Reklama

Reklama

Most - Série 4

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2018, 7 h 48 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Thure Lindhardt, Mikael Birkkjær, Sarah Boberg, Julie Carlsen, Thomas W. Gabrielsson, Sandra Yi Sencindiver, Rafael Pettersson (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada dánsko-švédského seriálu Most začíná šokujícím případem vraždy, kdy je šéfka úřadu pro cizince ukamenována a zahrabána do země. Kdo mohl něco tak brutálního provést? A jaký k tomu mohl mít motiv? To se opět snaží zjistit dvojice detektivů – Švédka Saga Norénová a její dánský partner Henrik Sabroe. Kromě samotného spletitého případu pak série nabídne také celou řadu pozoruhodných linek. Především Saga, jedna z vůbec nejpopulárnějších a rozhodně nejsvéráznějších televizních vyšetřovatelek vůbec, se musí popasovat s celou řadou pro sebe nezvyklých úkolů, kdy je nucena začít uvažovat o mezilidských vztazích jinak než doposud... Scenáristka Camilla Ahlgrenová a scenárista Hans Rosenfeldt v diskuzi pro Britský filmový institut uvedli, že se jedná o poslední řadu mimořádně úspěšného seriálu, který se dočkal i několika remaků. Podle Rosenfeldta je jen velmi málo seriálů, jež si udržely vysokou úroveň i po odvysílání čtvrté řady. A právě tvůrci a tvůrkyně Mostu nechtějí být podle vlastních slov těmi, co jen nastavují úspěšný koncept. Ahlgrenová pak zdůrazňuje, že Most nebyl nikdy pouze kriminálním seriálem; pro tvůrce byla vždy důležitá současná společenská témata. Ve čtvrté řadě se tak řeší migrace, předsudky a také to, jestli a případně jak lze obcházet pravidla, která tváří v tvář konkrétním případům nefungují. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

anatheman

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím si, že se severským Parléřům podařilo vystavět Most na všechny čtyři pilíře, aniž by došlo ke zhroucení oblouků. Zkrátka další vynikající série a důstojné zakončení snad nejlepšího detektivního seriálu současnosti. I když jsme se dočkali osmi dílů namísto tradičních deseti, výsledkem byl velice komplikovaný příběh, ve kterém jsem se, přiznávám, trochu ztrácel. Každopádně vyprávění v závěrečných dílech vše přehledně poskládalo. To nemění nic na tom, že plánuji opětovné zhlédnutí (nejen) této série, neboť pro Most zkrátka platí, že je nejlepší jej přejít v kratším časovém horizontu. Sledování v delších intervalech může potrápit Vaši pozornost. Na závěr musím zmínit, že samotné zakončení seriálu v poslední epizodě bylo velice emotivní. Zároveň je třeba podotknout, že naši drahou Sagu snad nikdo nikdy nenahradí. I pro ostatní postavy platí, že by měly dávat příklad ostatním detektivkám. Jsou totiž výborně napsané a svojí hloubkou velice lákavé. Což odpovídá jak vyšetřujícím, tak vyšetřovaným. Henrik dle mého názoru představoval pro Sagu daleko lepšího parťáka, než jakým byl Martin. Jak Saga, tak i on měli tajuplnou minulost s psychickými problémy, a obě tyto skutečnosti zapříčinily, že jejich vzájemná interakce nepostrádala patřičnou jiskru. Ale musíme si k tomu pochopitelně přičíst, že on trpěl halucinacemi a ona Aspergerovým syndromem... Inu - výsledkem byly časté roztomilé momenty. ;-) Ale největší vzpomínka mi zkrátka zůstane na Sagu, která byla Sofií Helin ztvárněna naprosto přesvědčivě. Bude mi chybět... ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-5* po zkouknutí třetí a zatím poslední série můžu bez pochyb ohodnotit 5 hvězdičkami tento severský kriminální seriál. Výběr hlavních i vedlejších postav je výborný a jejich charaktery jsou důkladně vystiženy. Napětí se dá krájet a nedočkavě jsem se vždy těšil na další díl. K tomu všemu děj osvěžuje správná dávka "humoru", který vyplývá především z chování asociální Sagy. První série byla nečekané překvapení a další pokračování na ni navazuje velmi slušně. I když jsem měl párkrát námitky k logice chování postav v ději, tak si všechny série zaslouží plný počet hvězd. Doufám, že se ve 4. sérii už konečně objeví Martin ;-) ... a neobjevil, ale i tak to bylo napínavé do posledního konce. Pokud 4. sérii můžu brát podle všech indicií za konečnou, tak můžu ji označit za hezkou tečku za parádní kriminální sérií. Jediné co snad ji můžu vytknout je snad trošku přehnaná míra náhod, ale to jí rád odpustím a dávám za 5*[ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skončila 4. řada a jsem velice převelice smutná - nic tak dobrého asi už nikdy neuvidím. Platí, že Saga Norén je nepřekonatelná a geniální postava. Sofia Helin se v ní přímo převtělila. Ve spojení s Henrikem navíc vytvořili jímavý a výkonný pár, ještě že se Martina zbavila. :) Na léto jsem si jako poctu svému nejoblíbenějšímu seriálu naplánovala se na ten Öresundský most jet aspoň podívat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebyť špecifických postáv, ich hereckých výkonov vrátane, no hlavne rozuzlenia, zrejme by som sa k štvrtej hviezde neodhodlal. Prvá séria bola pecka. Toto ma až tak nebralo, aj keď sa opätovne vyšetruje séria vrážd, vzájomne prepojených, vyvolávajúcich zmätok v hlave diváka. Spokojný určite, nadšený ani omylom. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„OBA JSME PĚKNĚ V PRDELI, CO?“ ... „MYSLÍM, ŽE SE NÁM CELKEM DAŘILO, VZHLEDEM K NAŠIM PSYCHICKÝM POTÍŽÍM…“ /// Poldové Saga a Henrik řeší svoje problémy – Saga větší, protože smrdí v lochu za vraždu máti. Ale třeba... kurva, ten první díl má ale překvapivej konec! Kromě problémů je tady samozřejmě i případ. A zaplejtá se do něj čím dál víc osob. Někdo kladně, někdo míň a je tady celkem dost dětí. Ve čtvrtým díle (teprve? Nebo - už?) začíná bejt jasný, kam tenhle krimi propletenec směřuje. Zajímavý je, jak ty jejich osobní problémy táhnou celej seriál a vyšetřování je tady jakoby náhodou (říkám jakoby...). A jelikož se tentokrát propíraj spíš kostlivci z Henrikovi skříně, dojde k rozluštění jedný velký tajenky. Prostě paráda. A kdyby ses Sago chtěla vrátit, klidně zavolej... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se řekne „severská krimi“, vybavím si „MOST“. 2.) Münchhausenův syndrom? Neznám... 3.) Thx za titule ,, jaCUBE“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (155)

Reklama

Reklama