Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (267)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatá vylízanosti! Šifra mistra Srandiniho... Strachu vole! Toť ale zase blábol! Jen se mi chce nakonec křičet do děje - zloděj křičí chyťte zloděje! . . . Santini je možná znám svou univerzálností, Strach tak leda svou televizáckostí... Škoda, že oni tihle novostrůjci dopizdí sebelepší možný námět, to už asi (...ne, opravdu! - vždyť se podívejte do análů, kdo je co, a oni snad ani nemůžou věřit, že jde ještě vůbec o nějaký >kumšt< , že...) holt lepší být nemůže... Mladí trendaři přehrávají a drmolí své repl/i/ky, starci přehrávají a snaží se ty mladé ještě nějak předrmolit, brzy jazyk ozývat se ve vší té šmíře - a celé to smrdí ni kadidlem ale kadičem, tváří se to tajemně a moderně ale v principu je to ve vší té nevyrovnané podbízivosti zoufale neoriginální, obsahem pokrytecky otravné a formou zas místy i telenovelově nechtěně komické. A že někdo umí pracovat s kamerou a všelijakými objektivy, filtry a vychytávkami (počítačové dodělávky nevyjímaje) - tak jo, i za tu machu je tedy ta jedna hvězdička. Chrámy samotné pak za nic nemůžou... . . . Škoda už jsem říkal, svrbí mě jazyk... Blablablablabla... Amen. - - - P.S. Urbanovu knížku jsem nečetl, ani mě to nebolí... - - - P.P.S. A Jirko, tak pozdravuj všechny ty svý Kňoury a příště něco (k)akčně z Kroměříže, mají tam taky jeden mysteriozní chrám, hotovej palác mysli - blázinec! Hudbu by pak k tomu mohl složit Landa... %-[.. - - - - - (Poprvé viděno 4.12.2011 na >šaškiniho sprostoru< , hodnocení 66., komentář zde s vyplazenýn jazykem nešťastně přeživšího jako šťastně třináctý - 4.12.2011) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Santiniho jazyk je poměrně nezdařený televizní blábol, jenž se snaží čerpat z ohromné popularity všemožných "šifer" všemožných "mistrů". Na pozadí české barokní architektury tak vznikla vcelku kuriózní matlanice obvyklých mysteriózních klišátek, jejíž příběh dojíždí převážně na lobotimizačních motivacích všech ústředních postav. Padouch i hrdina pobíhají jak divoký skauti zmateně sem a tam v marné snaze rozkrýt "nějaké zašlé tajemství", zatímco divák se marně snaží celých 90 minut vykoukat alespoň náznak kloudné myšlenky. Do toho samozřejmě mrtvola sem, mrtvola tam. Jakoby se nechumelilo. Zápletka a celé mystérium je natolik chabé a nedotažené, že mě ve finále donutilo jemně pozdvihnout obočí. Největší záhadou celého filmu tak zůstává, že se nikdo z televizního štábu nebyl schopen zastavit nad scénářem a pronést něco ve stylu: "uvědomujete si, rejžo, jakou děsnou koninu to tady točíme?" Jiřímu Strachovi to totiž evidentně nedošlo. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vědomí vlastní zanedbatelnosti, pokora vůči něčemu většímu, a hlavně ticho. V době permanentního stresu, materialismu (nebo spíš konzumu) a zahlcení informacemi - včetně vtíravé a řvavé reklamy - jistě odvážné a sympatické poselství. Po technické stránce je to nádhera, architektura Santiniho staveb je tu snímána způsobem, z něhož se srdce tetelí. Obsazení je taktéž výborné, nicméně lučištnice z jiného světa (když ne bytostí, tak rozhodně schopnostmi) vše posouvá za hranici, kterou jsem ochoten akceptovat... Ona a tajuplné vraždy vychylují váhy směrem k šestákové lacinosti "záhadologického thrilleru", jakých jsou k mání stovky. Škoda, trochu střízlivější podoba by dokázala divy... takhle je to na dolní hranici doporučeníhodnosti. 70% ()

pakobylka odpad!

všechny recenze uživatele

"Šifra mistra Leonarda" po česku se Jiřímu Strachovi hrubě nevyvedla. Zápletka je poněkud slabomyslná a tak není divu, že jednání hlavních hrdinů postrádá jakoukoli logiku. Jejich obtížnou cestu za poznáním lemuje několik mrtvol, k nimž se chovají s cynismem otrlých kriminálníků. Dopadení vraha evidentně nikomu z nich na srdci neleží, takže pochopitelně ani spolupráce s policií nepřipadá v úvahu. Ve finále si všichni bez výjimky víceméně potvrdí pravdivost rčení "mluviti stříbro, mlčeti zlato" - zatímco já jsem dospěla k závěru, že hledání univerzálního reklamního sloganu se vyznačuje stejným stupněm obtížnosti jako hledání pověstného Kamene mudrců ... ;-) ... P.S.: Se zmateně pobíhajícími lepými děvami v bílém nechci mít pokud možno vůbec nic společného. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

SKRYTÁ OBĚŤ JE MNOHDY VÍC, NEŽ KŘIČENÁ PRAVDA. Tak takhle má, přátelé i nepřátelé, vypadat pořádný thriller. Architektonickej. A k tomu Bůh, žena a trable, tři věci, bez nichž se nic neobejde a smysl příběhu, který není ani šokující, ani dramatický, ale zkrátka jediný možný. A chytrý, i když některým rozhodně bude vrtat hlavou poněkud déle. Trocha zdravé ironie ("Nejhorší je vidět ženu přicházet z pouště a vědět, že nejde za vámi") také neuškodí. Proti mluví rychlé tempo vyprávění a tím pádem poněkud těžkopádnější divákova orientace a diskutabilní konec, který působí částečně jako berlička. Hudební motivy se často opakují, ale instrumentace se i tak jeví jako shůry... Marek Taclík by mohl občas lépe artikulovat, ale i tak mu jeho komickou figurku/hlavního záporáka lehce uvěříme. Velký plátno na vás, Jirko Strachu a Martine Šeci! :o) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Santini byl pohřben na malostranském hřbitově v Praze, který ale dnes už neexistuje. Ve Šporkově ulici je hřbitovu i umělci věnována pamětní deska. (sator)
  • Při natáčení v kostelech měli tvůrci k dispozici jen jednu plošinu a pár světel. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Victorie propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama