Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

klerr 

všechny recenze uživatele

Komornější film, který navíc rozhodně neosloví každého. Děj není nijak složitý, ale díky opravdu dobrým hereckým výkonům (hl. Krobot, který opět nezklamal) a pěknému režisérskému ztvárnění je sledování Domu velice příjemným zážitkem. Ano, někdo ho může brát za ztrátu času - žádnou velikou myšlenku film neobsahuje - ale přesto na něj stojí do kina jít a ještě tím podpořit českou (a slovenskou) kinematografii. Krásných 75% ()

pavont 

všechny recenze uživatele

Realna sonda do zivota ludi na malomeste. Herecke vykony a originalne vyznenie zasadene do sucasnosti povysuju snimok nad priemer. ()

Peenugirl 

všechny recenze uživatele

Táto stredoeurópska realita ma nejako nevie uniesť. Všetko pôsobí akoby posmrtne..., city, školy, ulice, domy, izby, rodiny... To je už príliš emo na môj vkus. Tento film by sa dal pozerať ako zážitky od susedov cez plot na dedine. Bola to nekonečná sága. Nevysvetliteľným spôsobom pozeralo sa na to pohodovo a pôsobil celý čas ako antistresová hmota. Upokojoval ma stereotyp, autobus, cesta, krajina, cesta do krčmi, čistenie tehál, šesťdesiatka-žiarovka,.... Nerozbúril ma tento film, ale ani neurazil... vlažných 60% ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Určite lepšie ako Cigán. Andrejke sa nepáčila stavba exteriérov. Rozostavané domy jej prišli veľmi neautentické. ()

Boobus 

všechny recenze uživatele

Slovenský film s českou koprodukcí režisérky Zuzany Liové vypráví o otci, matce a dvou dcerách, pro které otec staví dům. Je na své dcery velmi příšný, chce pro ně „jen to nejlepší“ a věří, že „za všechno mu jednou poděkují“. Když jsem film sledovala, několikrát mě přepadla myšlenka „vždyť to je jako u nás doma“. A když tohle film dokáže, je jeho úloha naplněna. Pokud režisér umí realisticky zachytit ty malé drobnosti našeho každodenního života a vložit je do filmu, který sice není plný dějových zvratů, zápletek, napětí, akčních či dojemných scén, apod., filmu to dodá úplně jiný nádech a s tím pak odcházíte domů a nad filmem se zamýšlíte, a v tom tkví jeho kouzlo. Film je plný upřímných nepřehnaných emocí a skvělých hereckých výkonů. Nemám ráda filmy, ve kterých poznáte, že herec hraje, a vy mu tak nemůžete jeho roli uvěřit. To v Domě nenajdete. Po většinu času je film smutný, zobrazuje především příběh mladší dcery Evy, která má sen po maturitě odjet do Anglie a pracovat tam jako au pair. To je pro otce naprosto nepředstavitelné, on vidí život své dcery ve zcela jiných kolejích a přece ji nenechá „zkazit si život, jako to udělala její starší sestra“. Tento film ve mě dokázal chvílemi vyvolat dojem, že sleduji svůj vlastní život. Dokázal mě přesvědčit, že nesedím v kině, ale pozoruji osudy reálných lidí a jsem s nimi schopna sdílet jejich emoce. A hlavně, je to film, který nenecháte v prostorách kinosálu, ale odnesete si jej s sebou domů a za to bych mu dávám pět hvězdiček. ()

mocart 

všechny recenze uživatele

Mrazivé! Ani jediný "normální" člověk v celém filmu, frustrace stříká po litrech. Na minimálním prostoru, v minimálním čase a s minimálním příběhem rozehraný pořádný cloumák. Bárdos výborná, Krobot jak jinak než vynikající. (Dabing samozřejmě naprostá pitomost!!) ()

raqe 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi zdál trochu rozpačitý, ale záhy se situace vyjasnila a film začal dobře ocípat. Možná taky proto, že se ze začátku i nejmíň mluví. Nu, rozhodně jsem v kině nudou neusínal. A konec, ten byl hodně pozitivní, možná až moc, ale to asi nevadí. ()

Welsiot 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor?Alois Nebel?...kdepak, tvrzení: Já, Krobot., patří jedině sem. Neuvěřitelné jaké uplatnění dokáže nalézt snad nejmíň obsaditelný český herec. Jediné mínus filmu jsou ty dabingy...opravdu si musíme se Slovákama navzájem dabovat postavy? 75% ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

Judit Bárdos je nejen nádherná, ale i velice talentovaná a schopná herečka. Dobře, že nezůstala herečkou ryze divadelní, ale vrhla se i na filmovou dráhu. Po tak zdařilých snímcích jako je Dům, či Fair Play na sebe jistě nenechají dlouho čekat další skvělé filmové role, které jí uvedou do povědomí u širší veřejnosti. Miroslav Krobot, Tatjana Medvecká a další mi ve filmu také příjemně "sedli" a příběh nenudil, jen příjemně plynul a já si ho užíval. Jen ten dabing byl naprosto zbytečnou kaňkou na jinak čistém filmovém ubrusu : ) ()

Baroque 

všechny recenze uživatele

tak ako to je. skurvený život. bez príkras. je až ťažké zahrať realitu s takou prirodzenosťou. herci excelujú. je to skrátka chuťovka. existencia, nie život, kde vládne čisté farizejstvo, neschopnosť prejaviť city, lebo to akože tak má byť, hoci človek vie, že to tak nie je správne. bigotria, zúfalosť. hlavne aby to bolo v intenciách falošného šťastia a "blahodárnych" konvencií. skrátka celé napiču. bezhlavý a naivný pokus o útek odnikiaľ nikam, pretože všade je to akože lepšie. len ten kvázi happy end do dodrbal. je to aj v slovenskom znení, kvôli dabingu sa netreba rozrušovať. iba idioti si nerozumia tak, ako slováci a česi. alebo nechcú. iba paulovičov hlas dodáva filmu úplnú autentickosť. tento film ma zobral. určite si ho pozriem viackrát. ()

JohnJa 

všechny recenze uživatele

Reálný příběh se sympatickou hlavní hrdinkou v podání Judit Bárdos, herecký koncert Miroslava Krobota. I když děj filmu není příliš rychlý, plyne příjemně, nenásilně a dává čas k přemýšlení o jednotlivých postavách i o tom, jak je příběh vystavěn a proč funguje tak, jak funguje. Jde o velice kvalitní festivalový film, spíše pro náročnější diváky, ale věřím, že se může líbit komukoliv a oslovit jej. Také film, který by se dal dlouho rozebírat a o kterém, doufám, ještě uslyšíme při Českém lvu... ()

jendajan 

všechny recenze uživatele

Miroslav Krobot ve filmu předvedl zase to nejlepší, co umí - mlčet ! :-) A to tedy umí fakt dokonale (viz. Příběhy obyčejného šílenství). Je fakt, že je vybírán na role, kde je tahle jeho přednost ku prospěchu děje. Jinak mě film vcelku nudil. Námět je sice zajímavý a něco na tom k zamyšlení asi je (hlavně pro naivní rodiče), ale celkově se to úplně nepovedlo. Herecké výkony ostatních mi přišly jemně řečeno nevyzrálé a celkově je ten film spíš takový slabší. Je to dost negativní film a náladu Vám to určitě nezlepší, ale možná že jsem v hodnocení až moc tvdrej. Dal bych tak 58 % ze 100. ()

snowcube 

všechny recenze uživatele

Z vesnice pochazim, a ten kdo to tocil asi taky, jako by na me dychly autenticke situace. Krobot predvadi uveritelnejsi herecky koncert nez v Aloisi Nebelovi. Otec co projevuje city asi jako pichla pneumatika. Presto hezka clovecinka ktera zahrala u srdce. A byl vide full frontal :-) ()

Bajucha 

všechny recenze uživatele

A jsme zase u toho...já tyhle filmy neumim hodnotit objektivně...je to nejen drama, ale také trochu psychologický film a na mě zkrátka tyhle filmy působý. Je to zase něco jiného z jiného soudku...je tady ukázáno něco, co dnes už není zcela běžné, ale dříve určitě bylo a to ta fanatická poslušnost. I kdyby si hlava rodiny vymyslela, že všichni skočí z mostu, tak oni skočí a kdo se vzepře, je k tomu dříve nebo později taky donucen. Poslouchají nejen dcery, ale i manželka, at se jí to zdá správné či ne. Dcera se chce vzepřít, ale ten vnitřní respek t a skoro i strach jí to nedovolí. Otec je takový imperátor, ale přitom podívejme se na celý problém i jeho očima? Nemyslí to on dobře? Myslí...je protřelý živitem a má hromadu zkušeností...ale ty dcery ne...ty si tím vším musí projít sami a musí si natlouct, aby uznali, že na tom, jak to táta chtqěk, něco bude...Jedinou výtku mám a to k tomu, že bych slovenštinu nechala slovenštinou a češtinu češtinou...není potřeba češtinu a slovenštinu dabovat...je to věčná škoda...a vůbec v době, kdy televize je zahlcena československými pořady...Toť vše, u mě 4* :-) ()

ciapok

všechny recenze uživatele

Slovenskí herci s českým dabingom ? Prečo ?? Česká komunita v nitrianskom okrese ? Ako má fungovať takýto film ? Príde mi to tak, že režisér(ka) sa nemala do filmu dávať, ak nevie vytvoriť reálne postavy. Chápem, že je to mladá, začínajúca autorka, ale...Priznám sa, film som nedopozeral... :( ()

Reklama

Reklama