih schovává// pak se ti stává, že děj hned ožívá.// Do dávné slávy své oči upíráš,// vlivem zlého práva se bouřit už začínáš! Za pravdu mu hned dáváš,// s ním myšlenky tvé jdou,// lví srdce bráníš, //se stejnou odvahou.// A dávné rány stěží spočítáš.// Vlivem zašlé slávy, zlo stokrát proklínáš! Znáš Ivanhoe! //Rytíř dobra v tvém vnitru vzplál.//Znáš Ivanhoe!". ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Natáčanie prebiehalo na hrade Doun v škótskom Stirlingu a v Elstree Studios v Borehamwoode v Anglicku (Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)
  • V knihe „Robert Taylor: Životopis“ od Charlesa Tranberga sa uvádza, že počas natáčania neboli hlavní herci Robert Taylor, Joan Fontaine a Elizabeth Taylor veľmi v nálade: Taylor bol po nedávnom rozvode s Barbarou Stanwyck stále ubolený, Fontaine nesúhlasila s vedením Richarda Thorpea, pretože si myslela, že sa staral viac o výkony koní ako o hercov, a Elizabeth Taylor bola viac-menej sama sebou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama