Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

choze 

všechny recenze uživatele

"Tahle hra... je králičí nora. Už po čtyřech tazích je k dispozici přes 3 miliardy kombinací. Her o 40 tazích je víc než hvězd v galaxii. Takže vás to snadno může dovést na hranu." Ne, že by Fischer nebyl zajímavou postavou, ale přece jen je dost nesympatický a o jeho protivníkovi se nic moc nedozvíme, stejně jako o šachovém sportu. Takže ani výživná biografie, ani napínavé sportovní drama se bohužel nekonají. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Pawn Sacrifice si mě zaháčkoval svým trailerem, lidmi co na filmu dělali a také zajímavým příběhem. Šachy znám, ale neznám žádný příběh o nich. O talentu Edwarda Zwicka netřeba debatovat, je to výborný režisér, perfektní řemeslník a dobrý vypravěč. Umí natočit jak historický film, tak i romantické drama nebo válečné drama ze Sierra Leone. O to více překvapí, jak moc je Pawn Sacrifice utlumené. Nejsou tady žádné přelety, nebo složité kamerové hrátky. Stačí jen poctivě budovaná retro atmosféra s fajn prostřihy na televizi, noviny, burzovní zprávy. Film si hraje se zajímavým zobrazením šachovnice a myšlenek hlavního hrdiny. Líbilo se mi, jakým způsobem je příběh, o kterém jsem nic nevěděl, vystavěný a jakým způsobem graduje. Tobey Maguire si zahrál, tak moc nesympatickou postavu, že je stěží uvěřitelné, že někomu jako je on, lze fandit. Maguire do toho dává dost hodně a pořádně se snaží, aby jeho Fisher, byl co nejvíce nesympatický, bezohledný, namyšlený muž co se chová jako by byl nejlepší. O to více mě bylo samotné postavy líto, jelikož ta jeho asociálnost, byla perfektně natočená. Liev Schreiber si krade několik scén pro sebe, ale chtělo by to více prostoru, na úkor Fischera. Peter Sarsgaard a Michael Stuhlbarg jsou velmi dobří a krásně doplňují ústředního hrdinu. Zaujalo mě jakým způsobem jsou zobrazovány šachové partie, myšlenkové pochody a jisté šílenství, které se při nich dostavuje. Filmu docela dost podráží nohy to, že mu chybí větší konfrontace s Rusy, lepší zakončení a samotný dovětek. Pawn Sacrifice se mě dost líbil, i když mě pár momentů trošku zklamalo. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Klidně zahodíš všechno kvůli penězům a pomerančům?" Třetí světová válka se přenesla šachovnici a chudý Američan, podporovaný pouze knězem, porazil bohatého Rusa i s týmem velmistrů. Pro mne bylo trošku utrpením sledovat paranoidního kreténa, tedy vlastně jediného amerického mistra světa, kterak je nervózní z novinářů, publika, telefonu, kamer i pohybu Země ve vesmíru. Navíc mne trošku mrzí, že při svém vítězství ani jednou nepoužil únik jezdce mimo šachovnici, nezahájil zákopovou válku pěšců a nedal ani jeden gól věží. Nicméně mi byl sympatický tím, že si v roce 1992 odseděl se Spasským odvetu v Jugoslávii, za což se v "nejsvobodnější" zemi stal z hrdiny psancem. Velká gratulace za Atlantik. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Šachisté jsou určitě zajímaví lidé a v určitém smyslu geniální. Skoro si člověk říká, proč úsilí věnují jen do hry. Tvůrci filmu "Pawn Sacrifice" udělali to, co bylo potřeba. Natočili historickou událost zajímavě, a to jak z pohled postav, tak i z pohledu jejich šachového souboje, kdy ten je v závěru skutečně strhující. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Kanade a taktiež na Islande. (MikaelSVK)
  • V roku 1959 sa s Bobbym (Tobey Maguire) stretol aj český majster Luděk Pachman a potvrdzuje, že Fischer poznal naspamäť aj partie, ktoré sám Luděk zohral už pred dávnymi rokmi a na ktoré zabudol. Len dvakrát sa Pachmanovi podarilo Fischera poraziť, načo mu Bobby vždy nahnevane vyštekol do tváre: „Nabudúce ťa zabijem!“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama