Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (101)

  • Bob Geldof (Dermot Murphy) byl za Live Aid nominován na Nobelovu cenu. Na realizaci tohoto monstrózního projektu měl pouhé čtyři měsíce. Kapely na Live Aid hrály zadarmo, bez smlouvy a musely se na stadion dopravit na vlastní náklady. Vystoupení Queen na tomto koncertu je dodnes považováno za nejlepší rockové hudební vystoupení všech dob. Geldof po koncertu přísahal, že už nikdy podobnou věc neudělá. V roce 2005 uspořádal ještě mnohem větší charitativní akci s názvem „Live 8“. (Leeenilka)
  • Basák John Deacon (Joseph Mazzello) je hudebními kritiky dodnes označován jako „tajná zbraň“. Nenápadný, hubený, tichý a málomluvný chlapík, který si jen tak z prstu vždy dokáže vycucat obrovský hit. A nutno říci, že je tak nazýván opravdu právem. Jeho basové linky k písním „Another One Bites the Dust“ a „Under Pressure“ jsou považovány za vůbec nejlepší basové linky, jaké kdy byly napsány. V žebříčku 40 nejlepších basáků všech dob obsadil osmé místo. (Leeenilka)
  • Když ve filmu přijde John Deacon (Joseph Mazzello) s písničkou „Another One Bites the Dust“, začne filmový Roger Taylor (Ben Hardy) protestovat s tím, že to hrát nebude, protože nechce hrát disco. Stejné to bylo i ve skutečnosti. Rockově založení Brian May a Roger Taylor nechtěli o tomto žánru ani slyšet a písničku okamžitě odsoudili. Dokonce zvažovali ji ani nevydat. Když ji ale náhodně zahráli v jednom klubu v USA, byl mezi diváky přítomný i mladý Michael Jackson, který byl z písničky naprosto unesený a začal kapelu přesvědčovat, aby ji vydala jako singl do rádií. Kapela Jacksona poslechla a z „Another One Bites the Dust“ se stal obrovský hit, který pomohl Queen dobýt USA. O to se totiž snažili dlouhých osm let. (Leeenilka)
  • Rockoví fanoušci zvolili v roce 2000 „Bohemian Rhapsody“ jako skladbu tisíciletí. (Leeenilka)
  • Ve filmu se na tiskové konferenci jeden z novinářů zeptá Freddieho (Rami Malek), proč si nechce nechat spravit svůj předkus. Freddie mu odpoví, že žije v Londýně, takže nechce vyčuhovat. Reálný Freddie Mercury si srovnat zuby nenechal z trochu jiného důvodu. Bál se, že by se mu změnil hlas. (Leeenilka)
  • Freddieho Mercuryho se novináři několikrát ptali, o čem píseň „Bohemian Rhapsody“ doopravdy je. Ten jim téměř vždy na tuto otázku odpověděl: „Je to o ničem. Nic v tom nehledejte. Je to jen snůška totálních nesmyslů.“ (Leeenilka)
  • Píseň „Bohemian Rhapsody“ je dlouhá 5 minut a 55 vteřin. Což je na dobu vydání (1975) a i na dnešní poměry vskutku neuvěřitelná délka. Jen operní pasáž natáčeli Queen třicet dní. Za tuto dobu se stihne natočit klidně i celá deska. Když demo verzi slyšel Elton John, kterému ji na ukázku pustil manažer kapely John Reid, zvedl nevěřícně hlavu a pronesl: „No vy jste se posrali.“ (Leeenilka)
  • Kdyby slavná píseň „Bohemian Rhapsody“ nezaznamenala úspěch a propadla by, Queen by se se stoprocentní pravděpodobností rozpadli kvůli velice špatné finanční situaci. Byli na tom finančně tak moc špatně, že se Freddie Mercury dostával do hlubokých depresí a prohlašoval, že s hudbou nadobro končí. (Leeenilka)
  • Roger Taylor (Ben Hardy) nikdy zubaře nedostudoval. Rozhodl se se studiem skončit těsně před finální zkouškou. Nakonec získal bakaláře z biologie. Brian May (Gwilym Lee) studium astrofyziky sice také na pár let přerušil, ale po smrti Freddieho Mercuryho školu dodělal a získal doktorát. Chvíli se oboru vědce věnoval a napsal o vesmíru i několik knih. Dokonce o kosmu přednášel na vysoké škole. John Deacon (Joseph Mazzello) elektrotechniku a výpočetní techniku dostudoval s vyznamenáním. (Leeenilka)
  • Když se ve filmu během nahrávání ústřední písničky „Bohemian Rhapsody“ hádají Brian May (Gwilym Lee), John Deacon (Joseph Mazzello) a Roger Taylor (Ben Hardy) o tom, že Rogerova písnička „I'm in Love with My Car“ není dost silná, začne Ben Hardy coby Roger Taylor házet po svých kamarádech zbytky slaniny a kávovar. Jedná se o reálnou historku. Roger Taylor byl vždy poněkud hysterický a dal se lehce vytočit. V zápalu hněvu prý začal řvát a po všem co se hýbe házet různé věci, které mu byly zrovna po ruce. Freddie Mercury v jednom ze svých rozhovorů vzpomíná, jak po něm jednou naprosto zbrunátnělý Roger hodil své bubny. (Leeenilka)
  • V začátcích kapely byl hlavním zvukařem baskytarista John Deacon, který se staral kapele nejenom o zvuk, ale o vše co se elektrotechniky týkalo. Vystudoval ji totiž na vysoké škole. Byl v tomto oboru velice šikovný. Dokonce vyrobil speciální zesilovač, který připevnil na slavnou kytaru Red Special patřící Brianu Mayovi. (Leeenilka)
  • Ve filmu členové kapely nepřijali písničku bubeníka Rogera Taylora (Ben Hardy) „I'm in Love with My Car“ příliš vlídně. Stejné to bylo i ve skutečnosti. Tento Rogerův automobilový hymnus se nikomu, kromě jeho samotného, moc nelíbil a dokonce bylo odhlasováno, že se ani nedostane na desku. Taylor, který byl velkým milovníkem aut, si ale tvrdohlavě stál za svým. Když své muzikantské kolegy nepřesvědčil hádkami ani citovým vydíráním, rozhodl se trucovat. Zavřel se do skříně a prohlásil, že z ní nevyleze do té doby, než mu „I'm in Love with My Car“ kluci na desku nedají. Kdyby se tak nestalo, byl by, dle slov kytaristy Briana Maye, Roger v té skříni zavřený dodnes. Písničku si nakonec Taylor i sám nazpíval. (Leeenilka)
  • Ve filmu se zazní píseň „Who Wants to Live Forever“, která byla nahrána pro film Highlander (1986). (tyzmrde)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Po strhnutí nálepky „NO!!“ na mixpultu v čase 1:54:16, následuje záběr, kde odchází Queen na pódium. Při zastavení filmu tam uvidíme Davida Bowieho a Eltona Johna, který je zády ke kameře. (Daggous)
  • Píseň „Bohemian Rhapsody“, která je základem celého filmu, nikdy nezazní kompletně v celku. Vždycky jenom po vybraných slokách. (HonzysKISS)
  • Ve filmu se objevují pouze dvě scény, ve kterých Brian May (Gwilym Lee) nehraje na svou kytaru Red Special. Kromě této ještě držel akustickou, při hraní skladby „Love of My Life“, dále pak při skládání písně „Another One Bites the Dust“ měl Gibson Les Paul. (sibuk)

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama