Reklama

Reklama

JW je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu. I když má hluboko do kapsy, vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Poté, co potká krásnou, bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit svůj přepychový životní styl. Kam až bude schopný zajít? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Radko 

všechny recenze uživatele

Takto to v živote naozaj chodí - zafilozofuje si Srb, po tom, ako spomenie príhodu z detstva o neblahom konci najlepšieho kamaráta, ktorého telo skončilo rozrezané na dve polovičky. Nuž veru hej, presne tak to chodí, pomyslí si, v objatí vážne znejúcich slov a ešte dramatickejšej znelky, aj divák. S potlačenou slzou v oku zaspomína na všetkých rozpidlikaných parťákov. A takto to je S ľahkými prachmi stále. Scény vycucané z prsta (nudné, fádne) sa naťahujú v snahe poľudštiť zločincov. Nestanú sa sympaťákmi, no divák vie, že vedia byť aj citliví. Vďaka tomu postupne varujú Arabi i Srbi nováčika pred zradou kohokoľvek z bandy. Nováčik je ale frajer. Vie kúpiť z pozície študenta banku. Žiadny problém: iba súčasť "realistického" scenára. Pred pár rokmi väčšina aktérov príbehu pásla v lúčoch ostrého Slnka kozy na vysušených marockých púštiach alebo na bielych vápencoch svahov Treskavice. Naakumulované slnká v duši prinášajú dnes títo drsní počerní obchodníci vyblednutým Švédom v podobe kokaínu. Každý z nich má kohosi - frajerku, dcérku či sestru + nejaké zážitky z minulosti. Dobre vymyslený scenár nie je na zahodenie. Ale tohto filmu sa nedotkol. V ňom sa len útrpne poskladalo čosi, čo sa práve nosí. Hlavne nech sa ľudia zabavia (čo na tom, že ide o totálny výplach mozgu?) a napíšu o niečom, čo echtovo zapadá do súčasnej štýlovej škandinávskej zločineckej kinematografie. Možno najväčšou chybou filmu je chýbajúci humor. Všetko je brané nesmierne vážne. Respektíve, možno tu humor je, no vysiela na úplne odlišných vlnových dĺžkach v nezrozumiteľnom kóde. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Uf, takhle syrový kriminálky uměj jenom Angláni a Švédové. Vlastně si nepamatuju žádnej švédskej film, kterej bych si kdy dal do škatulky "blbej". I tady se to hemží různejma národnostma a jazykama od Švédů, přes Srby až po jihoameričany a zase se všechno točí kolem koksu a prachů. Namyšlenej zchudlej hejsek se proto připlete ke špatný straně, aby moh machrovat před svejma prachatejma kamarádíčkama. Ale to ještě neví, že tam to jde snadno, ale ven už podstatně hůř. Filmu nemam co vytknout-postavy super, kamera taky, napětí až do konce. Vlastně jo-Dejan Cukic dostal strašně málo prostoru. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jó prachy jsou krásná věc, ale štěstí si za ně nekoupíš... JW je zjevně opačného názoru a usilovně na něm dělá, zvlášť poté, co se zahleděl do modrých očí dívky z "high society", nebo spíš do způsobu jejího života? Dříve, než bude mít šanci zjistit, že pro lásku, a nejen pro ni, už nezbude místo, provede nás balkánsko-arabskou gangsta komunitou v ikeácké domovině, kde vidina "snadných prachů" oslepuje stejně, jako ostré sluneční světlo, které nám kamera pere přímo do očí, snad abychom je přihmouřili v projevech svérázného smyslu pro rodinu... Realisticky pojatý, odstrašující příklad pro nedočkavce ve frontě na bohatství, kde se nevyplácí předbíhat, nikdy... ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Návod, jak si totálně dojebat nadějný život. Těžce metro/homosexuálního norskýho studenta (ze skromných poměrů) ekonomky začne vábit snobský život švédský smetánky, a tak hledá nejsnažší cestičku k vatě. Neznalost nelegální branže (prolezlý Arabama, Jugošema, Srbama a Cikánama), naivita a chamtivost ale doženou každýho - navíc, když se paktujete s takovou chátrou. Ze Srbů nikdy nekoukalo nic dobrýho (sorry Djokoviči) - viz. SERBIAN FILM ;-D. Každopádně, Švédové jsou poslední dobou naprostá jistota na poli kriminálních thrillerů. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Konečne zasa výborný film, a zasa raz severská tvorba. Snabba Cash je dramatický thriller, aký sa nepotuluje na každom rohu a jednou z jeho kvalít sú výborne napísané a zahrané postavy (najlepší samozrejme frajer Kinnaman, ktorý je po Zločine momentálne v kurze), dobrý herci a skvele napísané osobné vzťahy a zázemie každého z hlavných účastníkov. Teším sa na dvojku. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme možno počuť okrem švédskeho aj španielsky, srbský, anglický či nemecký jazyk. (MikaelSVK)
  • Daniel Espinosa toužil příběh z Lapidusova románu „Snadný prachy“ převést na plátno už od dob, kdy se s ním setkal. Svou roli v jeho motivaci hrály jistě i jeho chilské kořeny. Proto se nabídky producenta Fredrika Wikströma chopil s nadšením a za na švédské poměry velký rozpočet 9 milionů amerických dolarů vytvořil hit, na nějž doma za první víkend přišlo víc než sto tisíc lidí. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film je natočený podle úspěšného románu švédského autora Jense Lapiduse. (morgos)

Reklama

Reklama