Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 219)

Dexter94 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi zajímavý film a i přesto, že jsem o této problematice už viděl pokusů více, musím říct, že tento mě zaujal nejvíc. Možná struktura filmu byla trošičku přímočará, ale bral jsem to spíše jako životopis. Musím 5 hvězd za výkon hlavního hrdiny. Bez diskuse. ()

floppy4 

všechny recenze uživatele

Zasraná homolobby uz aj v Hollywoode. Trebalo mohutne ukázať, aký bol Alan super talentovaný a aké to bolo zlé, že teplých zatvárali a liečili hormónmi a chudáčik sa potom zabil. Ak by toto tak strašne netlačili do popredia bol by to úplne iný filmový zážitok. Niečo ako Americký snajper bez tej národnostnej agitky. ()

jakubesd1 

všechny recenze uživatele

Zvážil som svoje hodnotenie, a musím napísať že dávam o hviezdičku dole. Je to jednoduché. Zamýšlal som sa nad týmto filmom keď som hral hru ktorá mala rýchly začiatok , pekne dobrý svižný ale skončila priemerne . Podľa mňa to bolo aj v tomto filmu rovnako . Navnadilo Vás to , parádný rozbech A!!?? .... nepovedal by som sklamanie ale skôr len dlhá scénarova nuda ktorá musí zakončiť film preto lebo sa to viaže na skutočnú udalosť . 75% ()

ipar1 

všechny recenze uživatele

Postava Turinga výborne zahraná , spracovanie tiež. Dej parádne ubieha, ani na minútu som sa pri sledovanî filmu nenudil. ()

karelondatra 

všechny recenze uživatele

Morten Tyldum umí pracovat s lidskými city a povahovými rozdílnostmi, defekty, s jejich střety a projevy. K tomu výborná kamera, atmosféra i herecké výkony. Já si to prostě dobře užil. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočené drama o výjimečném člověku,kterému po schematické stránce nejde nic vytknout.Vše podtrhují skvělí herci. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 80%, - /na emoce hrající - na úspěch/ceny zaměřené/, + /Ben + Keira, životopisné a povedeně zrežírované/, hodnocení - dobrý životopisný film, docela povedený, Benedict potěšil, ale The Theory of Everything je o něco lepší a méně hraje na emoce a city ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Niekedy práve tí, u ktorých by to nikoho nenapadlo, urobia niečo, čo by nikoho nenapadlo". Bol by to pôsobivý životopisný film o mužoch, ktorý mali zmeniť nie len priebeh najväčšieho konfliktu v dejinách ľudstva, ale aj náš dnešný svet. Bola by to skutočná filmová pocta a poďakovanie, akú si tým z Bletchley Parku zaslúži. Keby - keby sa snímok pridŕžal histórie a nevymýšľal si vlastné mýty. Nikto nepopiera, že Alan Turing bol génius a jeden zo zakladateľov počítačovej vedy, ale nebol sám. Nikto nepopiera, že Alan Turing bol jednou z najdôležitejších postáv tieňovej vojny, ale nebol sám. Je pravda, že to, ako sa k nemu britská spoločnosť zachovala o pár rokov bolo svinstvo, ale to, ako bol snímok natočený je facka všetkým tým, ktorý na rozlúštení Enigmy, ale aj na ďalších kryptoanalytických operáciach spolupodielali. Snímok negoval ich prácu len na akési krovie v pozadí Turingovej geniality, ktorý ich skôr považuje, až na malé výnimky, za pomyselné polená pod jeho nohami a až moc tlačili do popredia jeho orientáciu - premenovanie prvého počítača z názvu Colossus na Chris, už bolo fakt moc. Z technického hľadiska je snímok natočený výborne, má tempo - striedanie 2 časových línií je zvládnuté dobre a tak ľahko sa od neho neodtrhnete. Herecké výkony plejády britských hercov na čele s triom Cumberbatch, Knightley či Strong sú vynikajúce. Ale práve vlastná kreatívna história a neúcta zo strany tvorcov, strháva u mňa hodnotenie prudko dole. ()

aneken 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch vynikající, film sám trochu pomalejší a mohl mít větší spád, ale celkové mě bavil natolik, že to na těch pět hvězdiček vyjde;) ()

MAsakRA 

všechny recenze uživatele

Hlavní přínos tohohle sice kvalitně natočeného ale ne až tak zábavného filmu vidím ve zprostředkování toho příběhu. Snad se i díky filmu bude víc lidí zajímat o tyto historické události. P.S.: Cumberbatch hraje tu roli podivínského génia opravdu dobře. ()

hhornicek 

všechny recenze uživatele

Příběh s obrovským potenciálem, který bohužel nebyl využit tak, jak být mohl. Nevím, v jaké fázi přerodu příběhu na film k tomu došlu. Jestli se chyba stala už v knižní předloze, nebo jestli nebyl zvládnut převod knihy na plátno. Herci samotní se mohli snažit, jak chtěli - a že se snažili, že jim to šlo. Finální produkt má pro mě nakonec tyhle dvě vlastně zásadní slabiny: Nemůžu se zbavit jisté prohomosexuální tendenčnosti, jak kdyby bylo potřeba děj k tomu závěrečnému vyznění jaksi trochu ohnout, trochu přistrkat. Možná to ale spíš souvisí s výhradou druhou a to, že ten, který filmu vtiskl závěrečnou podobu (režisér), nebo už autor knižní předlohy nedisponuje oním zážitkem být společností vyloučeným géniem. A tenhle zážitek si pak pouze víceméně umně představuje, přičemž z toho ale vnitřní svět Allana Turinga nevychází tak logický, jak by měl. A bylo potřeba vymyslet si nějakou tu obezličku a někam ten děj dovést. Vtisknout mu představu logičnosti zvnější. A právě tenhle pokus o vtisknutí považuji za tu nejslabší část celého tohohle filmového výtvoru. Člověk ví, že takhle se ten příběh ve skutečnosti nestal, že ten pokus o interpretaci, jakkoli je zábavný a zdánlivě funkční, se k realitě neblíží, že ji najít nedokázal. Allan se jen obrátí v hrobě na druhý bok a posteskne si: Zas mně nepochopili... ()

megacik 

všechny recenze uživatele

Toto je rozšírená verzia pôvodnej Enigmy(2001), ktorá zároveň veľa vecí osvetľuje. Ak sa Vám páčila Enigma 2001, tak tento film budete milovať. Kvôli všetkých útrapám, ktoré Turing počas vojny zažil, nechcel by som byť na jeho mieste, t.j. byť slávnymi hrdinom až po vlastnej smrti...taký život by sa mi veľmi nepáčil. ()

nancylott 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený a poutavě vyprávěný příběh založený na skutečných událostech, možná ale až moc vyžehlený. Do role Turinga nemohl být vybrán snad lepší herec. Akorát mi trochu vadilo, že svým hereckým výkonem až moc připomíná Sherlocka, z čehož jsem se v průběhu filmu jen těžko vymaňovala. ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Rok 2014 priniesol veľmi zaujímavé filmy a jedným z nich bol aj Kód Enigmy. Skutočne dobrý a zaujímavý námet na spracovanie, len akosi mi to pomaly ubiehalo. Nemalo to ten rýchly spád ako by sa žiadalo od podobného filmu. Aj keď herecky je to jedna báseň a Benedict Cumberbatch v istých častiach filmu doslova strhne pozornosť na seba. Celkom slušne mu sekundovala aj Keira Knightley ktorá moc tých dobrých úloh po Pirátoch z Karibiku nezískala. Čo sa týka samotného príbehu je až skutočne neskutočný, nemám ani len poňatia koľko pravdy tam je ale ako som písal, nestrhlo to tak ako by malo. Keby sa minutáž skrátila na 90 minút určite by to bolo pozerateľnejšie. Stále to ale stačí na lepší priemer 70% ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování a výborně zahrané, jenom se mi postavy ve scénáři jevily jako příliš schematizované. Ale určitě se k tomuto filmu zase vrátím. ()

17carlos 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch je sám o sobě pan herec. Ale v podání Alana Turinga – matematika který svou dřinou, pílí a odhodláním dokázal zkrátit válku o neuvěřitelné dva roky, vás opravdu nenechá odejít od filmu ani na záchod. U konce tohoto neuvěřitelného příběhu si jen budete říkat: „Jak tohle mohlo zůstat ještě 50 let po válce vládním tajemstvím?" Film o prolomení Enigmy, o které většina z nás neměla ani páru co je, si takřka okamžitě zamilujete. Velký palec nahoru pro tenhle film, který může sloužit i jako inspirace pro další budoucí génie. ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch fantasticky ztvárnil předvynálezce moderního počítače. Na jeho výkon bych opravdu uvedl jen samou chválu - emocionálně, situačně a především vizuálně zahrané na výbornou. Film samotný je autobiografického žánru a to znamená, pakliže je předloha výborná, s velkou pravdědopobností bude i výsledný film úžasný - což je přesně tento případ. Velice kladně hodnotím časové přesuny z přítomných událostí do událostí minulých a naopak. Filmu to dodává neobyčejnost a vytváří se tak prostor pro divákovu fantazii. Samotný životní příběh pana Turinga je rozporuplný - na jedné straně fenomenální člověk, na druhé straně osobnost z okraje tehdejší lidské společnosti. V jednadvacátém století je však toto jméno spojováno především jako předchůdce počítačů či člověka, který přišel s metodami, jak vyřešit složitější rozhodovací problémy. Pocta tomuto člověku a celému filmu je 90% ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama