Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stačí jedna malá lež a nic už nebude jako dřív... Čtyřicátník Lucas má za sebou rozvod a pracovní přeložení z postu učitele na vychovatele ve školce. Ale postupně se začíná upínat k optimistickým vyhlídkám, navíc má své dlouholeté přátele a v komunitě rodného maloměsta je oblíbený. Stačí ale jedna malá lež a vše začne brát za své. Kamarádství náhle nahlodává nejistota a zneklidnění, ale nikdo jakoby ani nechtěl slyšet Lucasovu verzi. Prohlubující se nedůvěra eskaluje do otevřené agresivity, ale Lucas se nehodlá vzdát a jde hlavou proti zdi. Intenzivně gradující drama naplňuje diváky svíravým napětím, zatímco bez příliš okatých schémat vykresluje nemilosrdnou štvanici na nevinného člověka, ale i jeho urputný boj za svou důstojnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 764)

chevronman 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný příběh o tom jak jedna lež může jednomu člověku zničit život v malém městě, kde jsou všichni (i učitelé!) skálopevně přesvědčeni o tom, že děti ve školce nelžou, ačkoli by takový učitel v MŠ měl vědět, že tyto děti lžou nejvíce, ačkoli nevědomky. Už dlouho mě žádný film nepřikoval k pohovce tak jako tento. ()

Shanyo 

všechny recenze uživatele

Celý tento príbeh mi pripadal veľmi nadnesený a nereálny. Malá mrcha povie jednu vetu, na základe ktorej rozpúta peklo pre hlavného hrdinu. Neskôr síce niekoľkokrát tvrdí že si to vymyslela, ale to už nikto do úvahy neberie. Neverím že by psychológ takým idiotským spôsobom podsúval dieťaťu čo má povedať. Neverím že by nikoho nenapadlo, že to decko má staršieho brata v puberte ktorý si po pravidelnej onanii mohol zabudnúť schovať pornočasopis. Neverím že by sa všetci chovali tak zjednodušene a idiotsky. Neverím že by po tom všetkom chcel Lucas zostať žiť medzi nimi. Prekvapuje ma to vysoké hodnotenie. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, nic víc, ale i nic míň. Prostě dobrý film, který je dobré vidět. A navíc je docela dobré, že je to i poučné. A je dobré vědět, kam se ten svět řítí... ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený brutální psychologický thriller. Nevím, jestli jsem někdy viděl misanthropičtější film. Dokonalé vystižení zbabělosti, stádnosti a agresivity lidské smečky. Člověk, to zní hrdě! Skvěle civilním, skoro polodokumentárním způsobem nasnímáno, vynikající Mikkelsen a představitelka tý holky. Pečlivá dramaturgie. Skláním se před syrovou poctivostí severských tvůrců. ()

igi008 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce vykreslenie tejto problematiky v tomto kvalitnom snímku. Film robí presne to čo má a vyvoláva v divákovi pocit bezmocnosti a nespravodlivosti aký prežíva i hlavný hrdina príbehu. Dielo je zamerané predovšetkým na spoločenský problém, preto neovplýva veľkým počtom postáv či špeciálnych efektov, ale to len dokazuje to, že na kvalitný snímok stačí hlboká myšlienka, ktorej sekunduje solídna réžia a kamera. Mads Mikkelsen výborne zvládol svoju hlavnú úlohu a snímok ako celok zanecháva hlbokú emóciu v divákovi. Koho zaujal tento film, určite ocení aj vynikajúci estónsky snímok Klass (Zkažená mládež). ()

simonman 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler. Že by se toto mohlo stát? To nikdo netušil! Jak originální a osvícené téma! Hovno, Majere, hovno. Podle mě pan Vinterberg používá zaručeně "provokativní" šablony ke zmnožování zlaťáků, to je cíl a modla. A proč ne? Vždyť je to tak jednoduché. Třeba: Otče! Tys mě v dětství znásilnil! Hmm, to je geniální, hmm, hmm, fakt drsné a nečekané, hmm, to si zaslouží uznání, Oskara a volňáska na mašinku v Shopping parku. (Teď mluvím o výplodu "Rodinná oslava") Copak jsem to jenom já, kdo má dojem, že přesně tohle je schopen napsat úplně každý, kdo umí poskládat slova do vět? Akorát musí mít tu drzost vzít to, co je každému duševně zdravému člověku jasné a udělat z toho "šokující " film. Hmm, když dítě někoho obviní ze znásilnění, to je drsné a nečekané, hmm, to si zaslouží uznání, Oskara a Nobelovu cenu za objev, kterému není v světě rovno, protože když pětileté dítě někoho obviní ze zneužití, tak se ten člověk z toho obvinění těžko dostává! No nekecej! To je geniální, hmm, hmm, tohle by fakt nikoho nenapadlo! Ano, ano, někteří lidé jsou hlupáci, když se při psaní snaží vymýšlet nové zápletky. Je to zbytečné. Ono stačí sesmolit "kontroverzní" blábol a světový úspěch je na světě :-) Za mě osobně tedy: Vinterberg maj eees! ()

milanista 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu netřeba mnoho psát. Bohužel smutná realita, která v mnoha případech dohnala obviněné k sebevraždě, aniž by se opravdu provinil. Jen nedokázal snést hambu a linčování... Tento případ je mistrovsky zasazen do malého městečka, kde se vlastně všichni znají. Brilantně natočeno, skvělé herecké výkony. Jen mi tam chyběl pohovor s ředitelkou po tom všem... A prosím sledovat originál, dabing v TV je mnohdy příšerný! ()

InaS 

všechny recenze uživatele

Téma poslední dobou dost propírané a velmi ožehavé... Film s rozhodně skvělými hereckými výkony jak od hlavního hrdiny tak od např. Klárky (A. Wedderkopp). Film byl velmi dobrý, ale pár věcí mě deptalo a to sice to (SPOILER), (1.) že učitelka Greta (nebo jak) hned všem rozkecá co jí napovídala uražená, malá a řekla bych lehce opožděná holčička, ale Lukasovi ani přibližně neřekne co jí řekla. (2.) Všichni se mají zeptat dětí jestli je nebolí hlava a nemívají noční můry... Jestli ano - okamžitě nahlásit! Vaše dítě bylo zneužito a znásilněno!... Jako vážně? Tak to jsem znásilňovaná tak obden a to tak že sadomaso. No a do třetice (3.) - nechápu jak tam Lukas mohl zůstat bydlet po tom všem? Dokážu pochopit, že dokola opakovaná nepravda se (někdy) postupně stane faktem a že ho i blízci přátelé odvrhli na základě jednoho nedorozumění, protože upřímně dnes si nemůžete být jisti ani tím, že vaše babča nemá ve sklepě svázanýho pošťáka. A jsem si vědomá toho, že bych pravděpodobně někoho na základě tohohle nedorozumění byla schopná vykuchat. Ale ty tři body mi vadily. Jinak film URČITĚ STOJÍ ZA SHLÉDNUTÍ! ()

Hide23 

všechny recenze uživatele

Co dokáže na malém dánském městečku vytvořit jedna malá dětská pomluva...nebo spíš, co z ní dokázali dánští filmaři vymáčknout, je dech beroucí, instantní, mrazivá, nádherná podívaná. Smekám svůj pomyslný klobouk před tímto majstrštykem ze skandinávské kuchyně. Vinterberg mi po tisíci a jedné americké vymejvárně znovu připomněl, co vlastně dokáže film a věřte nepotřeboval k tomu jedinej speciální efekt....Jasnejch pět!...uff to byla pecka ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

"Hon" - nie na veľkonočné vajcia, ale jedného učiteľa materskej škôlky. Dych berúca dánska dráma, ktorá vás bude držať v napätí až do úplného konca. Skvelý herecký výkon Mads Mikkelsena, výborná réžia a strih. Napriek pokojnému priebehu, takmer absentujúcim scénam násilia, žiadnym prvoplánovým hollywoodskym zvratom a srdervúcej hudbe sa vám režisér takmer vôbec nedovolí nadýchnuť. A celý film rozmýšľate - je toto vôbec možné, prečo nikto nič neurobí?! Mám tam ísť ja a zakričať - "Haló, spamätajte sa, načisto vám preskočilo?!" ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Vlastně nejde ani tak o ten film samotný, jako o téma, které nastoluje. Dítě neschopné domyslet důsledky zdánlivě banální věty, jíž vlastně ani nic nechce říct. Pedagogický / psychologický pracovník, který si z neurčitých útržků vykonstruuje příběh o sexuálním zneužívání. Rodiče, kteří odmítají věřit přiznání dítěte a přesvědčí jej i sebe o tom, že dítě vytěsňuje negativní zážitky z paměti. Vesnice, která vytvořením negativního milieu vlastně dovede další děti k vyřčení stejného obvinění, což nakonec paradoxně umožní případ vyřešit. Scénáristická konstrukce? Ano, může to tak vypadat, kdyby se přesně stejný případ nestal před pár měsíci i u nás. Bohužel v našem případě zakončený sebevraždou dotyčného. Koho ale vlastně vinit? Dítě, které nechtěně spustilo lavinu událostí? Pedagogického / psychologického pracovníka, který dělal svou práci? Rodiče, kteří chrání svoje dítě? Nebo uplatnit kolektivní vinu na celou vesnici neschopnou abstrahovat emoce od racia? Kolikrát jsme ale v minulosti podobné uplatnění kolektivní viny viděli a kam to nakonec vedlo... ()

asmodias33 

všechny recenze uživatele

Hlavny hrdina předvedl užásnou hereckou show, supr fim, originalní téma, perfektni kamera, supr scenař, supr myšlenka filmu, herec nejlepší. Takovejch filmu je fakt málo, klobou dole před rejžou jež vymyslel film, který nemá fakt obdoby. Film u kterého nezustanete chladni. Budete mít zlost, nenávist jak je toto vůbec možné. Každopadně nejlepší film za poslednich 10 let ()

Peyio 

všechny recenze uživatele

Ak sa v malom dánskom mestečku, kde život plynie skutočne veeeľmi pomaly stane takáto udalosť pre všetkých sa stávate uchýlom, zvrhlým pedofilom a pod. Jednoducho deti neklamú takže proti nespravodlivosti, ktorá je spôsobená detskou lžou sa nedá dôveryhodne bojovať... Mads by o tom vedel hovoriť a mučeníka hrá naozaj parádne tiež by som vyzdvihol výkon malej Annike, kt. bola desivá. Dostal som zabrať a musel som to chvíľu(asi aj dlhšie) predýchať, záver(obchod, kostol a ukončenie poľovačkou) ma dostali... ()

Mr.Dude 

všechny recenze uživatele

Velmi chladný film o tom, jak výmysl malé nechápající holčičky dokáže zničit život člověka. Já doslova trpěl za hlavní postavu. Ostatní postavy, bych pověsil za koule do průvanu za nepodložené důkazy, které by svědčily proti hlavnímu představiteli. Hlavní otázkou filmu je, jak byste se zachovali jako rodič Vy? Těžko říct...... ()

jiri.juricek 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí drama, které se Vám zaryje pod kůži. Mads Mikkelsen je úžasný herec a do role dává všechno. Atmosféra filmu je hodně napjatá, až do konce. Film si bere na paškál hodně citlivé téma a je vidět jak se slušný člověk může stát za jeden den zrůdou. 5 hvězd, nemám co bych vytknul. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Taková "Nevinnost" po dánsku - bez té Hřebejkovy jakože emocionality-na city. Děti lžou - a umí bejt pěkný hajzlové. ()

caj2014 

všechny recenze uživatele

Hlboká sonda do ľudskej povrchnosti ... toto prežívame dennodenne. Film s ťažkou témou ... neveril by som, že niekto dokáže krsliť ľudské duše tak realisticky !!! Vynimočná práca ! ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama