Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková lehoulince nadprůměrná Funèsovka. Nechybí svižné tempo ani naprosto bláznivý děj, který mě bohužel moc nebavil. Louis si roli chamtivého Dona Sallustea evidentně vychutnává. Přesto se nejedná o humor přesně podle mého gusta. Několik momentek ovšem okouzlilo i mě. Rozhodně není na škodu si nějakou tu Funèsovku občas pustit. Pokud však budete vybírat, tak doporučuji sáhnout spíše po jiné. Tahle je vhodná opravdu pouze pro ty největší z největších fajnšmekrů. Pokud Funèse platonicky nemilujete, tak budete nejspíš zklamáni. Slabé 2 *. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi jeden z mých nejoblíbenější filmů s Louisem. Skvělý dabing Františka Filipovského už mě nijak nepřekvapuje. Ale tenhle námět, ta hudba, Louisova šílenost. Je to jako vždycky trhlé, s trochou nadsázky. Některé scény jsou extrémně vtipné. Tohle je dnes už klasika, která se prostě musí vidět! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Daně, smrt a hyperaktivita de Funèse. To jsou jistoty, stejně jako skutečnost, že nostalgie živí iluze. Nyní vystoupila hudba Michela Polnareffa, které nedělá problém skákat mezi romantickým pianem a westernovými melodiemi a myšlenka, že by se do role vůbec ne špatného Montanda báječně hodil Belmondo. Napravil by se tak rest, že se s Louisem před kamerou nikdy nepotkali.. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už od dětství několikrát a vždycky bavilo. Svůj vliv má zcela bez pochyb i vynikající český dabing, a to  nejen v podání nedostižného Františka Filipovského, ale třeba Josefa Langmilera, Petra Štěpánka Miroslava Moravce a mnoha dalších hvězd českého dabingu své doby. V mých očích pak všech dob, a i proto mám tyto filmové návraty moc rád.  Pošetilost mocných pak navíc není žádným malým  dílkem, ale nákladnou podívanou, kde jen za výdaje na kostýmy by se dal natočit nějaký menší film.  A je-li skvělá výprava doprovázena dokonalým příběhem či v tomto případě vycizelovanou komedií s perfektně vypointovanými gagy, je o úspěchu předem rozhodnuto a naštěstí neplatí Sallustova slova o královně: "Je moc krásná, ale úplně blbá" ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Není potřeba říkat, že Louis De Funès si tradičně „ukradl“ celý film pro sebe. A jeho výkon je opět brilantní (umocněno parádním Filipovského dabingem), herec srší energií a charisma z něj sálá jako horko z rozpálené trouby. I když scénář rozhodně nepatří do zlatého fondu kinematografie, není v něm hluchých míst a pořád je čemu se smát. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Pošetilost mocných měla ve své době výrazně větší úspěch než další de Funèsovy filmy. Ve Francii ji ve stejném roce překonaly pouze filmy Bažanti (1971) a Umřít na lásku (1970). (argenson)
  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)

Reklama

Reklama