Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi jeden z mých nejoblíbenější filmů s Louisem. Skvělý dabing Františka Filipovského už mě nijak nepřekvapuje. Ale tenhle námět, ta hudba, Louisova šílenost. Je to jako vždycky trhlé, s trochou nadsázky. Některé scény jsou extrémně vtipné. Tohle je dnes už klasika, která se prostě musí vidět! ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale tento film má jako jeden z mála Funésových přes osmdesát procent, a zrovna ten mi nesedl. Nevím proč, asi proto, že oproti jiným filmům je tento trochu jiný. Ale že bych se nezasmál, to ne, Louis je jako vždy skvělý, nicméně Pošetilost nepatří k mým oblíbeným titulům od krále francouzské komedie. Ve středověkém prostředí podle mě se objevilo trochu méně vtipů, než jsem jinak od Funése zvyklý. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jemný průsečík mezi dobrodružnou romantikou ala Angelika a de Funésovými bláznivinami. Funés zde hraje ministra, který přijde o všechno a tak intrikuje jako ďas, aby vše získal zpět. Jeho scény jsou geniální, navíc má film slušnou výpravu a pár pěkných dobrodružných scén (býci, útěk z otroctví). Bohužel to shazuje Yves Montand, který jako lidový sluha je solidní, ale roli milovníka ve svých 50 letech neuhraje ani omylem. A je to na můj vkus trošku moc dlouhé. Závěr je ovšem geniální :-) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Páni, žasnu, že jsem tento skvostný snímek s Louisem de Funèsem opět s úžasným hlasem F. Filipovského (u čehož mě vždy mrzí, že bohužel už nenadaboval film Zelňačka, což je úžasný film, ale bez dabingu Filipovského ztrácí na úžasnosti) neviděla už dříve. Ale myslím si, že mě dostal ještě víc, než by se mi líbil, kdybych ho viděla třeba o let dříve. K filmům s tímto Panem Hercem se v podstatě nedá co dodat, protože jsou dokonalé, spousta skvělých scének, frků apod. Co mě nejvíce pobavilo? Scénka, kdy si jako žena otočil krinolínu, aby prošel uličkou? Možná, ale bylo jich tolik, že těžko vyberu. A nejlepší hláška? Ta kdy Salust vydává prapodivné zvuky při zjištění, že královna není v pokoji s Blasem. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Pošetilost mocných měla ve své době výrazně větší úspěch než další de Funèsovy filmy. Ve Francii ji ve stejném roce překonaly pouze filmy Bažanti (1971) a Umřít na lásku (1970). (argenson)
  • Filmaře během natáčení do značné míry trápilo počasí. Po vlně dešťů, které už tak dost zkomplikovaly natáčení, se zazelenala španělská poušť Tabernas. Tu ale štáb potřeboval mít vyprahlou. Filmaři proto povolali místní, aby jednotlivé trsy trávy vytrhali ze země. Nezvyklá zima, podle místních první taková po alespoň půlstoletí, zase potrápila filmaře během květnového natáčení ve středověkém komplexu paláců v Alhambře. Zahrady tam nebyly rozkvetlé jako obyčejně a štáb si musel vypomoct hromadami umělých květin. (Komiks)

Reklama

Reklama