Reklama

Reklama

Sherlock - Série 2 (2012) (série)


Psisko baskervillské (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Pes Baskervilský (více)

Obsahy(1)

Sherlock právě vyřešil případ, ale to bylo ráno. Nutně potřebuje další, jinak jeho mysl vybuchne jako raketa na startovací rampě. Situace je natolik kritická, že se začne pídit po svých tajných zásobách cigaret, nakonec ale přeci jen zazvoní spásný zvonek. Malý Henry Knight byl před dvaceti lety svědkem násilné smrti svého otce, který byl nedaleko jejich domu v Dartmooru roztrhán na kusy děsivým monstrem. Nyní je Henry dospělý a je přesvědčen, že na blízké vojenské základně Baskerville šlechtí zmutovaná zvířata. Sherlocka jeho teorie zjevně neohromují a o případ nejeví zájem. Až do chvíle, kdy Henry pronese slovo psisko. Nevyzpytatelný detektiv mění názor a rozhodne se s Johnem vyrazit na místo, aby záhadě přišli na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strach a podnet, stručná a výstižná charakteristika tohoto dielu. Táto atmosférická podívaná dokonalo stimuluje desivé prostredie hocijakého sebalepšieho horroru. Svojou prízračnosťou mi Sherlock pripomína dokonca až tie najhrôzostrašnejšie epizódy novodobého Doctora Who (Blink), bodaj by aj nie, keď na oboch britských seriáloch pracuje rovnaký tvorca, zdravím Moffat. Príbeh o konšpiračných teóriách, ktoré sa týkali genetických experimentov a klonovaníiav pochybnom vojenskom zariadení, malo svojimi myšlienkami dosť blízko k sci-fi motívom. Sherlock a jeho prvý kontakt so strachom bolo vskutku pozoruhodné psychologické rozpoloženie tejto postavy, ktoré bolo ešte umocnené znamenitým hereckým umom Benedikta Cumberbatcha. A pochváliť musím tiež aj nádherne nasnímané lokácie Wessexu, ktorými sme sa mali po celý čas možnosť kochať. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až tak na pátý šestý pokus oceňuju úžasnej storytelling. To byla ještě doba, kdy Gatiss s Moffatem dokázali umně podat a odvyprávět detektivní zápletku - doba, kdy slepé/matoucí momenty sloužily jako prostředek pro budoucí divácký wow efekt, a skutečně měly význam pro závěrečná vysvětlení. Hounds of Baskerville je navíc prošpikovanej perfektníma epizodkama, z nichž vyčnívá U.M.Q.R.A. ()

Reklama

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4*, ale hodně slabé. Celé mi to přišlo takové... roztahané, neucelené a v porovnání s předchozím(i) dílem(y) dost bez síly diváka vtáhnout. Nápady tam byly suprové, ale takové dost nevyužité nebo divně zpracované. Bohužel to bolí o to víc, že zrovna Pes Baskervilský je legendární Sherlockovský příběh s vlastními dřívějšími adaptacemi a u tributu věnovanému takhle slavné předloze bych čekal o dost víc. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově má Pes Baskervillský perfektní atmosféru, je napínavý a výborně zahraný, kdy příběh ukazuje další Sherlockovu stránku, kdy zjistí, že strach na něj působí jako na každého jiného člověka. Co už je mínus celého dílu je to, že tvůrci nepřišli s ničím velice inovativním a vyřešení zápletky je v jednom směru až moc předvídatelné a viditelné po pár minutách. Ale i přesto si s tím dokázali pohrát tak dobře, že tu předvídatelnost dokázali alespoň trochu poslat do pozadí, díky solidně vymyšlené části o historii monstra. Oproti první části druhé série se jedná o slabší díl, ale stále o kvalitní podívanou. Kdo ví, třeba mě Pes Baskervillský chytne víc na druhý pokus. 8\10. P.S. SPOILER Tak přísně k tomu přistupuju možná právě proto, že k Doylově originálu mám citovou vazbu a řešení s laboratorními pokusy mi přišlo až moc jednoduché a v dnešní době ne zrovna originální. Ale jak už jsem říkal, tvůrci se s tím i tak poprali dost dobře a z druhého dílu je další kvalitní podívaná a nepostradatelný kousek v Sherlockově repertoáru. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejslabší díl nejen této série, ale i celého seriálu, což je škoda. Zpracováno je to sice opět výborně (jak taky jinak), ale mě ta zápletka s tou tajnou základnou prostě moc nezaujala. Začátek a finále jsou sice vynikající, ale jinak je to asi i nejslabší Pes baskervillský vůbec. Nesmí vás ale ani napadnout, že je ta epizoda špatná, to ne, pořád je to vysoký nadprůměr s několika opravdu, ale opravdu velice dobrými nápady. 85%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Herec Russell Tovey, jehož postava Henryho Knighta je pronásledována přízrakem obrovského vražedného psa, se zapsal do širšího diváckého povědomí rolí vlkodlaka v seriálu Cena za lidskost (od r. 2008). (Morien)

Reklama

Reklama