Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (1 382)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"No triks Irish..., no triks..." Paul Greengras sa vrátil presne tam, kde mu to sedí najviac. Po nie úplne presvedčivej Zelenej zóne skúsil opäť svojský realistický, miestami až dokumentárny prístup, ktorý filmom podľa skutočnej udalosti svedčí najviac. Téma somálskych pirátov sa v poslednej dobe objavuje často, preto bolo iba otázkou času, kto s filmom na túto tému príde ako prvý. Úvod diváka zbytočne nenaťahuje, už po pár minútach sme na lodi a T.Hanks vydáva bezpečnostné opatrenia. Od momentu keď Hanks prvýkrát zaregistruje somálske člny na monitore je film doslova adrenalínový. Všetko to manévrovanie, preťažovanie motorov nákladnej lode, prestrihy na odhodlaných somálčanov a ich pokusy dostať sa na loď, to sú najsilnešie momenty filmu. Lámaná angličtina vychudnutého somálskeho kapitána Museho dodáva filmu tu správnu iskru, ktorú dabing dokonale zabije. Práve na jeho postave stojí film rovnako pevne ako na postave kapitána Phillipsa. Tempo paradoxne trochu opadlo s príchodom vojnovej lode a navy seals. Na môj vkus im bolo venované priveľa času a práve na ich úkor by som film trochu skrátil. Skrátením o nejakých 10 minút by bol film určite hutnejší a dynamickejší, ale napriek tomu dávam plný počet. Ten emocionálne silný záver s vyčerpaným Hanksom ma presvedčil. Dúfam, že na Oskaroch nejaké sošky pozbiera, možno aj tú najcennejšiu. Šanca je veľká. Videné v kine. 90%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $107,100,855Tržby Celosvetovo $218,791,811Tržby za predaj Blu-ray v USA $12,601,557Tržby za predaj DVD v USA $18,389,138║ veru Paul Greengrass je len jeden a toto je jeho šálka kávy a v tomto polodokumentárnom "kamerovo roztrasenom" štýle je jedinečný a nenahraditeľný, opäť nám ponúka nervy drásajúci príbeh odohrávajúci sa na hrane zlomu, keď stále tápame čo sa stane v ďalšom zábere, scénke, Tom Hanks potvrdzuje že v rukách výborného filmára sa stáva aj jeho výkon pre filmového fanúšika opäť srdcu ľahodiaci a veru to čo predvedie pre dej úžasne zaváži, ďalej kamera, strih, samotná výpravnosť, či nasadenie armády berie dych ako obratne si režisér zo všetkým týmto dejovým nasadením počína, takže ďalší silný zážitok roka 2013 /videl v kine: 100%/ __moja recenzia ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Piráti z Adenského zálivu: Prokletí Foresta Gumpa je prý napínavým, dobrodružným, akčním krimi. Jako ne, že by ten hrdinný kapitán Korkorán nebyl frajer! Ono vydržet dva dny ve vzduchotěsné kabině se čtyřmi zpocenými nouplisáky, co vám mávají nervózně před xichtem ákáčtyřicetsedmičkami, aniž by měl jeden bednu banánů na uklidnění, to je skutečně čichově vyčerpávající výkon. Takže to máme hodinu stříkající lodi, hodinu konejšení opálených vychrtlíků a čtrnáct minut Nejvysíls, co tahají Tomáše z opičího výběhu. Kapku jsem se nudil. Navíc, ten punc toho, že je to podle skutečných událostí, donutí člověka ke škodolibému úsměvu! Když nákladní lodi svítí na displeji velkým červeným "POZOR! U SOMÁLSKA JSOU PIRÁTI!!!!", je lepší vykešovat šest mega za unesenou kocábku, než vysmahnout pár desítek tisíc za ozbrojenou ochranku. HAHA! Podle toho, kolik už tam toho ti piráti pounášeli, musí být Somálsko těžce za vodou. To mi připomnělo jednu historku, taky podle skutečných události. Jednou šli dva Američané takhle k večeru v Somálsku po břehu řeky a na druhé straně žral Somálce krokodýl, už jen hlava mu čouhala z tlamy, a jeden povídá druhému: "Vole, všude se povídá, jaká je to Somálsko chudá země, a kdejaký negr tu má spacák LaCoste!". ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Billy Ray / Predloha: A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, Dangerous Days at Sea - Richard Phillips, Stephan Talty | Hudba: Henry Jackman | Produkcia: Michael De Luca, Dana Brunetti, Scott Rudin | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger Street Productions | Rozpočet: 55 miliónov $ | Tržby: 146,082,000 $ || Miestami dychvyrážajúci počin, hlavne vďaka faktu, že podobných filmov tu ešte nebolo. Tematika filmu je mi dosť vzdialená, a tak by som bol uvítal objemnú pasáž venovanú prehĺbeniu znalostí v problematike Somálskej politiky a sociálneho stavu, a tiež pirátstva všeobecne. Mohlo to s danými ingredienciami dať filmu úplne iný rozmer, predpokladám hlavne emočný. Dá sa tým vlastne povedať, že keby film neprenasledoval otrocky autobiografický uhol pohľadu Richarda Phillipsa, mohla to byť i dejovo/emocionálne podmaňujúca záležitosť. Takto je to skôr akčná majstrovina z dielne Greengrassa, a herecký koncert Hanksa, ktorý síce ku koncu v divákovi slzy vyvolává vďaka svôjmu umu, ale daná slza kápnuť jednoducho nemôže. Na to je ten film až príliž sterilný. 78% | Cinestar Černý Most - sál 6, Praha, 2D EN DTS, 12.11.2013 | ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Že jsou filmy podle skutečné události značně přikrášleny o dramatické scenérie a epické wtf momenty, to je známá věc. Zrovna dneska jsem taktéž prožil nevídaný příběh; vyšel jsem z hospody, přešel dvě křižovatky a došel domů. Chytil-li by se tohoto epického příběhu nějaký populární režisér, vypadal by snímek následovně: tajemný muž v černém kabátě vyšel z budovy, plný síly a pozitivní energie. Neohroženě se porozhlédl po okolí a střídmými kroky se vydal vstříc svému osudu. Na rohu páté a Evňů ho přepadli čtyři podezřele vypadající mimozemšťané, kteří mu sdělili, že proroctví alternativních Římanů je skutečné. Muž se zděšením o své nejbližší vyskočil z létajícího příboru a po cestě zabil pár emzáků, aby mohl s elegancí sobě vlastní dopadnout na batmotorku a laserovými děly rozbít několik pancéřových měst. Když zničil čtyři desítky armád a kouzelný štít bestiálního šílence doktora Hrůzošvába, dorazil ke svatému grálu a rozhodl se, že na to sere a jde domů. Nesmíte to tak žrát a věřit těm mystifikářům každou pihu. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Únos lodi Maersk Alabama znamenal první zdařilý útok pirátů na plavidlo pod americkou vlajkou po téměř dvou staletích. Poslední takové incidenty se odehrály v letech 1815-1821. (Jozka7)
  • Žiadny zo somálskych hercov vo filme nikdy predtým nehral. Štyria somálski herci boli vybraní podľa riaditeľky kastingu Debbie DeLisi, pretože to boli tí „vyvolení zo skupiny, ktorá na kastingu vyčnievala“. (Arsenal83)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama