Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (541)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, ano! Trilionkrát viděná zápletka (vyšinutý psychopat vraždící podle Bible, živlů, zvěrokruhu apod.), a přesto tak nějak správně okořeněná. Krev, brutalita a ponurost 19. století holt dělají své a navracejí "Ravenovi" to, co ztrácí lacinějším vzezřením. Cože to? Že jsem divná, když se vyžívám v brutalitách? Možná, ale každý, kdo Poa někdy četl (a neshledává jeho dílo brakem), mi dá za pravdu v tom, že cenzura by byla naprosté zlo... No, nic proti Havranovi, ale mnohem raději mám Jámu a kyvadlo, takže za větší důraz na toto dílo bych se určitě nezlobila.:-) Cusack dobrý. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Obyčejná detektivka bez chuti a zápachu či momentu překvapení. Vše je ale tam, kde to má být - díky rozpočtu film vypadá celkem fajn, herci hrají svůj slušný standard (přiznávám, že nejzajímavější mi přišla neokoukaná Alice Eve v roli blonďatého andílka v nesnázích). Jedinou ingrediencí navíc je postava Edgara Allana Poa, která je tu tak odpojená od normálních lidí, že se chvíli ptáte, zda náhodou ty vraždy na motivy Poových povídek nepáchá sám Poe, protože už mu definitivně hráblo. Film vás chvilku nechá v nejistotě, ale vcelku záhy zjistíte, jak na tom jste. Žádné velké nadšení ani emoce, jen rutinní řemeslo. Ale dobře odvedené. PS: Už probůh někdo Luku Evansovi řekl, že nemá charisma? Nechápu, ten chlap umí celkem hrát, vypadá skvěle, ale vyzařuje z něj jen velké nic... ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Havran z Poea nepochytil až na pár dílčích nápadů prakticky nic. Žádná hutná atmosféra, žádná lyrika rozkladu nebo poezie ztráty, žádný maniakální drive, nic. Zařazení motivů z Poeovy prózy a vlastně celá hlavní zápletka působí místy vysloveně samoúčelně a závěr vyznívá poněkud nepřesvědčivě. Poeův poslední týden (pravděpodobně strávený po knajpách a drogových doupatech, ale čert ví) je ohromně zajímavé a potenciálně nosné téma a Cusackovi jsem toho EAP místy i věřila. O to víc zamrzí plytkost, nedotaženost a nerozhodnost tohohle filmu. Žádný atmosférický nářez se prostě nekoná. Jako koukatelná oddechovka na oblíbené motivy to ale projde. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Len preto, že tam niekoho pretne kyvadlo na polovičku ako grilované kura v "novinovom" stánku, neznamená to hneď, že ide o horor. Vo filme sa viac kecá a vysvetľuje, PREČO a ZAČO. Až ma to miestami uspávalo. Ide skôr o kriminálny thriller so štipkou napätia, opisujúci príbeh E. A. Poa, ktorý napomáha vyšetrovateľovi vrážd pri pátraní po sériovom vrahovi, ktorý hľadá inšpiráciu práve v poviedkach už spomínaného spisovateľa. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Solidní raně viktoriánská krimi s nádechem hororu, která by Allana jako jednoho z otců detektivního a hororového žánru určitě bavila. Solidně budovaná temná atmosféra, gradující napětí i zdařilá hra s Poeovými povídkami. Má to spád, žádné hluché místo a občas se blýskne parádním momentem, jako je třeba setkání Poea s vrahem. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • Film sa natáčal v Belehrade a Novom Sade (Srbsko) a v Budapešti (Maďarsko). (Arsenal83)
  • V momentě, kdy beží Edgar Allan Poe (John Cusack) do divadla, běží okolo poutače, který uvádí divadelní hru "Macbeth" od Shakespeara. "Macbeth" je hrou prokletou a už při jeho premiéře v roce 1606 došlo k tragédii. Mladík, který ztělesňoval panovačnou Macbethovu manželku (v alžbětinském divadle hráli muži ženské role), těsně před prvním představením onemocněl. Přesto chtěl hrát, ale osud mu to neumožnil. Pár minut před vstupem na jeviště zemřel. Samotný divadelní příběh plný krve a násilí byl příliš krutý i na svou dobu a král Jakub I. byl po zhlédnutí Macbetha tak znechucen, že ho zakázal po dlouhých sedm let hrát. (Zdroj: procproto.cz) (Romeo5)
  • Lekár spomína svojim študentom pri nájdení jednej z indícií, že obeť trpela tuberkulózou. Je to narážka na matku E.A. Poea (John Cusack), ktorému matka umrela na tuberkulózu, keď mal 2 roky. (vander19)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno