Reklama

Reklama

Před půlnocí

  • USA Before Midnight (více)
Trailer 2

Jesse a Céline mají dvojčata Ellu a Ninu a končí jim prázdniny na jižním Peloponésu, kde s nimi byl i Jesseho syn z rozvedeného manželství Hank. Chlapec právě odletěl a dvojici po rozlučkové hostině s tamními přáteli čeká romantický večer v místním hotelu. Ten se však po slibném začátku změní v nelítostně upřímnou diskusi a bilanci, v níž hlavní slovo má výřečná Céline. Oba mají své kostlivce ve skříni, oba mají obavy z budoucnosti a oba se potýkají s realitou všedního dne... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (460)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takhle kompaktní a výtečně fungující trilogii aby divák pohledal. Třetí dějství již pro mě sice trochu ztrácí ono kouzlo a první půlhodina s ostatními páry mi malinko skřípala. Pak se aleopět rozjede kolotoč výtečných dialogů ze života a ještě uvěřitelnějších emocí. Při dalším shlédnutí (a mírném přiblížení se onomu věku) se na tu pátou hvězdu možná dostanu. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tleskám Linklaterovi za odvážnou volbu toho, kam by se měl příběh Jesseho a Celine ubírat. Ta volba je logická, ale pro filmové diváky, uvyklé na happy endy, možná překvapivá. Hlavní hrdinové si v Před úsvitem a Před soumrakem odžili jednu z nejdojemnějších a nejreálnějších romancích vyprávějících o tom, že když potkáte někoho výjimečného, už nikdy se vzpomínky na něj nezbavíte. Před půlnocí vypráví o tom, co se stane poté, kdy je tahle velká love story odžitá. Nepřijde happy end, ale normální život, kde se pár hádá o maličkostech i zásadních věcech typu odlišné představy o budoucnosti. Julie Delpy a Ethan Hawke jsou pořád stejně ve svých rolích skvělí a mají stále úžasnou chemii - a právě proto je drsná výměna názorů, která přijde v druhé polovině filmu, tak účinná a fascinující... a nepříjemná, protože tyhle dva máte rádi a neradi je vydíte nešťastné a situaci, kdy si jdou po krku. Jejich dialogy jdou znovu do živého a znovu dokazují sílu slov, ale v tomhle díle ty slova naše hrdiny rozdělují. Pro někoho nuda, pro mě nezávislý film roku. 80 % ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúca konverzačná romantická dráma, ktorá je už tretím dielom tejto vydarenej série. Má celkom dobrý príbeh o Jesse a Celine, ktorí po udalostiach predchádzajúcich dielov vytvorili definitívne plnohodnotný pár, už spolu žijú niekoľko rokov, majú aj spoločné deti, ale počiatočná iskra už samozrejme trochu upadla a prišlo aj množstvo starostí. Práve sa rozhodli ísť na spoločnú dovolenku do Grécka, aby navštívili priateľov a oddýchli si, ale zároveň prichádza aj čas, aby si všetko vyjasnili. Spracovanie je ale skutočne perfektné, k plnohodnotnému oceneniu je samozrejme potrebné vidieť predchádzajúce diely, vďaka ktorým sú mi tie postavy už dosť blízke a je veľmi príjemné vidieť, ako sa obaja za tie roky čiastočne zmenili, ale aj tak zostali stále veľmi podobní. Opäť tu samozrejme vôbec nejde o nejakú výraznejšiu zápletku, gradáciu deja, postupné pridávanie nových prvkov alebo niečo podobné, štýl zostal totožný, takže je to o konverzáciách na rôzne a väčšinou dôležité témy, ktoré trápia bežných ľudí, ale tentoraz mi to príde také vyspelejšie. Už od začiatku som mal z toho skutočne dobrý pocit, ako keby som trávil čas so svojimi veľmi dobrými známymi, čo sa postupne dielmi vystupňovalo, takže tentoraz si ma to už úplne získalo. Zaostávajú jedine časti s gréckymi priateľmi, ktoré sú tiež stále veľmi dobré, ale na časti, v ktorých ide výhradne o konverzáciu Jesse a Celine jednoducho nemajú. Chémia medzi hlavným duom je perfektná, obe postavy majú svoje vlastné starosti a očakávania do budúcna, pričom ma zaujalo, že ešte prvú polovicu sú spolu stále dosť zadobre, ale postupne sa to už kvôli rozdielnym prístupom kazí, ale stále to má mimoriadne silný náboj. A čo sa týka samotných konverzácií, tak tie sú dotiahnuté snáď až k dokonalosti, inteligentné a pritom vzhľadom na typ postáv aj uveriteľné, nechýbajú tu veľmi dlhé sekvencie bez strihu, takže tú uveriteľnosť to ešte podporuje, nájdu sa tu aj mnohé vulgarizmy a sexuálne narážky, ale ani raz to neprejde k primitivizmu, stále to pôsobí inteligentne, do prebiehajúcich dialógov to výborne sadne a navyše je tu množstvo skvelých hlášok, takže som sa ešte aj nasmial viac, než na väčšine komédií. Vrcholom filmu je pre mňa rozhodne fáza v hoteli, ale či už spoločná prechádza, jazda autom, ale vlastne aj všetko ostatné je výborné. Herecké obsadenie je samozrejme skvelé, Ethan Hawke a Julie Delpy vo svojich životných úlohách a zahrali to úžasne, obzvlášť Hawke sa tentoraz skutočne prekonáva a rovnako aj ich charaktery si ma veľmi získali. Réžia a technická stránka si aj tentoraz udržujú vysoký štandard, takže tu nemám čo kritizovať. Aj predchádzajúce diely sa mi dosť páčili, ale až tento ma skutočne dostal, úplne ma to pohltilo a samozrejme hlavne tie konverzácie a svoje obľúbené postavy som si naplno užíval, takže o plnom hodnotení nemusím ani na okamih pochybovať. Skvelý film. 88% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ač mě první díl nijak zvlášť neoslovil, již druhý v mých očích přinesl něco diametrálně odlišného - nejen od dílu prvního, ale i od ostatních podobně laděných romantických filmů. Před soumrakem byla nádherně vyspělá a neskutečně sympatická konverzačka, Před půlnocí není ve slovních přestřelkách tak hektická, dopřeje si i trochu odpočinku u stolu s dalšími lidmi, kteří mají na téma "vztahy" rozhodně co říct. Témata a myšlenky z předchozího dílu vrcholí, jsou intenzivnější, upřímnější a tíživější. Film jakoby psal život sám, samozřejmě nejde o obyčejný život, nýbrž o kompromis mezi zajímavými životními okolnostmi, běžnými problémy a jejich nevšední artikulací. Divák má tak pocit, že sleduje něco, co může sám prožít, ale přitom je fascinován, jak zajímavým a dynamnickým způsobem je dění možné prožít. Postavy barvitě pojmenovávají šeď obyčejného života, chtějí prosadit svá stanoviska, která jsou pro nás naprosto pochopitelná a nakonec přicházejí na dospělé kompromisy. Je to chytré, lidské, úžasné. PS: Ano, i já mám pocit, že jeden úryvek vyprávěl něco málo z mého života... 9/10 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Člověku se až chce napsat, že tohle je ideální zakončení této "before" trilogie, nicméně počkám si na rok 2022, jestli náhodou nebude čtvrtý díl… Before Midnight je film, který opět splnil mé požadavky na pokračování - má smysl, postavy se v něm posunují, nicméně tentokrát to není zas tak příjemné sledovat. Na pohodový až pohádkový konec předchozího dílu totiž nepřímo navazujeme, kdy vidíme, jak se z kdysi zamilovaného páru stal typický manželský pár, který má své problémy. Vše vyvrcholí v hotelu a vy nevíte, komu fandit. A hlavně pro tohle musím tohle pokračování ocenit nejvyšší možnou známkou - ty postavy jsou napsané s takovým citem, že jak Jesse tak Celine mají pádné argumenty, mají své problémy, které my všichni řešíme dnes a denně a proto tahle dlouhá hotelová scéna působí reálně, že až vás místy zamrazí. Dalo by se spekulovat na koncem, ale podle mého tam sedl naprosto perfektně. Jak říkám, 100 % bez mrknutí oka s tím, že čekám na rok 2022… :-) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film je věnovaný Amy, osobě, která byla inspirací pro film Před úsvitem (1995). Režisér Richard Linklater s ní strávil noc tak, že jen chodili po Philadelphii a povídali si. Později ale nebyli v kontaktu a Linklater mohl jen hádat, kam ji osud zavedl. Až v době mezi filmy Před soumrakem (2004) a Před půlnocí se dozvěděl, že Amy již před lety zemřela při autonehodě. Třetí kapitolu příběhu tak věnoval její matce. (novoten)
  • Pri rozhovore, keď Celine (Julie Delpy) a Jesse (Ethan Hawke) obedujú u gréckej rodiny, má Celine pri strihu striedavo ruku vyloženú na stoličke a zloženú dole. (Lukoh)
  • Malou roli Patricka hraje Walter Lassally, ve skutečnosti slavný britský kameraman, jehož filmografie čítá přes sto titulů. (novoten)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama