Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podsvětí USA vypráví příběh Tollyho Devlina, muže, který se narodil ve vězení a život za mřížemi se mu stal osudem. Jako čtrnáctiletý chlapec byl svědkem brutální vraždy svého otce a od té doby jej pohání touha pomstít se jeho vrahům. Predestinací prostoupený film vykazuje výraznou noirovou vizuální stylizaci – hra světel a stínů protagonistu neustále vrhá za mříže, kamkoliv se hne. Tolly Devlin, další „zjizvená tvář“ americké kinematografie, je misogyn par excellence a insider, který to hraje na obě strany zákona. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (18)

Toj 

všechny recenze uživatele

Studie podsvětí, příběh pomsty. Opět klasický Fuller. Tentokrát možná s formou nepracuje tak násilně, ale stále si udržuje výrazný styl. Vražda zobrazená pomocí stínů, násilí a nápadité scény zabíjení. Naprosto nezapomenutelný je závěrečný tanec/běh smrti. Mimoto se Underworld U.S.A spíš uchyluje k jakémusi komornímu vtipkování, což není vůbec špatně. Film je tím i velmi zábavný. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Klasickej revenge movie. Klady jsou setsakramentsky charizmatický drsňák Cliff Robertson, vizální stránka a svižné fullerovské tempo (skvostný úvod). Akce je ale bohužel málo, stejně tak prostředí se začne brzy zajídat, až moc interiérů, žádné pořádné scény venku. Stylovost tomu naštěstí nechybí, ale ze stejného kinematografického období doporučuji radši podobné a zábavnější The Killers od Dona Siegela, při některých sekvencích si na ně nelze nevzpomenout. Slabší 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pozdní revenge noir, co také stojí za pozornost. Hlavní hrdina, posedlý pomstou, rozkrývá zločinecký syndikát a vyřazuje jednotlivé bosse. Zaujme v hlavní roli přesvědčivě zarputilý Robertson, Dolores Dorn i zlomyslný tlustý Emhardt. V závěru to lehce zakolísá, viz. milostná pojďme se vzít a chci mít tvoje děcka odbočka, bral bych větší prostor pro tehdejší L.A., přesto ale dobrá gangsterka z počátku 60. let. #Noirvember ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Oh, now, why don't you suck on some ice? Seriózní porno kombinované s mléko kulturou. A zabiják ve slunečních brýlích. Jinak bohužel (svižný) průměr. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pomsta, respektive touha po pomstě může člověku hodně ovlivnit život především po té negativní stránce. Ale pomsta může být i sladká, povede-li se jí uskutečnit. Hlavní hrdina filmu se rozhodl zasvětit svůj život tomu, že pomstí smrt svého otce a nebude mít klid, dokud tak neučiní. Tenhle film, to byla skvostná podívaná, která mi nedala vydechnout, a jíž jsem si užil od začátku do konce. Hlavní hrdina si jde velmi přesvědčivě za tím, co je jeho smyslem života a zločinci jeden po druhém končí svůj život díky jeho chytrosti tak nějak, aniž by na něj padlo podezření. A při tom všem se ještě stihne zamilovat. Asi jsem nebyl z žádného filmu 10. ročníku Noir Film Festivalu nadšenější. Jsem skutečně rád, že jsem tuhle cestu za pomstou mohl s hlavním hrdinou absolvovat. [10. Noir Film Festival 2022] ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch lepších dramat o americkém podstvětí, které mile potěší i ty, pro něž tenhle žánr není zrovna v popředí jejich osobních žebříčků. Zajímavě připomíná i změnu filmových témat a pojetí určitých situací v různých obdobích filmové historie. Tady, v šedesátých letech - první, co se objevuje v hlavě čtrnáctiletého kluka po vraždě jeho otce, je touha po pomstě, která mu vydrží ještě dvacet let poté. Od toho se pak vyvíjí dál celý příběh plný drsných gangsterských scén, svižných promyšlených střihů i skvělých hereckých výkonů. V dnešních filmech by se asi příběh vyvíjel úplně jinak, nejspíš bychom zkoumali detailně psychickou stránku hlavního hrdiny a vyrovnání se se ztrátou nejbližších. Je fajn se někdy podívat na kvalitní film, který připomíná styl určitého období a jež v současnosti asi neuvidíte. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - TRIBUTE TO SAMUEL FULLER - Pocta Samuelu Fullerovi (Underworld U.S.A. / UNDERWORLD U.S.A. / Podsvětí USA) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Jedná se o bezpochyby kvalitní film, který ale mohl být trochu akčnější, svižnější a taky temnější a "noirovější". Příliš mě neoslovily jednotlivé postavy a ani hlavní hrdina (nebo spíše antihrdina) si moje sympatie příliš nezískal. Jinak jsem se ale nenudil, takže hodnotím lepším hodnocením. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla správně temná pecka! I když je to někdy divadelní, tak pořád je zdě skvělá noir atmosféra s drsnými postavami a až překvapivým násilím. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená žánrovka se vším všudy včetně parádních hereckých výkonů. Jak jsem skeptickej ke starý tvorbě, tady musim uznat opravdovou kvalitu včetně hereckých výkonů. ( 46. KVIFF ) ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Veľká spokojnosť s týmto neskorším noirom! Hlavný hrdina bol veľký sympaťák, vedel by som si ho predstaviť aj ako predstaviteľa Phila Marlowea či Jamesa Bonda. Okrem Cliffa Robertsona ma bavili dobové bizár názvy maloobchodov (Elite Espresso, Fancy Groceries) a pekné expresívne svietenie s pamätnou tieňohrou. PS: záverečná scéna pod agitačným plagátom „Give Your Blood“ bola ironickým zásahom do čierneho! ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Dobře postavený a strukturovaný příběh o pomstě, ultra charismatický rabiát Cliff Robertson, lascivní Dolores Dorn, bezcitný zabiják se slunečními brýlemi a v neposlední řadě spousta atraktivních noirových prvků, daly vzniknout výbornému a lehce brutálnímu krimi thrilleru, který jede na plné obrátky napětí až do úplného konce. Nejlepší filmový zážitek na NoirFilmFestival 2022. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Fullerových filmů se zabývá organizovaným zločinem. Jsou tu znázorněny různé paradoxy - na straně jedné podplacení policisté, na straně druhé neúplatný prokurátor... Do toho je zasazen příběh msty vraždy otce. Takto závažné téma je místy odlehčeno dvojsmyslnými narážkami (podobně jako v případě Čtyřiceti pušek) a také reakcí na manželství a rodičovství. Klasický happy end se nekoná, přesto je spravedlnost jistým způsobem vykonána. Ženská hrdinka je opět krásná blondýna - možná jako kontrast k jejímu "řemeslu", která na rozdíl od již zmíněných Čtyřiceti pušek či Zátahu na Jižní ulici hraje víceméně pasívní roli. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Tolly se nechá naverbovat mafií a zároveň spolupracuje s policií. Kupodivu ani chladnokrevný zabiják, který ho má hlídat na každém kroku, si ničeho nevšímá. Mafiáni svou hloupost kompenzují krutostí a přímočarostí a kupodivu jim to prochází, snad proto, že se lidé bojí svědčit. Do toho všeho ještě naštěstí jen poloromantická linka. ()

JohnJa 

všechny recenze uživatele

Film, který dokáže oslovit i po 50 letech svým příběhem, způsobem zpracování a i vtipností některých dialogů a situací, stejně jako překvapit svým nečekaným a rychlým koncem. ()

Reklama

Reklama