Reklama

Reklama

Patrick

Trailer

Obsahy(1)

Je v komatu... Přesto může zabíjet!  Cynické zavraždění své matky a jejího milence bylo teprve počátkem Patrickovy „hvězdné kariéry“. Nyní sice leží v komatu na nemocničním lůžku, ale ani to mu nebrání pokračovat ve svých hrůzných činech. Jako své médium si vybral mladou sestru, se kterou dokáže komunikovat. A to není všechno. Mladík s vytřeštěnýma očima ovládá telekinezi natolik bravurně, že si nikdo v jeho okolí nemůže být jistý vlastním životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Málo známý 70.kový horror z australské produkce. Film pojednává o mladé ženě pečující jako zdravotní sestra o vraha své matky a jejího milence, který leží v nemocnici v těžkém komatu. Lékaři a personál tvrdí, že je prakticky mrtvý a jeho mozek nefunguje. Žena však po určité době objeví v Partickovi zvláštní a nelogické skutečnosti, až se dostane k přímé komunikaci s ním přes psací stroj apod. Patrick ovládá telekinezi a telepatii, někteří lidé z okolí hlavní hrdinky umírají ... Tento film je rozhodně zajímavým, nápaditým a atmosférickým horrorem. Celá atmosféra a první polovina je dosti nepříjemná, vleze divákovi pod kůži. Vytřeštěný pohled Patricka ležícího neustále na posteli a zdánlivě nereagujícího na žádný podnět se časem stává hrůzným sám o sobě. Film ale zabíjí zbytečně dlouhá stopáž, kdy se v druhé polovině již nic podstatného neděje a spousta scén by zde nemusela být. Vražd je málo, gore také (téměř mizivý počet několika scén ...). Časem jsem propadal nudě. Jinak ale musím zmínit docela slušnou a pěknou porci nahoty v počátku fimu a rozkuchání živé žáby skalpelem v přímém záběru ... Technicky je film precizně povedený, netvrdil bych o něm, že je to nějaký starý "b-flick" ... Spoustu lidí by možná zaujal, ale mne skutečně pak již dosti nudil. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, že tu (ani na IMDB) není uveden žánr "komedie". Pokud tento film byl skutečně myšlen vážně, pak jde o EPIC FAIL astronomických rozměrů, ale já si fakt myslím, že jde o velice zdařilou hororovou komedii s mile absurdní zápletkou (spolu s Tuckerem & Dalem a Čtyřmi lvy nejvtipnější film 45. MFF KV) ()

choze 

všechny recenze uživatele

V roce 1978, dva roky po hitové Carrie, vznikly hned dva filmy o mužských pacientech v kómatu, kteří ovládají telekinezi a terorizují tak okolí (plus sám de Palma se k telekinezi vrátil thrillerem Zuřivost). Australský Patrick je výrazně komornější než britský Dotek Medúsy, který několika scénami koketoval s katastrofickým filmem, a hrdina tu neovládá telekinezi od narození, ale rozvine se u něj až po upadnutí do kómatu, takže odpadá i flashbacková struktura Doteku - Patrick vlastně působí jako roztažení závěru Doteku na celovečerní stopáž. Pár scén skoro napínavých (třeba komunikace přes psací stroj), ucházející atmosféra, půvabná hrdinka a správně znepokojivý titulní komatózní podivín. A závěrečná lekačka a la Carrie. Druhý film thrillerového scenáristy Everetta De Roche a první z řady jeho spoluprací s režisérem Richardem Franklinem. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jen se smějte:) a můžete skončit jako: „Ed je zavřený a visí, prostě se usmaží ve vlastní šťávě.“ Tak pozor! … Patrick nikdy nespí !! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film vzniká ve stejném roce jako o poznání lepší Dotek Medusy. I tak mne příjemně potěšil zvláštní atmosférou, zajímavým obsazením - nepříjemná vrchní sestra, doktor s žabím ksichtem (a se žábami bude mít jisté dočinění) a téměř démonický Patrick (jak dokázal bez mrknutí celou dobu třeštit oči?) - a velmi doborou kamerou, která snímá z neobvyklých úhlů a všímá si detailů. Hned úvodní sexuální scéna je zajímavě snímána v odrazu skleněné koule. Pomalejší tempo - běžné pro 70.léta - asi nebude vyhovovat dnešnímu akčnímu divákovi, mě však film ani chvíli nenudil. Filmů o psychokinezi je celá řada, blíže než ke Carrie má tenhle k zmiňovanému Doteku. Zřejmě omezený rozpočet nedovolil filmařům velkolepé destruktivní scény, dokonce i gore efekty se nekonají (snad kromě mučení a kuchání žáby, což ale není trikové). Kupodivu to ani příliš nevadí, film je pojat v ryze psychologické rovině. Výborná hudba připomene italskou školu a ani nemusíte vědět, kdo ji složil. Psát o nahotě v době internetu je nošením sov do Atén, ovšem ve své době to bylo pro diváky jistě příjemné. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Něco tak neuvěřitelného se jen tak nevidí. A když si k tomu přidáte správnou atmosféru ve Velkém sále hotelu Thermal, je o zábavu postaráno. Mimochodem, konečné scéna je natolik geniální, že jsem už musel řvát smíchy. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hodně přesné hodnocení těchto 69%. Sám jsem dospěl ke stejnému číslu, které je v mé stupnici těsně na hranici čtyř hvězd. Kdyby film nebyl tak dlouhý, určitě bych tu jednu přihodil, protože začátek a první polovina jsou velmi dobré s jednou či dvěma skvělými lekačkami, no postupně už divák začíná vyhlížet závěr, který už je dost nemastný neslaný. Film má překvapivě dost slušnou atmosféru, takže kdo by neměl co sjet, tak klidně s chutí do Patricka. 69% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale jo celkem to šlo, Patrick je odpornej hajzl a má u sebe pěknou babu a navíc ovládá telekinezi, problém je že je v komatu, ale to je úplně jedno. Takový dnes již klišový příběh, který je ale rozhodně zajímavý a nejzajímavější na něm je hudba Briana Maye, která je geniální. Bohužel ale film postrádá větší drajv a je strašně roztahaný, proto dávám jen ty 3*, ale špatné to není. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Ve své době to musel být geniální snímek, ale i ve 21. století mě film docela děsil a zároveň i pobavil. Nikdy bych neřekl, že člověk v kómatu múže být tak nepříjemně strašidelný. Akorát si tvůrce mohl odpustit špatný konec. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento australský snímek se stal odrazovým můstkem pro úspěšného režiséra Richarda Franklina, pro kterého to byl první film se kterým dokázal prorazit do celého světa. Bezesporu se nejedná o čistokrevný hororový kousek, ale spíše psychothriller, který si za tu řadu let své existence získal pěknou řádku svých příznivců, ale i docela dost odpůrců. Především díky na tu dobu docela netradičnímu pojetí. Patrick se totiž po celou dobu pohybuje na pomyslném zobáčku vah, protože místy dokáže nevýslovně nudit, aby vzápětí doslova explodoval pořádnou dávkou akce, napětí a skutečně hutné hororové atmosféry. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zpočátku velmi dobře rozjetý film, s dobrou, napínavou a nápaditou psychologickou atmosférou se naneštěstí před svým závěrem trochu utopí v přetažené stopáži. Hodně zajímavá hlavní hrdinka. Váhám mezi třemi a čtyřmi. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Originálne, s chorou atmosférou, presakujúcou až do morku kostí a ešte chorejším ksichtom, ktorého sa nezbavíte, ani keď zavriete oči. No čo viac si priať? ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem viděl předělávku (ne remake) z roku 2013, která mě (právem) nadchla, a tak měl u mě "starý" Patrick hodně ztíženou startovací pozici. Ale pochybuju, že bych hodnotil jinak a můj zážitek z něj byl intenzivnější, kdybych novou verzi neviděl. O horroru ani sci-fi samozřejmě nemůže být řeč, dejme tomu mysteriózní thriller... no, slabší odvar mysteriózního thrilleru. A místy i slušná komedie, třeba Patrickův závěrečný posmrtný reflex je fakt hlína. Atmosférou mi film místy připomínal (stejně jako darkrobykovi) Medusa Touch, ale záživností za ním daleko zaostává. Třetí hvězda tak leda za zajímavý námět a Patrickův vytřeštěný xicht. ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu na vytřeštěný pohled ležícího pacienta a závěrečnou scénu. Navíc na tuto dobu výborně zpracované, ovšem publikum na MFF tento snímek spíše zesměšňovalo, což mi nepřipadalo zrovna fér. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

PATRICK IS WAITING FOR HIS HAND JOB. Komatoidný kamarát je nielen vražedne pochabý, ale má aj tendenciu na erekciu. Prečo vlastne napadlo tvorcov natočiť na takú chudučkú tému takmer dvojhodinový film, mi je záhadou. Odpíliť trištvrte hodinu a pridám minimálne jednu Polárku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Patrick“ je výborný film, který ukazuje, že béčko může být smysluplné, že to není jen akce, ale že to má hloubku a dobrou psychologii společně s dobrými postavami. Přesně to zde dostáváte se zápletkou, která je sice jednoduchá, ale velmi dobře podaná. O „Patrickovi“ jsem slyšel hodně před tím, než jsem ho zhlédnul, viděl jsem i remake, ale originální film mě rozhodně nezklamal a ani mi nepřišlo, že už za sebou má pěkný věk. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.39 - AUSTRÁLIE - Zručně natočené a po většinu času s funkčně silnou podmanivou atmosférou (což je přednost většiny australských hororů), ale nevyhne se to zbytečným místům a stejně jako u Her na cestách to není víc než mírně zestárlý průměr, který svůj námět nechce víc rozpracovat (třeba psychologicky). Pak by Patrick byl výraznější i hororovější, ale takhle sází jen na atmosféru, která sice je dobrá, ale nic navíc po ní nezůstane. Sedlo mi to ale víc, než remake, který má stejné vady a k tomu je ještě dost nudný. Z originálu si aspoň zapamatuji skvěle natočenou úvodní scénu či vracení se k motivům posmrtného reflexu žáby, ze kterého vzešla nejedna zajímavá, byť podáním rozporuplná scéna. Tu poslední jsem bral spíš jako projev zestárnutí díla než jako komedii, ale víc mě takhle "rozhodil" klasický hororový konec, který mě spolehlivě naštve vždy a všude. 3* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsi film co sa tyka telekinezy je genialna The Medusa Touch s Burtonom. Toto nebolo vyslovene spatne, len rezisersky nic moc - Richard Franklin natocil perfektny film Road Games 1981, este aj to Psycho 2 sa celkom dalo. Tu uz ale sa reziser dostal do vod siveho, sediveho priemeru - a z tychto vod je najtazsie vystupit. Skoda toho spackaneho zaveru, hlavne ked film divaka navnadi na fajnovu podivanu : 65 % ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Punc starého hororu se Patrickovi upřít nedá. Solidně se buduje atmosféra a celý námět je poměrně zajímavý. Nudnější pasáže a slabší scénář však film zanechávají v průměrných (nejen australských) vodách. ()

Reklama

Reklama