Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudá dívka Stella (Barbara Stanwyck) si vezme za muže Stephena Dallase (John Boles), elegantního muže z vyšších společenských vrstev. Mají spolu dceru Laurel (Anne Shirley), ale Stella již nadále není schopna snášet Stephenovy požadavky na její vystupování a rozvede se s ním. Jejich dcera Laurel zůstane se Stellou, která se na ni po rozchodu s manželem ještě více upne. Brzy si ale uvědomí, že je pro Laurel překážkou v jejím budoucím spokojeném životě. (ČSFD)

(více)

Recenze (20)

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasické hollywoodské melodrama, které se ale ve dvou ohledech vymyká: 1. hlavními a aktivními postavami, jejichž (a pouze jejichž) hledisko kamera přejímá, jsou ženy, nikoli muži, redukovaní na komickou figurku a pohádkově dokonalého kapitalistu (sociální otázky a zvlášť třídní rozdíly levicově orientovaný Vidor opět neopomíjí, ale ani příliš netlačí do popředí); 2. Barbara Stanwyck hraje fantasticky (vzhledem i špetkou vulgárnosti připomíná Kate Winslet)! 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mnohdy mě nějaký snímek hned od úvodu chytne, spokojeně u něj předu jako kocour, ale postupně jeho kouzlo přestává působit, film začne nudit a ke konci jsem už zcela apatický. V případě Stella Dallas jsem to měl obráceně. Začátek mě neoslovil, následující děj také moc ne, ale postupně, s každou další minutou mě bavil víc a na konci jsme už byli téměř na stejné vlně. Na Stanwyck tu pouhý rok před skvělou Ztřeštěnou čekala (nejen) žánrově dost odlišná výzva. K její postavě si člověk musí najít cestu, protože po naplnění prvotní tužby se Stella začne chovat docela nesympaticky. Ne zcela, chvílemi je k ní film až nespravedlivý, ale ta jistá konvenčnost, upjatost a moralizování už patřila k době. Tak či onak, panovačná dámička by se rozdala pro svou dcerku. A o obětech je tenhle film především. Stejně jako o vztahu matky a dcery, který někdy bolí…Emocionální závěr na mě fungoval a Stanwyck tu zase jenom potvrdila své herecké kvality (i za vydatného přispění maskérů a kostymérů, kteří ji „proměnili“). Nakonec to přece jen budou ještě slabší 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak táto melodráma z čias zlatého Hollywoodu mi teda strelila do noty. Hlboké, precítené a výborne zahraté... O tom najvyššom možnom obetovaní sa jeden pre druhého, ktorého je schopný iba milujúci rodič. Veľmi emotívny záver ma vo vnútri totálne prevalcoval, tak silné, že len máloktoré oko dokáže zostať suché, hlavne to rodičovské. Zároveň to ako celok na mňa pôsobilo nadčasovo. Škoda toho úvodu, ktorý bol oproti druhej polovici trochu menej dramaticky razantný, na mňa to bol potom až príliš veľký emocionálny šok. Inak povahová zmena Barbary Stanwyck bola vážne úžasná. Skrátka nádherne silná záležitosť. Na hranici 4-5 hviezd. 89/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najväčší velikáni filmového plátna sa podľa mňa vyznačujú tým, že ak si to látka vyžaduje, sú ochotní sa jej podriadiť a nepútať zbytočne na seba pozornosť. V prípade Stelly Dallas bolo od začiatku jasné, že je nutné sa sústrediť na hlavnú postavu a Barbara Stawnwyk musí aj vďaka režijnému, takmer divadelnému vedeniu vydolovať zo seba maximum, aby bol výsledok adekvátny. Stalo sa a tak sme svedkami možno jedného z najsilnejších ženských hereckých partov histórie. Scenár sa pohráva s divákovými sympatiami k postavám (najmä hlavnej) počas celého filmu, od počiatočných antipatií, cez pochopenie, až po ľútosť. Upúta niekoľkými výraznými scénami, myslím, že pri tej komickej vo vlaku začne divák chápať, že problémom Stelly bude jej rázna živelná mentalita a nie bezcharakternosť, respektíve ľahkovážnosť. Tá druhá vlaková, ktorá výrazne posunie ďalej vývoj udalostí, ako keby uzavrela tento symbolický kruh. Pri záverečnej scéne si možno mnohé ženy v kine poplakali a možno si poplačú aj dnes v televízii, podstatné je, že má svoju logiku a význam. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aká matka, taká Katka v tomto filme rozhodne neplatí. Platí tu ale, že dobro dieťaťa je u matky na prvom mieste, materinská láska je skrátka tá najsilnejšia. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Tak dámy a páni,toto je božský Classic Hollywood s extrémne dokonalou Barbarou Stanwyck...” Obdivujem ženy ako sú Barbara Stanwyck,doslova som ňou posadnutý,ona by mohla robiť reklamu na konzervy,aj tak budem hotový...Neviem ku komu si ju dovolím prirovnať.Škoda,že som nežil pred 70 rokmi,chcel by som ju stretnúť... Toľko na začiatok,moje pocity a nálady... Stella na začiatku snímku je v podstate mladá,krásna žena túžiaca po Stephenovi Dallasovi,mužovi,ktorý chodí dennodenne okolo jej domu a správa sa tak,akoby neexistovala.Stella zatiaľ býva s rodičmi a bratom,robotníkmi z miestnej továrne,v ktorej má Stephen vyššiu funkciu,šéf...Stella sa ale nevzdáva a jedného dňa pôjde zaniesť bratovi svačinu,nahodí sa,a tým pádom okúzli Dallasa,ktorý sa do nej bezhlavo zamiluje,zoberú sa,narodí sa im dcéra Laurel,ktorá zdedila krásu po matke,ako malá dospieva,menia sa nálady medzi manželmi,Stephen sa odsťahuje do N.Y.CITY,odlúčia sa,odvyknú si od seba a prichádza rozvod,a teraz Stella býva s dcérou,Stephen sa vracia ku starej láske... Niekedy ako španielska telenovela,v ktorej ale neprichádza do úvahy usmernenie a návrat k sebe,exkluzívna hollywoodska telenovela,kde je mi ľúto osamotenej atraktívnej ženy na začiatku,ktorá postupne chátra,jej vnútorná a vonkajšia krása je,len ju využije iným smerom...Ešte na začiatku harmonického vzťahu spoznáva Stella Eda Munna,ktorý patril do vyššej spoločnosti,ale ako bude chátrať Stella,chátra aj Ed,ktorý platonicky miluje Stellu,no aj alkoholik sa z neho môže stať...Anne Shirley ako Laurel Dallas je strašne uplakaná,ľútostivá a hysterická ako jej matka,ale myslím si,že svoju dcéru vychovala výborne,ktorá je atraktívna ako jej matka zamlada.Zložité medziľudské vzťahy.Názov snímku je perfektný.Film,ktorý si zamilujú fanúšikovia Stanwyck a nielen oni.Vrelo odporúčam.Dokonalá vec. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma o ceste na výslnie, kde sa najčastejšie zotmie. Herecký koncert predvádza Barbara Stanwyck v úlohe ambicióznej chudobnej dievčiny. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silné drama o lásce matky k dceři i o jiných tématech. Fascinující je metamorfóza Barbary Stanwyckové v průběhu filmu... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Začalo to zvolna, hezky romanticky a Barbara Stanwyck upoutala cele mou pozornost. Pak se to zhouplo do rodinného dramatu a to už mi tak příjemně nebylo, postava Stelly je čítankovým příkladem toho, že ani splněné životní přání nemusí vést ke štěstí. Závěr se dal lehce vytušit a ač jsem z Barbary nemohla spustit oči, byla ve své roli uvěřitelná a svým způsobem i pochopitelná, až tak mi ten poslední úsek nesedl. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každému režisérovi je jasné, že ak sa môže oprieť o takto úchvatné herecké talenty, má z polovice vyhrané. A pritom samotný King Vidor bol majstrom v obore, čo tu dokázal mierou vrchovatou. Dámy, pripravte si značnú dávku kapesníčkov. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který shlédnete jedním dechem. Stella není vůbec sympatickou dívkou, má ostré lokty a jde tvrdě za svým. Nezmění se ani když už má své jisté (vytouženého ženicha). John Boles v roli bohatého Dallase byl úžasně sladkokyselý a Barbara Stanwyck hodně peprná s hořkou příchutí. Chvílemi jsem žasla, co všechno si dovolila, jak byla odvázaná. Cítila jsem, že všechno není tak, jak se zdá. Ale závěr na mě byl příliš hrr a starosvětský. Proto nedávám plné hodnocení. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silný dramatický příběh, který má výborný i komické nebo odlehčené momenty. Když ale přijde na závěr a na scénu matky s dcerou, je skoro až nemožné to sledovat naprosto klidně a snažit se zůstat chladný. To prostě nejde. Tohle je drsná láska v tom nejčistším provedení a není t příjemné, i když víte, že to je nejspíš pro dobro dítěte. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak si chudá holka vzala za muže boháče a povila mu krásnou dceru. A tady pohádka končí. V reálu se ukáže, že jejich světy jsou tak odlišné, že nezbývá, než jít od sebe. V dnešní době by to nejspíše pokračovalo drsnou soudní bitvou, ve které by se mydlili hlava nehlava a jako štít by jim posloužila právě jejich tolik milovaná dcera. Jenže to tak nemusí být... Sebeobětování Stelly se už opět pohybuje v nereálném, pohádkovém světě, ale i tak to na mě působí pochopitelně a jedině správně. Barbara Stanwyck je úžasná, krásná a jedna hvězdička z těch pěti je jenom její. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Klidne si o mne myslete co chcete, ale ja bych rekl, ze Barbara natocila i mnohem lepsi filmy... Tohle je standardni tricitkovy melodramaticky roman o zivote jedne zeny/matky Stelly a jejich peripetiich. :-) Nic po cem bych nespal... P.S.: potesila pritomnost Anne Shirley, Laraine Day nabo Barbary O'Neil, ktere znam take z lecjakych vice podarenych kousku. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I just want to get a wave and a manicure and get all dressed up again and go hear some music and forget all about doctors and hospitals and nurses!" "And babies?"     Romantická dráma, zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorá, napriek jej nesporným kvalitám, za tie roky až príliš zostarla. Mám na mysli miestami až príšerné prehrávanie hercov (najviac u inak sympatickej Anne Shirley v role dcéry Laurel, neustále až prehnane nadšenej, ktorá za to bola dokonca odmenená nomináciou na Oscara), celkové vyznenie (strojené a presladené) a posolstvo filmu, ku ktorému sa ešte dostanem. Film je príbehom Stelly, nesympatickej, vypočítavej potvory pochádzajúcej z chudobných pomerov, ktorej jediná životná túžba je dostať sa do vyššej spoločnosti. A hoci sa jej to napokon podarí, stále ostáva len hlúpou "sedláčkou" bez spôsobov, vôbec si neváži to čo dosiahla a napriek svojmu pôvodu sa chová ako rozmaznaná princeznička. Barbara Stanwyck hraje danú rolu výborne (tu už je tá nominácia na Oscara na mieste), na rozdiel od svojho hereckého partnera Johna Bolesa, ktorý je vo svojej role neskutočne mdlý. Najsilnejší na filme je určite jeho emotívny a znepokojivý záver (silné scény ohľadom zahanbenia dcéry), keď Stella konečne precitne a začne sa správať nesebecky. Za skoro až nebezpečné ale považujem posolstvo filmu, s ktorým sa vôbec nedokážem stotožniť a ktoré hovorí zhruba to, že záleží len na vyššej spoločenskej triede a že keď si raz luza, navždy luzou aj zostaneš.     "I'm sorry, father. But please understand - my home will be with my mother as long as I live." ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Silné a citlivé drama. Poslední třetina je možná dost přepálená (naivita rozmazlené dcerušky), ale i tak dostatečně působivá. Barbara Stanwyck rozhodně nebyla jen tvářička, ale i perfektní herečka. Vidor navíc ukazuje, že když ubere oproti svým předchozím filmům na patosu, výsledek je daleko syrovější a nadčasovější. ()

Reklama

Reklama