Reklama

Reklama

Modrá laguna

  • USA The Blue Lagoon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Slavný a ve své době skandální film, který těží z oblíbené robinsonské tematiky a nádherné přírody tichomořských ostrovů, je adaptací viktoriánského románu Henryho de Vere Stacpoolea. Vypráví romantický příběh, jehož hrdiny jsou dvě děti, Richard a Emmelina. Ty s lodním kuchařem Paddym Buttonem jako jediné přežijí ztroskotání zaoceánské lodi a zachrání se na opuštěném tichomořském ostrově, který se pro ně na dlouhé roky stane novým domovem. Starý námořník sice zemře, když na břehu najde vyplavený soudek s rumem a poněkud to přežene s ochutnáváním, ale předtím ještě naučí děti, jak na neobydleném ostrově přežít. Naštěstí jde o nádherný kout země, plný ovoce a obklopený mořem, bohatým na ryby. Roky plynou, malí trosečníci dospívají a jejich vztah se postupně mění v lásku, z níž se po čase narodí syn, který dostane po kuchaři Buttonovi jméno Paddy. Když však Richard objeví stopy po hostině lidojedů, kteří na ostrov přijeli ze sousedního ostrova, začne v něm zrát odhodlání ostrov kvůli bezpečí svých blízkých opustit... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (241)

Han22 

všechny recenze uživatele

Původní hodnocení z 16.2.2009: OK nostalgické hodnocení, objektivně to na to není, ale já ten film mám prostě rád od dětství, je to romantika s krásnými obrázky a dokonce jsem na to sbalil kdysi jednu holku, stačilo říct, že se mi to líbí :-) EDIT 2024: Modrou lagunu jsem naposledy viděl opravdu někde v dětství a čekal jsem, že si nad tím cynicky odplivnu, přece jen robinzonády ani romantika mě už moc neříkají. A ono prostě ne, on je to i po letech pěkný film. Příjemná hudba, krásná kamera zabírající úchvatnou přírodu, krásní herci. Samozřejmě je to naivní, ale v tom je to kouzlo. Dvojice trosečníků jsou naivní malé děti, navíc někde z 19. století, takže o světě moc neví, pletou si Boha s kamennou modlou, nechápou zlo, smrt, natož sex či mateřství. Příběh dvojici protáhne dětstvím, pubertou plnou hádek, objevováním sexu až po dospělost s rozdělením rolí a péčí o dítě. Jen si neumím představit ten návrat do tehdejší prudérní civilizace. Koukat se na křivky 14leté Shieldsové je trochu creepy a dnešní strážci morálky by šíleli, ale klobouk dolů jak všechny ty erotické a později mateřské scény zahrála; pro mě neznámý Atkins taky příliš nezaostává. Za mě i po letech solidní 4* a dobrodružný film roku 1980. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je takový povzdech z minulosti, kdy mám pocit, že jsem musel být hodně malý, když jsem tenhle snímek viděl, protože tenkrát jsem ani zdaleka nepochopil to, co ti dva prožívali a jak se museli smiřovat s nástrahami dospívání bez toho, aby jim někdo poradil. Celkově je to naivní, ale na druhou stranu mi příběh přijde tak příjemně uvolněný, nezkažený. ()

Reklama

xenopus 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo třináct, tak jsem z toho docela uchvával, teď, když jsem starší, rozumnější a méně nadržený :-), beru to jinak. Zajímavý příběh odehrávající se na pohádkové lokaci a na dobu vzniku slušná porce erotiky. No a to je vlastně všechno. A protože znám dobře Southpark: Peklo na Zemi, tak se nemohu ubránit smíchu z veselé příhody z natáčení, kterak si Brooke Shieldsová uprdla. :-) P.S.: Souběžně s tímto filmem se dá sledovat i fotbal. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Je snad jasné, že kvůli sobě jsem se na tenhle film nedíval. Ale budiž, nemusím přece furt čumět na mozkovýplachy o  zombiích, přízracích nebo psychokillerech. A chci být tentokrát i objektivní, protože i když je to film třeskutě naivní a hloupoučký, je zároveň i KRÁSNĚ naivní a hloupoučký. A jistě svého času potěšil nejedno dívčí i chlapecké romantické srdce. Samozřejmě že nám realistům je jasné, že ve skutečnosti by na ostrově vše probíhalo úplně jinak a určitě ne tak idylicky, ale nechme romantikům jejich bláhové fantazie. A přihlédněme i k roku vydání literární předlohy (1908). A v dnešní době nám nezbývá než žasnout, že ještě relativně nedávno se mohl nějaký režisér odvážit nechat ve filmu pro mládež pobíhat polonahou nezletilou lolitku, dneska by něco takového okamžitě vyvolalo hysterické obviňování z pedofilie a dost možná že i žalobu a kriminál. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapen jaké nízké hodnocení si tento podle mě až legendární film drží. Je pravda, že k tomuto tématu ztroskotání a přežívání v divočině či už na opuštěným ostrově, jsem odjakživa tíhnul více, než k jiným žánrům. Ale že by zrovna Blue lagoon byla vnímaná veřejností, jako podprůměrný snímek, to by mě nenapadlo ani ve snu. Je to pro mě překvapivé zjištění a připadám si teď trochu jako blb, když tu jako jeden z mála hodnotím 4mi hvězdami. Je pravda, že se na ostrově nic moc neděje, krom záhadných bubnů někde v dálce jungle. Jako studijní pomůcka vás taktéž nemnoho naučí, ale laguna je nádherná a o to tady jde. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (20)

  • Brooke Shields byla první herečkou, která se dočkala ocenění Zlatou malinou v kategorii nejhorší herečka. (Terva)
  • Původní dablérka Brooke Shields si zlomila záda a nahradila ji žena, která byla původně najata k trénování delfínů. Měla však tu správnou postavu, proto zastupovala Brooke ve scénách obsahujících nahoru. (HappySmile)

Reklama

Reklama