Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Zase trochu jiný pohled na Vietnam. Film je, po úvodních minutách zasvěcených drobnému představení osazení čety a kusém přešlapování na místě, jedna velkolepá řezničina ve jménu dobytí bezvýznamného kopce. Postavy jsou tu skutečně poměrně dost anonymní a málo prokreslené, ale nebál bych se tipovat, že je to úmyslem. Zapadá to totiž do celé koláže filmu, kdy voják je jen ono maso do mlýnku. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů o válce ve Vietnamu. 101. výsadková divize, která se proslavila ve druhé světové válce, bojuje o kopec 937 celých 10 dní s velkými ztrátami a po 11 srážkách ho nakonec dobíjí. Na svoji dobu skvěle natočené bitevní scény, obzvlášť nálety bombardérů byly působivé. Velice se mi líbilo, jak realisticky je to natočené, když se jednotka probojovávala na kopec ve všech těch sračkách. Určitě toto dílo stojí za shlédnutí. ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Haburger Hill sa mi od začiatku javil zaujímavý.Obsadenie bolo obstojné, vojnové filmy sú mojou srdcovkou a Don Cheadle si ma získal už dávno. Jediné čo moc nemusím je konflikt USA vs Vietnam. Ako si je pre mňa po filmovej stránke nezáživný. S náderjou púšťam tento kopec Hamburgeru, že práve on to zmení. Nezmenil, ešte podkopal moje presvedčenie, že tento konflikt nepatrí medzi moje best and favourite. Od začiatku ma to nudilo, ani nie že nudilo ako miatlo, vôbec som nevedel kto je Danny, Frant a zvyšný nováčikovia. CHeadle bol len postavou v dave, ešte jeho hviezda nevyšla. Podstatne ani moc nešlo o vojnový konflikt, no jasné bojovali alebo nebolo to o tom, bolo to o nudných prázdnych rozhovoroch. O presvedčovaní sa, že z prdele sveta sa všetci dostaneme s úsmevom na perách, dáme si steak a kúpime Camaro. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka je jedním z nejfrekventovanějších témat americké kinematografie a na svém kontě má spoustu slavných, ba legendárních titulů. Hamburger Hill se jim ani zdaleka vyrovnat nemůže, na režisérské židli neseděl nikdo z těch, které masa filmových fanoušků pokládá za záruku kvalitní podívané, a ani mezi herci se neobjevují žádná zvučná jména. Rozpočet nebyl na poměry žánru nijak oslnivý a vůbec nic nedávalo předpoklad, že vznikne víc než tuctový film s profláknutým tématem. První třetina snímku opravdu předvádí jen to, co jsme už mnohokrát viděli. Ale jak se vojáci dostávají stále hlouběji do džungle a především jak pomalu stoupají po stále příkřejším svahu a jak se každou hodinu zvyšuje odpor odhodlaného protivníka, stále zřetelněji se objevují hlavní přednosti filmu. Realističnost a autenticita. Vysílení vojáci, které bombardují kapky tropického lijáku i palba nepřítele, tuny bláta, neschůdnost terénu, kde je vám houby platná těžká technika, krev, pot, špína, strach a zoufalství. Urputnost se střetává s urputností, síla drtí sílu. Zajímavý je ideologický rámec, ve kterém se Hamburger Hill pohybuje. Film má na první pohled protiválečný charakter, když zobrazuje hrůzy války a umírání. Zároveň ale sice nevtíravě, ale zřetelně hraje na city amerického vlastenectví. Armáda je společenství, kde se stírají rasové a třídní rozdíly, tmel, ze kterého vzniká skutečný národ. Zatímco tady se umírá za americké ideály, tam doma se vesele demonstruje, fetuje a smilní. Za naše daně a za naši krev. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Během natáčení byl před očima štábu a herců zabit elektřinou jeden z elektrikářů, pracujících na filmu. Celá událost ohrozila zbytek natáčení, ale nakonec se film podařilo úspěšně dokončit. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama