Reklama

Reklama

Jiná země

Trailer 1

Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs (William Mapother), právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí... (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (402)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Komornejšia a menej nabubralá verzia Trierovej exhibície. Typický zástupca americkej nezávislej tvorby, tentokrát s osviežujúcim scifi námetom. Ten je na nezávislú tvorbu originálny, len by na ňom možno bolo treba ešte týždeň popracovať a zohnať trošku viac financií. Po psychologickej a hereckej stránke som bol nadpriemerne spokojný. Obaja herci by mohli mať pred sebou sľubnú budúcnosť. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který si jako málokterý jiný žádá především citlivého a otevřeného diváka. Žánrové zařazení (tedy nízkorozpočtové sci-fi) je pouze odrazovým můstkem pro nezvykle sugestivní a působivé zkoumání bolesti, smutku, viny a vykoupení. Tedy všeho toho, co má naplňovat nezávislý, silně umělecký film. Komorní ladění a až minimalistické pojetí, pozvolná dynamika, chladné odstíny barevného spektra, ruční digitální kamera, nádherná hudba a bolest, která je tu místy až fyzicky cítit. Tak nezvyklou formou podané drama o naší nekonečné touze dostat druhou šanci, k čemuž je geniálně použit motiv právě sci-fi, jelikož když není racionálně možné vrátit a napravit osud hlavní hrdinky, neboť by se to příčilo zákonitostem našeho světa, tak jak ho známe, dali jí tvůrci tuto možnost změněním oněch zákonitostí. Vědecko-fantastický prvek tak funguje jako jakási solipticky vnímaná boží milost (kdy bohem jsou myšleni scénáristé). Jiná země je cosi jako indie-artová studie spásy. A ten poslední záběr je vážně strhující a je skutečnou katarzí celého příběhu. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl za pár korun natočit film, který nebude pitomý a bude mít lehký sci-fi odér, vydal bych se asi podobnou cestou. Tady jsem se ale trochu sekl, jelikož Another Earth je sci-fi víceméně pouze metaforicky. Ústřední dramatická linka o pachatelce smrtelné autonehody, která se sbližuje s mužem, jemuž zabila rodinu, by sama o sobě ustála důstojný televizní film či nějaké to neambiciózní drámo. Scénář ovšem obsahuje zpestřující prvek v podobě zrcadlové planety Země dvě, která se od počátku všem zúčastněným ukazuje na obloze. Tady film nabírá trochu jinou hloubku a je škoda, že možnosti nevyždímal o něco více. Do hry vstupuje vědomí, že na té identické planetě existují naše duplikáty. Co víc přiměje člověka přemýšlet o sobě, než možnost potkat sebe samého? Trapné ticho by patrně vyhrálo a film také v nejlepší možné chvíli končí. Není dlouhý, je dobře zahraný, není náročný a zanechá podnět k zamyšlení. Ani chvíli si nehraje na něco víc. Výborně. 9/10 ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Aj napriek veľkému potenciálu na sci-fi, ostáva tento film na úrovni drámy, na pozadí ktorej sa postupne stráca geniálny, v úvode sľubne pôsobiaci, nápad so zrkadlovým obrazom Zeme. Hlavná dejová línia je postavená na emóciách, výčitkách svedomia a nenaplnených snoch Rhondy a jej vzťahu k Johnovi, čo jednoducho nestačí. Chýbalo mi tam viac postáv, nejaké oživenie scenára... miestami som sa nudil. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný nápad, ale mnohem starší Doppelgänger měl podobnou myšlenku trochu lépe domyšlenou a oproštěnou o lidské melodrama. Dokumentární roztřesená kamera mi taky nějak extra neseděla. Jinak řečeno, čekal jsem mnohem víc z možností, které dávalo zjištění existence oné Země2. Navíc mi přišlo nedomyšlené zjištění druhé planety teprve nyní a její poměrně hodně velké přiblížení, které by snad muselo obě planety nějak ovlivnit. ~~~ 2,5* ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen v rodišti režiséra Mika Cahilla v New Haven v Connecticutu a jeho okolí. Dům jeho matky, ve kterém vyrůstal, byl během natáčení použit jako dům Rhody (Brit Marling) a její rodiny. (Marek#33)
  • Snímek byl v roce 2011 oceněn Zvláštní cenou poroty na filmovém festivalu Sundance. (Caminzind)
  • Na Rhodinom stole leží sci-fi trilógia Isaaca Asimova „The Foundation“ („Základňa“) popisujúca svet, v ktorom ľudia osídlili celú Galaxiu. (ČSFD)

Reklama

Reklama