Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Ve většine ohledech i pro laika skvěle přehledně natočený analytický dokument bez servítek, patosu a přílišných konspirací. Místy jsem měl pocit že se trochu skáče zleva doprava ale ono tu asi ani nejde jet úplně v jednom směru a vždy je nějaká drobná odbočka a potřebné ohlídnutí. Jen je mi z toho po shlédnutí ještě o něco více smutno/nas**no než bylo do teď, protože ta korupčnost provázanost napříč růůznými oblastmi a absolutní nemorálnost nejvyšších pater finančního světa je až neuvěřitelná. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem z tohoto dokumentu dostal depresi, karty pořád drží titíž hráči a jeden nikdy neví, kdy se bude zase sklízet stůl, zvláště když jedna (z mnoha) povolaných osob odejde v krizový okamžik revidovat svou učebnici... Jak bylo řečeno - "Proč má dostával finanční "inženýr" a obyčejný inženýr natolik rozdílný plat - klasický inženýr staví mosty, finanční sny, ovšem pokud se ze snu stane noční můra, pak to není on, kdo skládá účty." Sladké sny všem ()

Slimakovec 

všechny recenze uživatele

Český tuneláři, podvodníci a zloději se mají ještě hodně co učit, jestli chtějí dosáhnout úrovně "Stealer lvl 90". Pokud má někdo slabý nervy, neměl by se na tohle koukat, jinak to může odnést klávesnice, obrazovka, u silnějších lidí stůl, případně i ruka při pokusu o proražení zdi. Na obalu dvd by měl bejt podobnej text, jako na krabičkách cigaret: "Sledování může způsobit náhlé záchvaty vzteku nebo smíchu v závislosti na vaší psychice". ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Doporučuji, pokud chcete konečně pořádně pochopit podstatu ekonomické krize, která právě převálcovala svět. Srozumitelné, přehledné a pravdivé. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě zpracovaný odborný dokument , který detailně mapuje přičiny a důsledky nedávné celosvětové krize a podporuje je řadou nezpochybnutelných důkazů o nenasytnosti finančníků, o šikovnosti lobbistů, ratingových společnostech, bank, Wall Streetu atd ...člověk jen kroutí hlavou v jak zajímavém světě žijeme Ale co mě bavilo nejvíc, bylo to, jak se ti samí lidé, co umělě nafukovali bublinu, s obměnami pohybují jako prezidentští poradci, zasedají ve správních radách, fungují jako odborní konzultanti s úsměvy na tvářích ... 85 % ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Dokument je dobry, ale ja osobne som sa často strácal v tych všetkych výrazoch, menách, číslach, takze ma to az tak nezasiahlo. Ale ako celok dobra praca. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Podrobný, ale skvěle přehledný souhrn toho, co se tehdy v roce 2008 událo. Ferguson si tímhle získal dalšího diváka a musím jeho další tvorbu nakoukat, protože Finanční krize je co do obsahové a dramatické stránky skvělým dokumentem, kterému hlas Matta Damona dodává ten pomyslný punc. ()

stiewe 

všechny recenze uživatele

Hezké zobrazení jak "hraní si" velkých finančníků dokáže zničit život milionům lidí a připravit je o všechno co měli. Dnešní systém ekonomiky je bohužel postaven na tom aby bohatí bohatli, střední třída chudla a chudí se nedostali z chudoby. Co víc si může banda hlupáků přát, kor když k tomu dostnou hezký pársetmilonový šek za který si koupí pár letadýlek, jachet, vil... atd. Osobně bych nikdy netvrdil, že za to může jen pár lidí, ale celý systém který proti tomu nezastáhnul a nechal to dojít až takhle daleko. Tito pánové byli jen těmi posledními u kterých to bohužel prasklo.. Také přílišná odbornost je na škodu. Pro mě je finanční sektor v podstatě koníček a po studiu doufám i budoucí živitel, ale mnoho mojich přátel po shlédnutí Inside Job nechápali o nic víc než na začátku. ()

recor 

všechny recenze uživatele

Raději nevědět co bylo a co "bude".... Jestli mají náš osud v rukou takoví "profesionálové", tak to máme teda vyhráno. Neměl jsem se na to dívat jen mě to naštvalo!!!! Ještě, když za to není ani nikdo zodpovědný..... ()

Rothbard

všechny recenze uživatele

I really wanted to love Inside Job, the film that won the Academy award this year for best documentary. And it is a great film, but to see it that way you have to turn your brain “off” even as you push the “on” button on your DVD clicker. Sadly, the filmmakers themselves were hunting for something they did not find. And they did not find it because it is mostly not there. ()

Taffey 

všechny recenze uživatele

Já nesouhlasím s tvrzením Djokomy, že jde o dokument pro masy. Já se zabývám financemi dlouhá léta a toto téma je mi velmi blízké a rozumím mu, ale i pro mě byl dokument neuvěřitelně rozvláčný. Sledovat dokument tohoto typu dlouhé dvě hodiny, to není jen tak a myslím, že než se dobéřé konce, 90% lidí od něj odejde. Počítám, že hodina by stačila až nad hlavu, takhle předpokládám, že se dokument mine účinkem. Ale pro toho, kdo u něj vydrží, interesantní. To ano. ()

vasa23 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný pohled na finanční svět. Úzká skupinka mocných sedí jak žába na prameni a de facto ovládá celý svět. A jelikož mají peníze, mohou uplácet , ehm lobovat ve svůj prospěch. Díky pár vyvoleným, kteří ani necítí vinu, svět poznal nejhorší finanční krizi za 100 let. Jako dokument vyvážené, autor dal prostor oběma stranám. ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Liberální (levicová) hollywoodská propaganda týkající se finanční krize.. Autoři udělali velice důkladný výzkum, všechno je pečlivě vystaveno tak jak má být, aby to zapadalo do zjednodušenějšího obrázku příčin, důsledků a průběhu finanční krize. Samozřejmě dokument razí dnešní modu vinit za všechno finančníky. Autoři si neupustí ukázat chudé lidi, kteří byli okradeni těmi "zlými" pány z Wall Streetu, ale už vůbec nepoukáže na jejich nezodpovědnost, když si brali přehnaně vysoké hypotéky. Inside Job určitě slouží dobře vysvětlění vztahu mezi CDOs a CDSs a ostatními technickými věcmi, ale pohled a přesvědčení tvůrců mi nesedí pro lidi, kteří by se opravdu snažili dobrat té zmíněné "truth", jednoduše pro mne jsou závěry dokumentu a slova Matta Damona značně bohorovné a populistické, neboť v dokumentu vůbec není například zmíněno mnoho argumentů pracujících ve prospěch deregulace a nízkých "interest rates", třeba stačí pár pasáží z "Age of Turbulence" od Greenspana (ano toho "zlého" člověka). ()

DoubleJo 

všechny recenze uživatele

Pri odovzdavani Oscarov som si povedal - no jasne, americky dokument o com inom ako o krize mohol vyhrat - a teraz ked som si ho pozrel tak uz viem preco. Pretoze je vyborne nakruteny, je zrozumitelny aj pre cloveka nezaujimajucom sa o ekonomiku, a par krat vam aj vyrazi dych ,pokial neovladate hlbsie fakty o celej veci. V roku 2008 "vypukla" kriza, pise sa rok 2011 a tych par ludi, zodpovednych za jej vznik, stale sedi vo vlade a su pri moci. Svet sa zblaznil. ()

frxXx

všechny recenze uživatele

OTRAS. Toto je dokument? Je mi z toho na vracanie. Pripomína mi to zeitgeist, ide si za svojím cieľom (očierniť banky) a nič nevysvetluje a pracuje len s tými informáciami ktoré sa mu hodia na dosiahnutie tohto cieľa -napr: finančné deriváty ani neobjasní čo to je ale hneď na ne kydá, sú nástrojom zla, sú zneužívané, bohatý na nich bohatnú chudobný chudobnú, ale že by sme sa aj dáku podstatu dozvedeli ? nie...len útržky, názory jednej strany a taktiež dáke povystrihované rozhovory so známymi osobnosťami....čistý vymývač mozgu ... a toto dostane oscara? hrôza, nedá sa to ani pozerať ... preto sú asi USA najsilnejšou ekonomikou sveta lebo chudáci majú neregulovaný finančný systém ? :D ()

S_t_e_a_d_y 

všechny recenze uživatele

Inside job v podstatě přináší stejné svědectví i poselství jako Capitalism: A Love Story Michaela Moora. Jeho forma samozřejmě není tak populární a lidová jako ta Moorova, je více odborná a precizní. Co do obsahu je Inside Job aktuálnější - je konec konců také o rok novější. Z toho důvodu je Ferguson na rozdíl od Moora již oproštěn od vkládání nadějí do Obamovy administrativy a naopak ji kritizuje za udržování destruktivního statusu quo. Zajímavým podtématem, které je proti Capitalism: A Love Story v Inside Job navíc, je alarmující sonda do prostředí amerických univerzit, které jsou ze strany finančníků korumpovány, aby vychovávaly ideologicky kooperativní jedince a pokračovaly v destruktivním jednání finančního sektoru. Sečteno, podtrženo, volím Moorův dokument jako o stupeň zábavnější, přístupnější, více pro věc zapálený, ale o nic méně pravdivý, přestože i Ferguson odvedl velmi dobrou práci. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl se na filmových stránkách vyjadřovat k osobnímu postoji nad současnou ekonomickou situací, ať už ve světovém měřítku nebo pouze na republikovém dvorku. Jedná se o velmi solidní dokument, který je chytře a hlavně duchapřítomně režírován. Určitě zajímavé sledování a přemýšlení. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama