Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Netradiční coming-out drama stylizované do balady o útěku před spravedlností a okolním světem. Vše mezi tím stojí a padá na famózní herecké expresi Hilary Swank, která je za svůj neobyčejně věrohodný výkon zaslouženě ověnčena Oscarem. Závěr samotný je freneticky nervydrásající, ačkoliv překombinovaně vyhrocený.... [#PRIDE2020] ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem tento film o krizi vlastní identity viděla v původním znění s titulky a s výjimkou občasného pocitu zdlouhavosti mě velmi zaujal, hodně nevšední snímek se sympatickými hereckými výkony. Včera večer jsem si tedy chtěla dát repete na tv Prima Cool, jenže... Jejkokote šmankokote, ten dabing, ten dabing! Pročpak Hillary Swank byla obdařena hlasem afektované kozičky? S takovým kníkáním by jí kluka nikdo s nepoškozeným sluchem nesežral! Vadilo mi to, druhé podívání jsem teda vzdala a někdy si holt... ehm... PŮJČÍM verzi v původním znění. 79% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Teena Brandon (Brandon Teena) prožívá krizi sexuální identity uprostřed americké white trash komunity. Poněkud přehodnocený indie s Ocarem, za co? Uznávám faktickou hodnotu skutečných událostí, kterými je BOYS DONT CRY inspirován, nicméně první půlku jsem pronudil - druhá už je o něco rozjetější, ale mě nenadchla. Nenadchl mě ani výkon Hilary Swank. Chladné. Kruté. Měl jsem se ten večer radši koukat na Dálnici do pekla ... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vychvaľovať herecký výkon H. Swank to je ako nosiť drevo do lesa. Bez nej by určite nebol film tam kde je, ten rok bol oscar rozhodne v správnych rukách. Oceňujem aj celkovú drsnotu a naturálnu atmosféru, do ktorej bol snímok zabalený ako aj ostatných hercov. Na druhú stranu ale možno to chcelo lepšie si pohrať s psychológiou hlavnej hrdinky, zážitok z filmu by sa ešte viac prehĺbil. Ale aj tak, vynikajúce, výborné... 80/100 Project 52 Films by Women. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Brandon (Hilary Swank) spolu se sestrou navštěvovali základní školu St. Mary's Elementary School a poté i katolickou střední školu Pius X High School, kde podle některých vzpomínek působil společensky nevhodně. Ve druhém ročníku Teena odmítl křesťanství poté, co protestoval u kněze ohledně křesťanských názorů na abstinenci a homosexualitu. (MFJD)
  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • Brandonova (Hilary Swank) matka, JoAnn Brandon, ve skutečnosti zažalovala kraj Richardson a šerifa Lauxe, že nepředešel smrti jejího dítěte. Případ vyhrála a získala 80 000 amerických dolarů. Okresní soudce Orville Coady snížil částku o 85% na základě odpovědnosti bývalých trestanců Nissena (Brendan Sexton III) a Lottera (Peter Sarsgaard) a jedno procento za údajnou Joanninu spoluvinu z nedbalosti. Částka se tedy zmenšila na 17 360,97 amerických dolarů. Roku 2001 Nebraský soud přiznal plnou výši 80 000 amerických dolarů za psychickou újmu a dalších 6 223,20 amerických dolarů za pohřební náklady. Tentýž rok získala JoAnn Brandon dalších 12 000, z toho 5 000 amerických dolarů za úmyslné zabití a 7 000 amerických dolarů za úmyslné způsobení duševního utrpení. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama