Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Není potřeba říkat, že Louis De Funès si tradičně „ukradl“ celý film pro sebe. A jeho výkon je opět brilantní (umocněno parádním Filipovského dabingem), herec srší energií a charisma z něj sálá jako horko z rozpálené trouby. I když scénář rozhodně nepatří do zlatého fondu kinematografie, není v něm hluchých míst a pořád je čemu se smát. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak skvělé, že člověk ani nevím, co by napsal a odkud by začal. Určitě jedna z nejleších pěti (ne-li vůbec nejlepší) komedie krále komiků Louise Funese. Spousta hlášek, gagů, excelentní hudba, výprava, scénář. To vše se snoubí do takové dokonalosti, že tohle budete chtít vidět znovu a znovu, protože smíchu není nikdy dost. Na závěr obří poklona do nebe směrem k Františku Filipovskému a jeho "němčině". ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." A to se cestou k němu ještě musí zdanit u dona Sallusta, to dá rozum. Ministři financí jsou zkrátka všichni stejní a proto volte mě. Já bych byl úplně jiný. Já bych si odklonil jen jedno procento státního rozpočtu na nutné výdaje. Možná by to později narostlo, ale pořád bych byl nejlevnější ministr financí od dob falešného Sametu. Ale zpět k donu Sallustovi, protože ten je fantasticky intrikánský, lakomý, vtipný a jakoby vypadl z oka jednomu malému vzteklému francouzskému herci, který mě baví snad ve všech svých filmech. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jeden za všechny, všichni za sebe!“ Pletichář Don Salluste ztrácí své prominentní postavení na španělském dvoře, ale ještě neřekl poslední slovo…Francouzský komik spolu s hlasem Františka Filipovského (jeho až netopýří zvuk na konci filmu je fascinující) fungují i zde, ačkoliv v mnoha momentech to je jen na nich, protože vyloženě vtipných hlášek tu zase tolik není. A také platí, že jakmile Don Salluste není na scéně, není to úplně ono. Sluha Blaze sice tančí, zpívá za doprovodu neexistující kytary, dvoří se královně, budí pána tím nejkrásnějším způsobem a učí krále, jak si čistit boty, ale úroveň humoru, když divák sleduje pouze jeho, zkrátka vždy trochu poklesne. Přesto řada scén jako Don Salluste v nenápadném převleku dvorní dámy, anonymní dopis králi či svádění divákovi zůstanou v paměti a zábava po většinu času přetrvává. I proto hodnotím slušnými 4*. „To je hnusná díra! Copak můžeš bydlet v takovémhle chlévě?!“ - „Tak přece bydlí všichni vaši sluhové.“ - „Hezký byt, moc útulný…jsi spokojen? No?!“ - „Jsem.“ ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Tklivou píseň pro královnu, která se později vyvine ve španělský tanec, nazpíval sám představitel Blaiseho Yves Montand, který se vedle herectví věnoval i zpěvu. (cunicekb)
  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)

Reklama

Reklama