Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to. Už jsem myslel, že s Ghilbi to jde z kopce, ale koukněme se... Arrietty je asi můj 2. nejoblíbenější film tohoto studia, hned po Mononoke. Silné emoce, nádherná animace a kresba, pohádkové prostředí. Kdybych to měl přirovnat k nějakému dalšímu ghilbi filmu, byl by to rozhodně Totoro. Todle mi přišlo dokonce lepší, zapůsobilo to na mě silnějším dojmem.9/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $18,019,366Tržby Celosvetovo $147,500,000║ Pestrofarebná a roztomilá rozprávka, ktorá si aj pre priamočiary príbeh dokáže podmaniť a okúzliť, plus sú tam pekné piesne, miestami úžasná animácia. /80%/ ()

Reklama

Secretus 

všechny recenze uživatele

Kouzelná melancholie. Arrietty je 14let a cítí se poněkud osamělá. Což je pochopitelné, neb je 5 centimetrů vysoká a žije pouze s rodiči v základech domu, kde se schovávají před velkými lidmi. Do domu se však přistěhuje mladý chlapec, který se s Arrietty střetne. Dá se však velkým lidem věřit? Kresba je nádherná, stejně jako hudba, soudtrack lze poslouchat i samostatně. Příběh Arrietty Vás zcela pohltí a vyvolá spoustu emocí, přišlo mi, že se nejedná primárně o pohádku pro děti, ale spíše pro odrostlejší publikum. Viděno v Tokiu. ()

kanderas 

všechny recenze uživatele

Opäť som podľahol ručne kreslenej animácií, že som mal chuť sa tam hneď ocitnúť a nasávať tú krásu. Pekný, kľudný príbeh s ne-tuctovým koncom. Kľudný, myslím v porovnaní s digitálnymi rozprávkami typu Madagascar 3. Je to proste úplne iná trieda. Boli tam aj momenty ktoré ma trochu dojali, ale nebudem spoilovať. Charakery postáv boli tiež veľmi dobre vykreslené, napr. flegmatický otec konajúci s rozvahou a istotou sa mi fest rátal, aj tá jeho mini dielnička kde si vyrábal samé úžsané veci :). Som zvedavý na ďalšiu réžiu Yonebayashiho. ()

Dark seer 

všechny recenze uživatele

Tak jsem včera večer dostal chuť na některý z Mijazakiho filmů a tento to losem vyhrál. Chválit animace je asi zbytečnost, tak pochválím alespoň místy pěknou hudbu. Příběh je předvídatelný, ale vzhledem ke krátké stopáži to nevadí. Možná mi film o Šó a Arrietě jen sedl do nálady, ale líbil se mi natolik, že si v brzké době zhlédnu asi všechny. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama