Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 219)

yrik 

všechny recenze uživatele

Doufám, že je opravdu alespoň malinko natočený podle skutečných událostí, abych tady mohl napsat, že jsem se zas něco nového, chytrého dozvěděl... Dobrý film, jen bych chtěl vidět tu skutečnou babu, a jak by film vypadal, kdyby roli (asi jako u hlavního hrdiny) dali podobně vyhlížející herečce..... ()

B_Tomyk 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek.... hoodně povedený herecky výkon Benedict Cumberbatch . Naděje , očekavání a vše s historickou tématikou. Keira Knightley --- nevím , nic moc toho asi předvézt nemohla, ale nijak to podle mě snímku neublížilo. pro mě jednoznačně palec nahoru a 4 hvězdy ()

makulka22 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, tento film prostě stojí za to vidět. Cumberbatch hraje svou roli výborně, divák mu věří každý pohyb. Jako historický pohled na události je snímek velmi přesný. Hudba a historické záběry podkreslující celou atmosféru snímku jsou vybrány skvěle. Známé tváře potěší, dokonce i Keira Knightley se na svou roli hodí. Doporučuji podívat se na film pro úplné pochopení dvakrát, na začátku jsou některé záběry, které při opětovném shlédnutí mají zcela nový význam. ()

matko2351 

všechny recenze uživatele

Pre mňa rozhodne 5 hviezdičiek. Pretože taký skvelý film, plný skvelých hercov som už dlho nevidel. Cumberbatch, Knightley to su herci ktorí vedia ako hrať a hlavne dokážu presvedčiť divakov, že patria presne do toho filmu. ()

Maghasius 

všechny recenze uživatele

Kód Enigmy je po delší době zase film, u kterého mám problémy nalézt jakékoliv nedostatky. Pravda, pokud bych se zaměřil na to, jak moc je to "podle skutečné události", pak bych zaručeně něco našel. To by ale mělo smysl pouze pokud by šlo o historický film a to v tomhle případě nejde. Řečeno extrémně pateticky: "Kód Enigmy je film o dělání velkých rozhodnutí, která změní život milionů lidí, o tom jaký je to problém být extrémně geniální outsider a jak tak trochu i o tom, jak těžký život měli homosexuálové v 50. letech.". To všechno jsou zajisté velice zajímavé věci, ale co mě zaujalo na filmu nejvíce bylo, jakým způsobem se mu povedlo donutit mě vážněji se zamyslet nad jednáním těch "luštitelů křížovek" v Bletcheley Park. To, spolu s většinou velice dobrým hereckým obsazením, kvalitním soundtrackem a scénářem, který to úspěšně drží všechno pohromadě, je důvodem pro mých 5*. ()

Major776 

všechny recenze uživatele

K absolutním dokonalosti bohužel něco málo chybí a i když toho není moc je to opravdová škoda. Celkový dojem kazí především posledních 20 minut kdy už vtaženost do děje jednoduše nefunguje. Ale i tak se jedná o kvalitní snímek, který ale už nebude několikrátsledovatelný. ()

Whitehorse 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem shledl tento film a musim rici ze mam velmi pozitivni pocit, nejen z hereckych vykonu, ale i z hudby a kamery a hlavne pribeh ten dal silu tomuto filmu. Je to vyborne natocene , uz si nepamatuji kdy me naposledy zatahl film tak intenzivne do deje. V mnozstvi plytkych kycovitych a hloupouckych filmu poslednich let s ubohym dejem i pribehem mi tento film pripadne jako zjeveni. Proste je tento film pro lidi co maji radi dobrou filmarinu a skvely pribeh.... Tot vse. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

ne, ne, ne... Bujdu se opakovat ,ale co se dá dělat. Takto, prosím pěkně, filmové umělecké dílo nevypadá. Takto vypadá velmi průměrné spotřební zboží. Těšil jsem se na good old England, na dobrou britskou angličtinu a Cumberbatche a byl kvůli tomu ochoten zkousnout i nějaké to hollywoodské klišé, ale co je moc, to je moc. Tohle je klišé na klišé (očekávatelné variace na téma asociální genius v. nechápavá společnost), polopatismus, banální úroveň vyprávění atd. atd. - Prostě tým vyhledá vhodný komerční námět, scenárista to na zakázku sesmolí, nakoupí se herecké hvězdy, natočí se to, odškrtne a jde se na další "produkt". Ztráta času. ()

uprchlik 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměla ráda životopisné ani válečné filmy. A právě proto se mi Enigma tak líbila. Zajímavě zpracovaný příběh skoro zapomenutého muže je pro mě mnohem zajímavější než konkurenční Teorie všeho. Možná za to může Benedict Cumberbatch, který je pro roli Alana Turinga jako stvořený. Tak jak jsem se nikdy nekoukala na příběhy, které jsou založené na pravdě, tak jsem celý film doslova zírala. Doporučuji se podívat. A jestli máte rádi Benedicta Cumberbatche tak to udělejte o to pravděpodobněji. Tak šup, šup, koukat. ()

JamesR 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Charles Dance, Matthew Goode a Mark Strong v jednom filmu? Vskutku je to možné a jejich společný herecký výkon je dech beroucí. Benedict Cumberbatch se konečně odhodlal v tomto filmu k vlastní hlavní roli a ta se mu náramně povedla. Jeho ztvárnění Alana Turinga bylo velmi věrohodné, stejně tak byl zábavný jeho konflikt s postavou Charlese Dance a občasné zasahování agenta MI6 ztvárněného Markem Strongem. Nesmím však opomenout, že i herecký výkon Matthew Birda, který se odvážně a velmi schopně chopil role mladého Alana Turinga za jeho studentských let a nutno říct vzhledem k jeho věku, že se jeho herecké schopnosti skoro rovnají výše zmíněným hvězdám. Film si určitě zasloužil všechny nominace a ocenění, které získal a je vhodný pro nejen nadšence kryptografie a druhé světové války. ()

Zsir 

všechny recenze uživatele

Je potřeba si uvědomit, že se to skutečně stalo. Přiběhy podle skutečné události vždycky člověka nadchnou ()

danny79 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre natocene, herecky vyborne (i kdyz bych v hlavi roli videl asi radeji DiCapria, ktery roli odmitl), ocenuji mnohem vetsi historickou presnost, nez napr. predchozi film Enigma s Kate Wislet, ALE schazeji mi tu vetsi emoce, ktere by podnitil silnejsi soundtrack, hlubsi vztah Alana mezi jeho skupinou, jeho vztah k Joane Clark, jeho vyrovnavani se s tezkymi rozhodnutimi, kdo bude a nebude zit i jeho posledni mesice, kdy po to vsem co pro lidstvo udelal, musel celit opovrzeni a pohradani. To je smutne. Tedy filmarsky precizni, ale chladne. ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně šablonovitý příběh. Myslel jsem, že se současná kinematografie fenoménu šablon v příbězích zbavila. Škoda. Postavy (a tudíž i herecké výkony) zbytečně melodramatické. Některé pohledy byly jako z červené knihovny. No celkově nic moc. ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

Dobří herci, zajímavý námět a příhodná struktura vyprávění, prolínající tři časové roviny (s motivem času se ostatně ve filmu poměrně systematicky pracuje). Pojítkem oněch rovin je samozřejmě hlavní hrdina Alan Turing a především "imitační hra", kterou hraje (či je nucen hrát) pro své okolí. "Imitační hra" je zároveň jedním z klíčových námětů teoretických úvah Turinga coby skutečné, historické postavy. Samozřejmě že "imitační hra" v podání reálného Turinga bylo něco jiného než "imitační hra", s níž pracuje film, a propojování soukromého Turingova života s tímto technickým pojmem je poněkud násilné, pro film však zároveň nosné. Bohužel snímek nenakládá svévolně jen s historickými fakty (to bych mu odpustil, pokud bych na oplátku dostal koherentní, smysluplný příběh). Hlavní problém je v tom, že film pracuje s již zmíněným principem "imitační hry" na úkor věrohodnosti reálií a logiky příběhu. Hned na začátku filmu například Turing podstupuje přijímací pohovor v Bletchley. Během pohovoru sice vyplavou na povrch mnohá specifika jeho povahy (takže jde jistě o příhodnou filmovou expozici), zároveň však vůbec není jasné, proč je do Bletchley vůbec přijat (pohovor eskaluje rozhodnutím o Turingově nepřijetí a zvratem se zdá být to, že Turing pronese magické slovo "enigma", a přidá pár dalších nesnesitelných poznámek, kvůli kterým se ho přijímací důstojník už před tím rozhodl vyprovodit ven...). Vrcholem naivity je pojetí úzkého týmů dešifrantů (notabene civilistů) jako skupiny lidí, kteří bez jakékoliv konzultace s nadřízenými provádějí rozhodnutí na takticko-strategické úrovni příslušející generálnímu vojenskému štábu, neřkuli vrcholovým politikům (viz dilema, zda ochránit konvoj). Podobně nevěrohodných okamžiků byla ve filmu celá řada (včetně jedné z prvních otázek při "výslechu" Turinga iniciativním detektivem, což je moment, o který se opírá celá narace) a hodně mi kazily zážitek. Na druhou stranu, s Turingovou sexualitou a některými dalšími aspekty jeho života nakládal film se sympatickou, promyšlenou uměřeností a občas se uchýlil i k poměrně rafinovaným náznakům pro znalejší diváky (tak si alespoň vykládám motiv jablek, která Turing daruje svým spolupracovníkům - jako narážku na matematikovu tragicky poetickou smrt, kterou sám film neztvárňuje). Výsledné dojmy jsou tedy dost rozpačité. Skončím u konstatování, že Kód Enigmy není špatný film, ale mohl být i mnohem, mnohem lepší, kdyby precizní narativní struktury nebylo dosaženo na úkor přirozenosti a koherence příběhu. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Alan Turing byl bezpochyby jeden z největších mozků dvacátého století. Jak už to však u lidí na hranici geniality a šílenství bývá za svoje nadčasové schopnosti nakonec zaplatil tu největší daň. Alan Turing v podání Benedicta Cumberbatche nebyl o nic méně geniální. Film o matematikovi, který by se v dnes pyšnil Nobelovou cenou a nejedním univerzitním vyznamenáním. Film o géniovi, který se bohužel narodil do špatné doby, ve které vládli hloupé konvence a hlavně blbá válka. A tak objev, který překonal o mnoho let tehdejší dobu musí zůstat utajen a dokáže být měřen až posléze. Tím nejcennějším. Počtem zachráněných životů. ()

vincenzzo7 

všechny recenze uživatele

Kdyby posraly film - životopis s tokovým příběhem, tak už bych si opravdu myslel že bůh neexistuje je to opravdu opravdu velice ,,povedený,, - se ani nedá říct!! spíše ,,nezpackaný,, životopis Alana Turinga , navíc výborné obsazení hlavního hrdiny - Benedict Cumberbatch, lepšího herce do této role asi nenajdeme za mě 5 hvězd od začátku až do konce! ;) ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco, toto nie je film venovaný Enigme, ako by sa na prvý pohľad mohlo podľa názvu zdať, ale je venovaný životu a dielu Alana Turinga - jedného z najväčších matematikov 20. storočia a v podstate vynálezcu dnešných PC, ktorého život je síce z Enigmou úzko spiaty, ale nie je len o nej. ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama