Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Legas 

všechny recenze uživatele

I když je Hilary Swank ve své roli naprosto skvělá/ý a konec překvapivě brutální, nemůžu nevidět prázdnotu první půle vyprávění. Mám pocit, že jsem viděl dobrou stovku velice příbuzných amerických filmů, kde se chodí po mejdanech, při kterých se jakoby něco děje, ale ve skutečnosti příběh nikam nesměřuje. Situace se vyhrotí až v samém závěru. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama o děvčeti v jejímž těle uvízl chlapecký duch. Celý příběh je natočen na motivy skutečné události. Výkon, který podala Hilary Swank je naprosto neuvěřitelný, protože potkat ji někde tak uvěřím, že je to kluk. Nechce se ani věřit, že ve skutečnosti je to docela pěkná ženská. Snímek, který otevřel cestu všem zainteresovaným k další hvězdné kariéře. Bohužel místy mi to přislo dosti zdlouhavé a menší prostřihání by nevadilo. Boy's Don't Cry je přesně ten typ snímku, který mi stačí vidět jenom jednou, protože podruhé už by mi to asi tolik nedalo........ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí Hillary Swank proti předsudkům v nejkrystaličtější formě. Z tohoto naléhavě podaného dramatu je až bolestivě hlasitě slyšet touha po lásce a porozumění, o to palčivěji, v jak uzavřeném kruhu postav a hypnoticky zapadlém prostředí se odehrává. Pro mě je ale tohle prostředí narušeno příliš doslovnou a kvůli drastičnosti téměř nesledovatelnou gradací nepřátelskosti. I tak ale několikanásobný herecký koncert, výtečná režie neznámé režisérky a diskriminační téma, které napevno nahlodá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Lámem si hlavu ako mohla taká kočka ako je Hilary zahrať takého chalana ako je Brandon... To chce veľkú sebadôveru sa vžiť do takejto úlohy,keďže po projekcii som mal problém vstať zo stoličky a vypnúť to. Za skoro dve hodiny sa tam toho udeje pomerne dosť a výkon Hilary pokladám asi za najlepší v histórii udeľovania sošiek for leading role,nie je veľa takých performances,ktoré človeku vyrazia dych,a tento,myslím,že je jeden z nich.Pochvalu si zaslúži aj Chloe za odvážne scény,ktorá nie je síce v hereckej lige,ale výkon zostáva tým zapamätania hodným. Režisérka si servítku pred ústa nedáva,a tým má snímok status veľmi nebezpečného filmového počinu,ktorý odporúčam na vlastné zváženie.Proste takmer som mal nervy v kýbli.Excelentné,ale nebezpečné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • Celovečernímu filmu předcházel dokument Brandon Teena Story (1998) o skutečném tragickém osudu Teeny Brandon, která se přeměnila v Brandona Teena. (ČSFD)
  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno