Reklama

Reklama

Jiná země

Trailer 1

Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs (William Mapother), právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí... (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (402)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Melancholia, ani Another Earth není primárně o sci-fi. A jsem za to ráda, protože po zhlédnutí traileru, který se snažil navnadit diváky na fakt, že ve vesmíru existuje naše přesná kopie a že hlavní hrdinku zajímá, zda její druhé já udělalo ty samé chyby, jsem se bála, jakou děsivou, nesmyslnou, nelogickou astronomickou šílenost z námětu tvůrci vykřešou. (Pokud existuje mně totožná, "druhá" verze mé osoby, znamená to, že se po miliony let muselo na obou planetách vše probíhat naprosto stejně. Z čehož zas můžeme dospět k závěru, že každý pohyb, každá má myšlenka by měla být naprosto identická a paralelní s tou, kterou má mé dvojče na Zemi č. 2, a že mezi našimi činy nemůže být sebemenšího rozdílu.) Another Earth však naštěstí "druhou planetu" nechává na pozadí, tvoří z ní jen metaforickou odpověď na otázku, jaký by asi byl život hlavních hrdinů, kdyby před čtyřmi lety dopadlo vše jinak. I proto k mému překvapení na základní problémy nalézá celkem racionální odpověď a svým odhodláním zkoumat spíše vztah mezi dvěma postavami, si žádné další nepřidělává. Zcela bez obav přiznávám, že nejsem nějaký fanoušek nezávislých filmů vyžívajících se v "ruční" kameře, neznámých hercích a pomalu vyprávěném příběhu, tentokrát mě ale ta sonda do života dvou lidí velmi bavila. A i když ta velká modrá koule na obloze může v závěru působit jako příběhová berlička (alespoň kamarád, který byl v kině se mnou, ji tak vnímal), mně se to metaforický, melancholický, pravdivě lidský a místy i filosofický (kde jinde postavy citují Platóna?) příběh včetně svého rozuzlení líbil a ani v jedné scéně mě nenudil. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Je to v podstatě dojemný a poutavý příběh s netradičním pozadím. Kdyby u toho zůstalo, je to nepřekonatelné. Netradiční doprovodná zápletka dodává všemu pěkný šmrnc a já byla skoro celou stopáž unešena. Po závěru jsem si ale říkala WTF .... žádné odpovědi na otázky a ještě takový závěr? Zvláštní. Vše se dá vysvětlit různě a občas je dobré nechat se unášet vlastní fantazií, nevadí mi, že se nedozvím úplně vše a není nutné rozsáhlé rozebírání důvodů a fungování tohoto dalšího světa. A chápu, že výsledný záběr je jakousi odměnou pro hlavní hrdinku, ona nejspíš své odpovědi dostane, diváci ne. A to má zvědavá povaha prostě nedokáže jen tak přejít.... to je ale můj problém. Jinak film je to rozhodně zajímavý. O skvělých hereckých výkonech ani nemluvě. PS: Srovnání s Moon je zajímavé, ale v porovnání s tím, tohle není sci-fi. ..EDIT: Film, na který myslím ještě druhý den, si zvýšení hodnocení zaslouží. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Roztřesená kamera naprosto bezdůvodně zběsile zoomuje a oddaluje a polovina záběrů je rozmazaných. Ze způsobu natočení bych opravdu blil, jakej to má jako smysl? To, že jde o nízkorozpočtovou nezávislárnu snad neznamená, že musí kamaraman, kterej si nemůže dovolit jízdu, pořád takle kokotit, ne? Ach jo, tahle za každou cenu dynamická forma. Jinak to mohl být výrazně nadprůmerný film. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

film má v sobě určitě napětí, hlavně díky tématu, které si režisér vybral. Bohužel mi úplně nesedl styl, kterým byl natočen a myslím že by mohl být líp natočen i scénáři by se hodilo větší oživení, aby film nebyl chvilkami tak utahaný - jako debut je to však dobré. Rozhodně nápad to mělo, který však nebyl plně využit, abych byl víc spokojen a hodnotil líp. Naštěstí posledních cca. 30 minut mělo větší gradaci, tak se na 3 hvězdičky dostal, jinak bych tolik nedal. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělá Brit Marling ve velmi zajímavém drama, okořeněným prvkem sci-fi. Malinko to chvilkami připomínalo Melancholii, kdy na pozadí čehosi neznámého, hrozivého, ale i fascinujícího a tajemného se odehraje tragédie, jejíž následky se ta, jež byla vinna, snaží odčinit. Byla jsem dojata, zmatena, a film s překrásnou hudbou donutil přemýšlet nad možným i nemožným. Čtyři hvězdy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl v roce 2011 oceněn Zvláštní cenou poroty na filmovém festivalu Sundance. (Caminzind)
  • Snímek byl natočen v rodišti režiséra Mika Cahilla v New Haven v Connecticutu a jeho okolí. Dům jeho matky, ve kterém vyrůstal, byl během natáčení použit jako dům Rhody (Brit Marling) a její rodiny. (Marek#33)
  • Odměna Williama Mapothera, který ztvárnil Johna Burroughse, byla 100 amerických dolarů za den. (Marek#33)

Reklama

Reklama