Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z toho vyklubalo poměrně slušné, i když celkem zapomenutelné sportovní (?) drama. Jestli se to opravdu událo nějak podobně, tak to tedy byl americký šachový génius Bobby Fischer pěkný dáreček (egoistický paranoidní excentrik, jedním slovem "psychouš"), navíc v takto politicky vypjaté době v partii proti Sovětům. Nicméně mě zamrzelo, že (asi kvůli laickému filmovému publiku, ale těžko se divit) z šachovnice skoro nic nevidíme, nějaké strategie a souvislosti nepoznáme a proč že to šlo o mistrovský tah (hru), kterému i Spassky zatleskal, si můžeme leda zpětně dohledat na wikipedii. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dúfal som vo vyslovene inteligentný snímok, ktorý si zoberie na paškál jednu z "najmúdrejších" hier, dostal som z 3/4 pridrbanú anti propagandu komunizmu. Chápem, že to tak mohlo byť, no nebyť tej sondy do Fischerovej hlavy, ktorý zrejme ozaj potreboval psychológa (koniec koncov, to zrejme každý vysoko nadpriemerne mysliaci jednotlivec), či záverečnej tretiny, zrejme by moje hodnotenie bolo "skromnejšie". Každopádne pekný film. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný šachový fanoušek, ale příběh nejslavnějšího amerického šachisty všech dob se mi líbil. Hlavně jeho démoni, kteří ho provázeli celý život a s přibývajícím věkem a slávou čím dál tím víc. Tobey Maguier hraje svou roli dobře, stejně jako jeho hlavní sovětský soupeř Boris Spasskij v podání Liev Schrebera. ()

annihilation odpad!

všechny recenze uživatele

Chcete mi říct, že jediné, co snímek nabízí, je chronologicky se táhnoucí příval absolutní fádnosti? Že jediná zápletka, která se nabízí je, že šachista z demokratické země porazí šachistu ze země totalitní? Po tom, jak moc inovativní a neotřelými nápady sršící hráč byl Bobby, ho někdo vykreslí takhle nudně? A co na tom, že herecké duo Maguire a Schreiber se snaží, seč mu síly stačí - tuhle ubohost není jak zachránit. Že je otrava se dívat na to, jak někdo hraje šachy? No tak to si pusťte tenhle film! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Po Fischerovom (Tobey Maguire) návrate ako majstra sveta 1972 do New Yorku sa konal Deň Bobbyho Fischera. Objavil sa na obálke Sports Illustrated s americkým olympijským víťazom v plávaní Markom Spitzom. Členstvo v americkej šachovej federácii sa v roku 1972 zdvojnásobilo, a vrchol dosiahlo v roku 1974; v americkom šachu sa tieto roky bežne označujú ako „Fischer Boom“. Tento zápas pritiahol celosvetový záujem viac ako ktorýkoľvek šachový šampionát predtým alebo potom. (Raccoon.city)
  • Fischerovým (Tobey Maguire) prvým skutočným triumfom bolo víťazstvo na šampionáte juniorov USA vo Filadelfii v júli roku 1956, a stal sa najmladším juniorským šampiónom. Tento rekord zostal neprekonaný dodnes. V New Yorku roku 1956 zohral na turnaji Rosenwald Trophy známu „partiu storočia“ proti Donaldu Byrnemu, ktorá býva považovaná za jednu z najkrajších vôbec. Vo veku 12 rokov získal titul národného majstra ako doteraz najmladší hráč. V januári 1958 vo veku 14 rokov sa stal najmladším šampiónom USA všetkých čias (do roku 2018 - neprekonaný rekord). Týmto víťazstvom získal titul medzinárodný majster – ako najmladší v tom čase. Fischer hral na majstrovstvách USA, vždy konaných v New York City počas svojej kariéry osem krát a všetky vyhral. (Raccoon.city)
  • Spasskij (Liev Schreiber) skutečně Fischerovi (Tobey Maguire) po prohrané partii zatleskal, ale nikoliv po té závěrečné. Sicilská obrana se nehraje za bílého. (kondor77)

Reklama

Reklama