Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (967)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chlast je svině. Tyhle řádky píšu zrovna v době, kdy mě bolí hlava po včerejší oslavě. Jenže zatímco u mě bude další podobně laděná akce až třeba za několik měsíců, pilot Whip Whitaker je ožralej dennodenně. A flašku v ruce nedokáže pojmenovat jako flašku v ruce. Je moc fajn vidět u hraného filmu po dlouhých letech jméno Roberta Zemeckise, který poslední roky platit za technologického inovátora. U silných dramat (Trosečník, Forrest Gump) ho přesto vidím mnohem raději. Flight přesně takový je, to „divácky“ zásadní si navíc odehraje hned v úvodu. Zběsilým manévrem totiž zachrání v porouchaném letadle na devět desítek lidí, jenže hrdinou je jen částečně, protože v krvi měl známky chlastu a koksu. A to úřady přehlížet nebudou. Výsledek se velkým gestům a zásadním americkým poselstvím docela brání. Alespoň v první polovině určitě. Jenže scénář (mimochodem si ho všimli i filmoví kritici) nejprve namixoval solidní drámo, kdy pilotovo charisma a jistota v kokpitu jsou v protikladu s jeho mizerným charakterem a kdy narkomanka-pilotova nová láska ještě chce vidět světlo v tunelu, pak ovšem ubral na rytmu. Velká výzva před Whipem teprve visí, pro ostatní toho ale scénář moc nevymyslel. Boj narkomanky Nicole se závislostí tak prakticky „neexistuje“, Whipova rodina je v ději téměř zbytečná, kámoš John Goodman mi do příběhu navíc moc nesedl. Přesto tu máme sympaticky civilní film, který před kamerou jednoznačně táhne Denzel Washington a za ní spolehlivý Zemeckis. Sice to moc neustál s délkou a s několikerým poplácáváním po ramenou, a pevné místo v mé filmotéce mít zřejmě nebude, přesto tu máme nezpochybnitelně silný film, řemeslně a herecky precizní, kterému kvality nikdo neupře!! ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Průběh letu: první třetina nabušená kerosínovými výpary audiovizuální brilance, humoru černého jak skříňka a příslibů "charakterového" dramatu. Pak se zaseknou klapky a začne sestup: pomalé dialogy, nedostatečně rozvíjené postavy, slabé "vyšetřovací" drama, které je vytlačeno obrazem rozkládajícího se hlavního hrdiny, který pouští diváka dovnitř - i když je Denzel prvotřídně odulý a ten ztroskotanec z něj dýchá, není to nic, co by člověka přikovalo k příběhu. Spíše se dostáváme do jemných turbulencí předvídatelnosti. Nicméně rozuzlení není vlbec marné, má hranu a náboj... které posléze film zapíchne čumákem do země limonádovým závěrem, který vlastně celou snahu o deheroizaci a morální nejednoznačnost příběhu rozbije na padrť. Každé kázání potřebuje aspoň jednoho polepšeného hříšníka, to věděl už Švejk, ale když někdo začne vřískat po oltářem, ještě to není příznak božího osvícení. Spíš prvotřídní ochotničiny, v tomhle případě okatého posmrkávání směrem k divákům, kteří mají rádi vzorovou "sebekritiku a usebrání". Z mého pohledu to tupí veškeré ostří, které si Let zvládne udržet. Přesto sympatický film, který se pro mě díky několika šťavnatým momentům (krom prvních zhruba čtyřiceti minut např. postava Johna Goodmana a Zemeckisova stále elegantní režie) drží v bezopečné letové hladině mezi třemi a čtyřmi hvězdami. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zemeckisův Let mi docela dobře sedl na moji filmovou náladu a možná i proto nemám sebemenší důvod hodnotit hůř. Denzel Washington hraje klasicky výborně, jeho postava je zajímavá a bavil mě i samotný děj. Havárie letadla byla dobře zpracovaná a následné vyšetřování a líčení jednání kapitána bylo opravdu záživné. Potěší i soundtrack. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

LET vykresľuje krásne prepojenie vzájomných osudov medzi narkomankou zmývajúcou vlasy v kaderníctve a pilotom, alkoholikom, ktorý neuveriteľným manévrom zachráni pri leteckej havárii 96 zo 102 ľudí na palube. Obaja sa všemožne vyhrabávajú z dna drog a chľastu, pričom jediné po čom túžia je láska, neha a porozumenie. Doplňujúca postava dealera dodáva filmu ten správny komediálny šmrnc. Kapitán potápajúcej sa "lode" obvinený z niekoľkých trestných činov, ktorého prípad je viac medializovaný ako víťazstvo Johanky z Arku. Kapitán potápajúcej sa "lode", ktorý je pod väčším drobnohľadom ako pápež, si kupuje drogy ako na nejakom Baníckom jarmoku. Apropo: s obsahom alkoholu dva a pol promile a dávkou koksu v tele by človek neodtiahol ani kolobežku z miesta vozíčkara pred Tescom. Samotný manéver hodný akurát tak vzdušného "rogala" nebudem ani komentovať. Úprimne povedané som sklamaný ako už dávno nie. Toľko vzývaní v boha a jeho osláv vďaky zato, že neumrela celá posádka, to bol snáď zlý sen. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Boh chcel nehodu, boh chcel aby na mol ožratý pilot vykonal manéver od J.J Abramsa, čím si jednoznačne vyslúžil postavu hlavného pilota vesmírnej lode Star Trek. Opäť raz zem s hviezdami posiatou vlajkou v zastúpení spravodlivých ľudí môže vysloviť tú otrepanú sračkovskú frázu - BOH ŽEHNAJ AMERIKE. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Srdcervúce priznanie ožrana v závere mne slzičku z ľavého oka nevynorilo. Nuž, zrejme som cynik, ktorý už má týchto úprimných amerických "potleskov“ vyobrazujúcich spravodlivosť, plné zuby. Plusmi sa tak stáva len herecké obsadenie, výkon Denzela a video záber z mobilu, čistejší a stabilnejší ako z najlepšej HD kamery, vyrobený dobrým, statočným americkým kresťanom počas omše - GRC!!! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Kameraman Don Burgess a režisér Robert Zemeckis se dohodli, že použijí málo používané třicetivteřinové záběry. Aktuálním trendem přitom byly záběry v trvání 3-6 sekund. (Terva)
  • Kromě jiných je na otcově farmě na zdi i fotografie dvou černošských pilotů před druhoválečným stíhacím letounem P-51D Mustang. Byla pořízena v Ramitelli v Itálii v březnu 1945 fotografem Toni Frissellem a zachycuje letce plukovníka Benjamina O. Davise a Edwarda C. Gleeda. (p3tris)
  • Vzhledem k rozpočtu 31 milionů amerických dolarů Robert Zemeckis prohlásil, že je pravděpodobně jediným režisérem, který by film za takovou sumu dokázal natočit. (Brousitch)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama