Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2000 vypukla v severofrancúzskej obci Outreau aféra pohlavného zneužívania detí. Osemnásť osôb bolo obžalovaných a medzi nimi i hlavný hrdina filmu Guilty Alain Marecaux, do ktorého domu polícia vpadla v skorých ranných hodinách. Alain strávil vo väzení tri roky a neustále sa snažil presvedčiť sudcu, že nič nespravil. Postupne prišiel o všetko: manželku, deti, prácu... Niekoľkokrát sa pokúsil o samovraždu. Obrat v jeho živote nastal, keď matka zneužívaných detí priznala, že klamala a za pedofilov označila prakticky každého, kto sa jej znepáčil. Súd veril deťom a spôsobil tak najväčšiu justičnú katastrofu v dejinách Francúzska. (sochoking)

(více)

Recenze (120)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si spoluprožila hrůzu nevinných spáčů z probuzení do noční můry a seznámila se s útulným prostředím vazby, vlídným zacházením policistů i profesionalitou soudce, zapáleného pro spravedlnost, abych si vyslechla vznesená obvinění na základě sprostých lží a pochybných důkazů a pozorovala reakce nevinných... až laboratorní práce, řekla bych. Jsem v šoku - z naprosto věrohodné, šílené, strhující atmosféry (a vynikajícího výkonu P. Torretona!), mapující utrpení obyčejného, bezúhonného muže, vydaného na pospas prohnilému soudnictví díky šíleným obviněním jedné odporné pijavice na sociálním systému, kterou měli po dokončení zvláštní školy, ó pardón, teď již základní, abych snad nikoho nediskriminovala, neprodleně sterilizovat, a snad ještě odpornějšího kariéristy, jenž měl být ihned po procesu zbaven svéprávnosti, třeba by to odradilo některé z dlouhé řady čekatelů na úspěch přes mrtvoly... Dál už nemám slov. Zalkla bych se vzteky. Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Až neuveriteľné, že to nie je len film, že sa to naozaj stalo a odohralo. Že mnohí nevinní ľudia prišli o všetko čo mali kvôli obvineniam, ktoré neboli podložené dôkazmi, kvôli vyšetrovateľom ktorí laxne pristúpili k svojej práce, kvôli systému ktroý to vôbec umožnil. Smutný príbeh o Alainovi, ktorý v jednom okamžiku stratil všetko, na čom mu tak záležalo. ***/**** ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Filmový rok 2022 jsem "otevřel" polským filmem 25 let neviny (leden), "uzavírám" ho francouzským snímkem Présumé coupable (listopad), tyto filmy dávám do souvislosti, jelikož za oběma ve mně zůstává a nadlouho zůstane tatáž pachuť (znásobená tím, že oba příběhy mají naneštěstí oporu v reálných soudních případech, jinými slovy: takhle nějak se to fakt stalo!) ze skandálního, životy ničícího pochybení (de facto zlovůle) vyšetřovatelů, prokurátorů a soudců. Silné téma, solidní zpracování, potřebné filmy (pro potřeby zocelení fungování státu práva a spravedlnosti je nutné prve poznat jeho současná slabá místa). 80 % ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Už sa vám niekedy stalo, že sa vám pri pozeraní filmu rozum zastavil? Mne sa to stalo pri sledovaní tohoto. V záverečných asi desiatich minútach filmu som vážne mala problém ho chvíľu znova nakopnúť do normálu...je niečo takéto možné? Vyzerá to tak, že hej...opäť raz niečo o mojich "obľúbených" systémoch a ich obetiach. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hrozná představa, že se to může stát komukoli. Nejen ve Francii. Alain postupem času přijde o děti, o manželku, matku, dům a všechny peníze. Zůstane z něho troska na pokraji smrti. Proč? Protože ho jedna opálenější žena a její povedený synek obvinili ze sexuálního zneužívání dětí. Nikoho nezajímalo, že je nevinen, nikdo po tom vlastně ani nepátral. Policie, vyšetřovatel, soudce. Poradili mu jen, aby raději nevycházel z cely, protože podobní zločinci jsou v base v ohrožení života. Strašný film, natočený podle skutečnosti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Písnička, která hraje při oslavě nového roku, je „Samba De Janeiro“ od Bellini. (Duoscop)
  • Philippe Torreton zhubl 27 kilogramů, aby ztělesnil Alaina Marécauxe vyhublého po 98 dnech hladovky. (bianci)
  • Film je věrnou adaptací knihy „Chronique de mon erreur judiciaire“ od Alaina Marécauxe, která byla vydána v květnu 2005. (bianci)

Reklama

Reklama