Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Těší mě, že jsem natrefila zase na jednu dobrou kriminálku ze staré francouzské filmové školy. Napětí i vtip, pěkně vypointované zápletky, nečekaný závěr. Scénář Francise Vebera na tom má určitě lví podíl, neméně tak účast Lina Ventury v jeho oblíbené a diváky zbožňované úloze tvrdého, neústupného policajta. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tyhle postavy poldů, pro který je čest ještě živej pojem, Linovi fakt slušej. Frantíci v sedmdesátých letech chrlili jedno policejní drama vymazlenější než druhý. V tomhle bijáku ani tak nejde o napětí z chytání vraha jako o psychologii, zda Lino unese tlak ze strany svých nadřízených, protože jde mimo jiné i po mocipánovi. Téma spojení zločinců a politiků bylo aktuální v roce 1975 a je aktuální i dneska, jen se vynásobilo třema. Výborná akce na jeřábu, realistické přestřelky, silné dialogy, dokonalé herecké výkony a do poslední slabiky vymazlenej konec, zkrátka stará a po čertech dobrá Francie. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Je nad slunce jasné, že kde jsou politici, moc, peníze, je i korupce, potažmo zločin (v tomto případě dvě vraždy). První, co bych ráda pochválila, je scénář, Francis Veber do staré dobré kriminálky vepsal ještě cosi navíc a úplně parádně to celé uzavřel. Za samotný závěr přihazuji pátou hvězdičku. Druhá věc je úžasný herecký ansámbl, v roli čestného komisaře Lino Ventura, k němu sympaticky vyosený mladý parťák Patrick Dewaere, luxusní politický zmetek Victor Lanoux a vrahoun v podání Claudea Brosseta taktéž na výbornou. Třetí je můj osobní smutek, smutnílek, nad tím, jak se vlastně vůbec nic nezměnilo a nadčasovost snímku je zdrcující, k tomu tedy slza v oku, takovýhle film už asi nikdo dnes nenatočí. No a zbytek ve zkratce... strhující příběh, příjemný hudební podmaz, mému oku libý střih a těch 90 minut bylo vážně přepychových. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hutná kriminálka klasického strihu zo starej školy, ktorá je stále prekvapivo životaschopná a, vzhľadom na súčasnú žánrovú produkciu, aj moderná. Tradičný zločin a kriminalita sa tu prepletajú s korupciou a sú stavané na jednu rovinu. Ventura aj hudba ako vždy výborní. Solídny nadpriemer, ktorý sa na nič nehrá a spokojne si plynie do perfektného finále. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nelítostný souboj má identický titul jako slavná gangsterka režiséra Manna a právě srovnání těchto stejnojmenných dramat pohybujících se navíc na teritoriu stejného žánru dává odpověď, proč považuju americký snímek za nezpochybnitelnou žánrovou klasiku a přímo ztělesnění kvalitního kriminálního thrilleru s výborně nasnímanými akčními scénami, kdežto francouzský snímek za tuctový kousek, kterému tentokrát nepomáhá ani přítomnost slavného Lina Ventury do nadprůměru. Vlastně bych to měl napsat tak, že Ventura představuje jediný důvod, proč s tímto kouskem po letech ztrácet čas. Venturovi chybí silný a charismatický protihráč, který by pomohl naplnit podstatu názvu snímku. K nelítostnému souboji zkrátka potřebujete dva přibližně vyrovnané soupeře. Z ostatních postav a figurek může utkvět v paměti nanejvýš Venturův nadřízený, který se až příliš nechal ochočit vlivem mocných a politickou objednávkou. Zdánlivě sice nechybí nic z ingrediencí, ze kterých se skládá poctivá kriminálka, ale výsledkem je jídlo jen velmi průměrné chuti. Celkový dojem: 55 %. Jinak souhlas s mortakovým komentářem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)
  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)

Reklama

Reklama