Reklama

Reklama

Film Avatar: The Way of Water nabízí filmový zážitek na zcela nové úrovni. James Cameron vrátí diváky zpět do nádherného světa Pandory ve velkolepém a strhujícím dobrodružství plném akce. Ve filmu Avatar: The Way of Water se po více jak deseti letech znovu setkáváme s Jakem Sullym, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 8

Recenze (1 324)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

První problém s touhle sérií je, že jde o tříhodinové moralitky (tentokrát o tom, že rodina je nejvíc) s CGI bitkami, což je fakt hrozně moc. Druhý s tím, že ani minutu ani jednoho z filmů nejsem vtažen do vizuálně hýřícího děje natolik, abych zapomněl, že je to jen film, naopak dokola narážím na nedostatek fantazie - všichni tvorové jsou jen malinko modifikované analogy ze Země - barevnější, větší, vířivější, kýčovitější, víc světélkující (i když srovnám třeba s rajkami). Pokud to ale snad byl záměr, tak je výsledek rozpačitý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Několik záběrů připomnělo drahou videohru a nemohu se rozhodnout, jak se mi vlastně líbilo 3D - na jednu stranu je pohlcující, ale současně příliš vede naši pozornost přeostřováním a brání si vychutnávat velké celky s mnoha plány akce. Jinak bez výtek. Jednička měla větší akci, dvojka má lépe zauzlované vztahy mezi postavami a ještě prohlubuje transcendentní napojení na fikční svět, který před očima rozkvétá v nádheře přesahující ta nejvyšší očekávání. Takhle se vypráví a oslňuje obrazem. Baví mě Pandora a její poznávání navázané na nevinnou dětskou zvídavost, baví mě pozměněné eko-poselství i technologické megalomanství, které nám zajištuje opravdu bezprecedentní pohlcení filmem. Tady se tvoří budoucnost kinematografie a nezapomíná se přitom na příběh, který mi osobně přišel o dost jiný a intimnější než minule. A už se nemohu dočkat, kam se Quaritchův (opět nejlepší postava) syndrom slepého dobývání a osobní msty překlene příště. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Původně jsem o druhém AVATAROVI nechtěl nic psát, protože o něm píše úplně každý. Jenže v návaznosti na vzrušující několikahodinovou debatu s mým kamarádem Colinem Burnettem (jeho poznámky najdete zde) i v návaznosti na sílící pocit, že to pro mě nejzajímavější se o druhém AVATAROVI spíše nezmiňuje, jsem se rozhodl několika svými podněty přispět. Obecně mám totiž dojem, že se málo řeší, v kolika aspektech jde vlastně o odvážný koncept, který jde překvapivě proti mnohým předpokladům (o správném) vyprávění podobných (velko)filmů. Jak se totiž pokouším vysvětlit ve svých analytických poznámkách, podle mě se Cameron v AVATAROVI: CESTĚ VODY inovativně obrátil k trojici poměrně nečekaných konstrukčních schémat, vycházejících z dlouhodobějších tradic: etnografický western, dětská perspektiva, variace na BÍLOU VELRYBU. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $350miliónov║ Tržby USA $684,075,767 ║ Tržby Celosvetovo $2,320,250,281▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ James Cameron sa zas predvádza. Hlavne po technickej stránke to dáva s prehľadom ako nikto a ponúka aj na premrštenej minutáži veľmi pôsobivé dobrodružstvo.  Zábery podmorského sveta sú fascinujúce a očaria natoľko, že prebijú aj nie moc nápaditý dej. Druhý Avatar ponúka taký rôznorodí výber toho najlepšieho z Cameronovej filmografie. Takže okrem Pandorského sveta si zaspomíname vo veľa ohľadoch, teda v scénkach na jeho filmy ako je Priepasť, Titanic, Votrelci, či dokonca Terminátora (roztrieštenie lebky Quaritcha). Kamera a vizuálne poňatie je opäť dominantou, na danej dĺžke to odsýpa nadmieru dobre a nudné úseky nájdete asi len ťažko. Hlavné postavy Jake Sully a Neytiri sa postupne dostali v priebehu tohto príbehu na vedľajšiu koľaj a do popredia sa dostáva ich potomstvo, omladina okolo ktorej sa odohráva penzum príbehu. Je to prirodzene pochopiteľný ťah pre oživenie a príchod ďalších dielov. Možno mohol byť lepší kalkul pre nalákanie mladšieho publika do kín ale to by musela byť prijateľnejšia minutáž. Troška mi tam bili do očí Maurské pokriky u vodného kmeňa, či jeho zmiznutie (doslova vyparenie) zo záverečného boja, doprovodná hudba, témy je z väčšiny prebratá z prvého filmu, takže o originalitu moc nezakopneme... ale to už je vec názoru. Cameron týmto filmom zvýrazňuje neprimeranú dominanciu ľudstva nad prírodou, jej bezhlavé komerčné využívanie, čo sa môže časom markantne vypomstiť. Takže po tomto počine môžete len viac znenávidieť kapitalistický svet a o to viac si zamilovať prírodu. Nuž pár výtiek sa tu teda nájde ale nič čo by film nejak razantne potápalo. Ja som si to užil plnými dúškami, prvého Avatara mi to samozrejme neprekonalo, však to ani moc šancu nemalo, to sa proste nedá. Pokiaľ to Cameronovi bude šlapať naďalej aspoň takto, určite sa rád vrátim na Pandoru aj pri ďalších pokračovaniach. /videl v kine 3D verziu na predpremiére: 100%/ ()

Toren 

všechny recenze uživatele

8,5/10. Film o jiném vesmíru natočen jak z jiného vesmíru. Železný Jim dokázal, že přeci jen lze skočit dvakrát do stejné řeky a druhý Avatar je bezprecedentní esencí kino zážitku, jenž nemá v současném filmovém rybníčku žádnou konkurenci. Technologické porno s rozmáchlou velkolepostí, které však tentokrát sází na mnohem komornější a osobnější příběh, ve kterém se plnohodnotně napojíte na funkční emoce, užijete si nesmírnou krásu Pandory (nejvíc sexy voda v historii filmu!) a se zatajeným dechem budete doufat, že rodina zůstane silná a pospolu až do závěrečných titulků. A jako bonus dostanete i extrémně silné eko-témata k zamyšlení.  První hodina nostalgická, druhá étericky explorativní a třetí definuje, jak se mají dělat blockbusterové zakončení. Prostě unikát. BTW: po druhé projekci jsem ještě spokojenější. Jak to sakra ten Cameron dělá? ()

Galerie (83)

Zajímavosti (41)

  • Natáčelo se od 25. září 2017, a to nejen tento film, ale zároveň i díl třetí. Až 14. listopadu 2018 pak James Cameron prohlásil, že "performance capture" část je dokončena. Následovalo ještě natáčení "živých" scén, které trvalo až do září 2020. (Varan)
  • Podľa Weta Digital bolo pre film vytvorených 57 nových druhov morských živočíchov. Umelci tiež konzultovali biológiu koralových útesov s výskumníkmi z Victoria University of Wellington. (Arsenal83)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama